Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.12.2017 | Olympiakomitea

Harry Harkimon vieraskynä: Nuorten lahjat ovat miljoonien arvoisia

Tänä vuonna on eduskunnassa tehty työtä, jotta valtion roolia liikunta- ja urheilukulttuurissa saadaan selkiytettyä. Pakkahan on ollut sekaisin jo kauan. Lapset ja nuoret eivät liiku tarpeeksi. Tämän huomaa myös siitä, että suomalainen huippu-urheilu on jatkuvasti ongelmissa. Suurin ongelma on taloudellinen. Keskimäärin urheilija tienaa alle 1200 euroa kuussa. Ei ole ihme, että heidän mielestään ammattilaisurheilijana on hankala tulla toimeen.

Nuorten 18–22 –vuotiaiden joukossa on todella lahjakkaita henkilöitä, mutta valtio ei tue heitä ammattiuran alkuun. Valtion liikuntamäärärahat ovat 2000-luvulla kasvaneet 80 miljoonasta 150 miljoonaan euroon. Liikuntabudjetti koostuu lähes kokonaan Veikkauksen voittovaroista. Budjetti on silti haasteisiin nähden riittämätön.

Yhden-kahden miljoonan euron avustus urheilijalupausten perheille helpottaisi nuorten mahdollisuuksia yltää kansainväliselle huipputasolle. Johtamani työryhmä haluaa perustaa 45 miljoonan suuruisen Olympiarahaston, jonka kautta tukea jaetaan nuorille ja lapsiperheille. Lisäksi liikuntaharrastusten kustannusten pitäisi olla matalampia, jotta lapsilla on mahdollisuus harrastaa eri lajeja.

Lahjakkaat nuoret ovat tärkeitä suomalaisen kulttuurin eteenpäin viejiä. Huippu-urheilun merkitys kasvaa jatkuvasti. Nyt Suomi on putoamassa maailman kartalta tällä saralla. En aio antaa sen tapahtua.

Harry Harkimo

Kirjoittaja on kansanedustaja ja liikunnan ja urheilun monipuolinen vaikuttaja.

Lue lisää aiheesta