Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.12.2017 | Olympiakomitea

Excellence in Finland innostaa tieteen, taiteen ja urheilun osaajia toistensa vieraiksi

Olympiakomitean koordinoima tieteen, taiteen ja urheilun välisen huippuosaamisen jakamisen hanke Excellence in Finland on reilun vuoden aikana tutustuttanut ja törmäyttänyt eri alojen osaajia ja mahdollistanut heidän keskinäisiä inspiroivia keskusteluja ja ajatustenvaihtoja. Eri toimijoiden kohtaaminen on alkanut synnyttää lisää uudenlaisia yhteistyön malleja, joissa eri alan osaajat tapaavat toisiaan.

Tästä esimerkkinä on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzosastolla nyt alkanut ”Inspiration lectures” -luentosarja, jossa eri alan osaajia kutsutaan puhumaan jazzosaston opiskelijoille ja opettajille Excellence in Finland -hengessä. Luentosarjan aloitti 13.12.2017 entinen jääkiekkovalmentaja ja teatterinjohtaja Alpo Suhonen.

Luentosarja on Taideyliopiston kuuluvan Sibelius-Akatemian jazzosaston lehtori Jussi Kannasteen rakentama kokonaisuus, jonka suunnittelu lähti hänen omista Excellence in Finland -kokemuksistaan. Kannaste on osallistunut vuoden 2017 aikana osaan Excellence in Finland -tilaisuuksiin ja inspiroitunut eri alojen osaajien kanssa käymistään keskusteluista. Myös antoisasti tänä vuonna aiemmin toteutunut jazzosaston vierailu Susijengin luona oli kannustamassa nyt alkaneeseen omaan seminaarisarjaan, jonka aikana kuullaan myös muun muassa koripallovalmentaja Henrik Dettmannia.

– Tavoitteena on tarjota opiskelijoille uudenlaisia sisältöjä, avartaa näkökulmia ja tuoda ajatuksia joiltain aivan muilta aloilta. Tässä myös Alpo Suhonen onnistui erinomaisesti. Suhonen on avarakatseinen ja sivistynyt ihminen, joka jatkuvasti etsii vaikutteita eri puolilta, Jussi Kannaste avaa.

– Toivon, että tämän luennon jälkeen opiskelijat kokevat vaikka hieman hämmennystäkin, miettivät mitä Suhonen tarkoitti ja jatkavat yhdessä keskustelua ja pohtivat, ovatko samaa mieltä vai eivät – ja seuraavat ehkä jääkiekkoilukin hieman eri silmällä tämän jälkeen, Kannaste visioi.

Uusien ideoiden ja ajatusten tarjoaminen ainakin tuntui onnistuneen opiskelijoiden keskuudessa.

– Suhosen esitys oli tosi mahtava ja inspiroiva. Nyt näkee asioita vähän eri kantilta ja voi miettiä, miten urheilujutut voi liittää musiikkiin tai miten ne samaistuvat soittamiseen. Täytyy vähän miettiä tätä kaikkea, Aleksi Heinola pohti tilaisuuden jälkeen.

Olympiakomitean koordinoima tieteen, taiteen ja urheilun välisen huippuosaamisen jakamisen hanke Excellence in Finlandin tavoitteena on suomalaisen huippuosaamisen vahvistaminen tieteen, taiteen ja urheilun yhteistyöllä tarjoamalla innostavia sisältöjä ja oivalluksia toisen alan osaajilta oman osaamisen kehittämiseen hiljaisin signaalein ja uusin näkökulmin.

Suomi 100 -hanke päättyy nyt vuoden lopussa, mutta tarkoitus on jatkaa ja rohkaista eri toimijoita toteuttamaan Sibelius-Akatemian jazzosaston tyyppisen toiminnan tapoja ja laajentaa toimintaa eri osaajien kesken. Vaikka verkosto-osaamisen toimintaa on tarkoitus joka tapauksessa jatkaa, kevään 2018 aikana myös vahvistuu, hyväksytäänkö Taideyliopiston ja Olympiakomitean hakema ESR-hankehakemus Excellence in Finlandin jatkotoiminnasta.

Excellence in Finland -verkostolla on Facebook-ryhmä, johon asiasta kiinnostuneet voivat pyytää jäsenyyttä.

#excellenceinfinland
www.excellenceinfinland.fi