Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.12.2017 | Olympiakomitea

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antaa Suomen Leijonan ritarimerkit olympia- ja paralympiavoittajille

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Suomen Leijonan ritarikunnan suurmestarin ominaisuudessa, on päättänyt antaa Suomen Leijonan ritarimerkit olympialaisissa vuodesta 1968 lähtien ja paralympialaisissa vuodesta 2000 lähtien kultamitalin voittaneille urheilijoille.

Palkittavia olympia- ja paralympiavoittajia on yhteensä 48. Yksilölajien urheilijat saavat Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin solkineen ja joukkueurheilijat Suomen Leijonan ritarimerkin solkineen.

Vuosina 1967–1985 on palkittu 68 olympiavoittajaa kyseisellä kunniamerkillä. Lisäksi yhdelle paralympiavoittajalle on vuonna 2012 annettu Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki solkineen. Asetusten mukaisesti kunniamerkkejä ei anneta henkilön kuoleman jälkeen.

Tasavallan presidentti Niinistö onnittelee palkittuja henkilökohtaisesti 4. joulukuuta 2017 Mäntyniemessä.

– Tämä on mitä upein tapa osoittaa arvostusta suurenmoisen uran luoneille olympia- ja paralympiavoittajillemme satavuotisen Suomen juhlavuonna. Olemme iloisia ja onnellisia urheilijoiden puolesta, ja on kunnia olla hengessä mukana tässä ainutlaatuisessa hetkessä, toteaa Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.

Paralympiavoittajat ovat Suomen Leijonan ritarimerkin saajina vuodesta 2000 alkaen. Tämän taustalla on Kansainvälisen olympiakomitean (IOC) ja Kansainvälisen paralympiakomitean (IPC) välinen vuonna 2000 solmittu Sydneyn sopimus, joka käynnisti kiinteämmän yhteistyön järjestöjen välillä.

– On hienoa olla todistamassa tällaista arvonannon elettä valtion toimesta olympia- ja paralympiavoittajille, jotka omilla ponnisteluillaan ovat tuoneet Suomea ja suomalaisuutta maailmalla näkyville, kommentoi Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski.

 

4.12.2017 palkittavat olympia- ja paralympiaurheilijat

34 olympiavoittajaa:
Harju Arsi, Härkönen Arto, Jauhojärvi Sami, Johanson Thomas, Järvi Jyrki, Koivisto Arto, Kolehmainen Mikko, Korjus Tapio, Laakkonen Risto, Lahtela Janne, Laitinen Mika, Lajunen Samppa, Lukkarinen Marjut (Rolig), Manninen Hannu, Mantila Jari, Matikainen Marjo, Mieto Juha, Mäkelä-Nummela Satu, Nieminen Toni, Nikkola Ari-Pekka, Niskanen Iivo, Nykänen Matti, Pitkänen Matti, Poikolainen Tomi, Puikkonen Jari, Rantanen Heli, Rechardt Esko, Salomäki Jouko, Soininen Jani, Takalo Helena, Tallus Jaakko, Teurajärvi Pertti, Ukkola Pertti, Ylipulli Tuomo 

14 paralympiavoittajaa:
Ala-Aho Tiina, Alenius Toni, Argillander Jaana, Forsberg Jere, Kari Tanja, Leinonen Minna, Mattila Jarno, Miinala Erkki, Montonen Ville, Niinimäki Markku, Nousu Tuomas, Piispanen Toni, Posio Petri, Väre Marjaana

 

Tietoa suomalaisista olympia- ja paralympiavoittajista löytyy Olympiakomitean ja Paralympiakomitean verkkosivuilla.

 

 

 

Ritarikuntien teema-artikkeli asiasta
Ritarikuntien rekisteri kunniamerkin saaneista