Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.12.2017 | Seuratoiminta | Artikkeli

Olympiajoukkueen urheilijat vievät liikkumisen ilosanomaa päiväkoteihin

Olympiakomitea edistää yhdessä virallisen kannustuskumppaninsa, liikunnallisten Touhula-päiväkotien kanssa lasten liikkumista. Osana yhteistyötä olympiaurheilijat vierailevat Touhuloissa kertomassa huippu-urheilijan elämästä ja olympialaisista sekä kannustamassa lapsia liikkumaan.

Sotshin olympialaisten hiihdon kultamitalisti Sami Jauhojärvi on yksi olympialähettiläistä ja on vieraillut päiväkodeissa Lahden seudulla ja Keski-Uudellamaalla.

– Haluan toimia esimerkkinä lapsille ja kertoa liikunnan hyödyistä, jakaa liikunnallisen elämäntavan ilosanomaa, Jauhojärvi kertoo Järvenpään Touhula-päiväkodin vierailun yhteydessä.

Jauhojärvi osaa olla lasten kanssa luontevasti ja tottuneesti: huomaa, että hänellä on kotona kaksi alle 6-vuotiasta lasta.

– Tämän ikäisille täytyy verhoilla olympia-aate vähän eri tavalla kuin vaikka koululaisille, hän sanoo kinuski-leikin lomassa.

Ruokailun merkitystä ja kannustamista leikin avulla

Touhula-vierailulla Jauhojärvi käy lasten kanssa läpi olympiarenkaiden värejä ja muotoja. Välillä pidetään taukojumppaa tai etsitään huoneesta olympiarenkaiden värejä. Sinistä löytyy huoneen verhoista, vihreää lattiasta, punaista kaverin paidasta ja keltaista liikuntavälineistä. Kun on mustan värin vuoro, puolet lapsista ovat nauraen kiinni Jauhojärven mustien housujen lahkeissa.

– On ollut kiva hoksata, että osaa olla tämän ikäisten kanssa, Jauhojärvi naurahtaa.

Viiden olympiarenkaan avulla Jauhojärvi esittelee myös muita tärkeitä urheiluteemoja nuorelle yleisölleen. Ruokailukertoja pitäisi olla päivässä viisi, ja lautaselta pitäisi löytyä kaikki olympiarenkaiden viisi väriä. Touhulan lasten kanssa mietitään, mikä ruoka voisi olla mustaa. Salmiakkia ja lakritsaa ehdotetaan, mutta ne eivät mene läpi huippu-urheilijan lautasmallista. Herkut ei ole ruokaa, Jauhojärvi sanoo ja lapset kikattavat. Mustamakkara kelpuutetaan.

– Toivon että lapset muistavat nukkua riittävästi, syödä hyvin, liikkua ja leikkiä. Sitä minä yritän korostaa näillä vierailuilla.

Ruokateeman jälkeen Jauhojärvi ja lapset miettivät, mitkä ovat ne viisi maanosaa joista urheilijoita osallistuu olympialaisiin. Kun maanosat on keksitty, siirrytään listaamaan olympialajeja. Kuinka moni teistä harrastaa jotain liikuntalajia, Jauhojärvi kysyy ja innokkaita käsiä nousee ilmaan. Sitten suunnitellaan yhdessä kannustushuuto ja tuuletus, ja lopuksi lapset saavat Jauhojärven nimmarit. Ja tietenkin olympiamitalikin oli ihasteltavana.

Jauhojärvi kaipaa lisää liikuntaa lasten arkeen

Jauhojärvi on mielellään mukana Olympialähettiläänä. Hän pitää tärkeänä sitä, että lasten luontaisen liikunnan määrä saadaan pysymään sillä tasolla, että heistä voi kasvaa terveitä aikuisia.

– Esimerkiksi koulun rooli liikuttajana on pienentynyt selvästi. Mitä enemmän tulee ikää, sitä passiivisemmiksi oppilaiden välitunnit muuttuvat. Tällaiset liikuntapainotteiset päiväkodit ovat äärimmäisen hyviä, Jauhojärvi sanoo.

Omassa lapsuudessaan Jauhojärvi liikkui 4 – 6 tuntia päivässä ja onkin huolissaan tämän päivän lasten liikkumisesta.

– Aika paljon olimme pihalla lapsena. Sisällä ei ollut niin paljon virikkeitä ja houkutuksia kuin nykyään. Jos nykylapselle kertyy päivässä kaksikin tuntia liikuntaa, niin kyseessä on jo liikunnallisesti aktiivinen yksilö.

Touhulan olympiajoukkueelle luoma kannustussivu Touhula tuulettaa!

Lue lisää aiheesta