Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.11.2017 | Huippu-urheilu

Uudistuksia urheiluoppilaitosjärjestelmässä

Toisen asteen urheiluoppilaitosjärjestelmä uudistuu lukuvuoden 2018 alusta, kun urheilulukioille on myönnetty uudet järjestämisluvat ja ammatillisille oppilaitoksille uudet urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tehtävät.

Uudistuksessa kaikki entiset urheiluoppilaitokset säilyttävät erityiset tehtävänsä. Lisäksi Brändö Gymnasium Helsingistä ja Joensuun yhteiskoulun lukio saavat virallisen urheilulukiostatuksen ja Espoon Omnia ja helsinkiläinen Yrkesinstitutet Prakticum urheilijoiden koulutustehtävän. Helsinkiläiselle Mäkelänrinteen urheilulukiolle ja oululaiselle Kastellin urheilulukiolle on lisäksi myönnetty valtakunnallinen kehittämistehtävä kansainvälisesti kilpailukykyisen suomalaisen kaksoisuramallin kehittämiseksi.
Uudistuksen myötä urheiluoppilaitosverkosto on alueellisesti erittäin kattava ja huomioi entistä paremmin ruotsinkielisten urheilijoiden tarpeet. Virallisen tehtävän urheilulukioiden määrä nousee viiteentoista ja urheilijoiden ammatillista koulutusta antavien oppilaitosten määrä kasvaa niin ikään viiteentoista.

Uudistuksen yhteydessä myös urheiluoppilaitospisteytys uudistuu. Aiemmin urheilijoiden pisteytys on perustunut lajiliittojen antamaan 1-6 pisteeseen sekä koulun antamaan 1-4 pisteeseen. Lisäksi pisteytykseen on laskettu mukaan peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo sekä pakollisen liikunnan numero. Nyt pisteytys muuttuu siten, että lajiliitot antavat jatkossa 1-5 pistettä ja koulut 1-5 pistettä. Uudistuksella halutaan vähentää eri lajien antamien pisteiden hajontaa ja sitä kautta yhdenmukaistaa lajien pisteytystä. Koulut huomioivat omassa pisteytyksessään painopistelajinsa sekä hakijan urheilullisen potentiaalin.

Olympiakomitea järjestää uuteen urheiluoppilaitospisteytykseen liittyvän koulutus- ja infotilaisuuden lajiliitoille torstaina 8.2 klo 13-15.

Urheiluoppilaitokset Suomessa

Haku urheiluoppilaitoksiin

Lue lisää aiheesta