Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.12.2017 | Olympiakomitea

Loppuvuosi on suomalaisille vuoden stressaavinta aikaa

Firstbeat selvitti suomalaisten kokemaa stressiä eri vuodenaikoina. Tulosten mukaan suomalaiset palautuvat vuoden loppupuolella kaikkein heikoimmin niin päivän aikana kuin nukkuessa. Tammikuussa palautuminen taas on marras-joulukuuta parempaa. Tulokset perustuvat Firstbeatin Hyvinvointianalyysi-mittauksista koostuvaan tietokantaan, josta on analysoitu noin 150 000 vuorokausimittausta.

”Näyttää tosiaan siltä, että jonkinlaista vuodenaikatrendiä on olemassa. On mielenkiintoista, että nukumme pimeinä vuodenaikoina eniten, mutta palaudumme vähiten”, kertoo Firstbeatin tutkimusjohtaja Tero Myllymäki.

Vuoden vaihtuessa palautumisen määrä lisääntyy ja stressi vähenee. Alkuvuoden maanantait ja tiistait ovatkin vuoden parhaiten palauttavaa aikaa.

Viikonlopun lähestyessä kuormitus lisääntyy

Viikonpäivistä kehon kuormitus on korkeinta perjantaisin ja lauantaisin.

”Loppuvuoden perjantait ovat vuoden stressaavinta aikaa. Auringonvalon puutteen lisäksi pikkujoulukauden pilkkuun asti venyneet illat vähentävät palautumista. Joulustressin kun vielä kestää, niin sitten alkaa helpottaa”, Myllymäki toteaa.

Pitkät unet eivät välttämättä tarkoita parempaa palautumista. Arkena sängyssä vietetään keskimäärin noin 7,5 tuntia ja viikonloppuisin jopa reilut 40 minuuttia enemmän. Silti unenaikainen palautuminen on parasta alkuviikolla ja heikointa viikonloppuisin.

”Työntäyteisen arjen jälkeen viikonloppuisin ollaan aktiivisia ja myös nukutaan pidemmät yöunet, mutta palautumisen kannalta arkipäivien säännöllinen rytmi näyttää olevan parasta. Palautumista ei siis kannata jättää pelkästään viikonloppujen varaan, vaan mahdollisuuksien mukaan pyrkiä jo arkipäivisin nukkumaan riittävästi ja löytämään aikaa myös rentouttaville hetkille”, Myllymäki toteaa.

Tulosten taustalla on sykevälimittaukseen perustuva Firstbeat Hyvinvointianalyysi.

 

Firstbeat ja Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailu aktivoivat työpaikkoja yhdessä

Olympiakomitean Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailulla halutaan korostaa liikunnan merkitystä Suomen taloudelle ja kansanterveydelle. Kilpailuun osallistuvat työpaikat saavat Suomen Aktiivisin Työpaikka -kartoituksesta työkaluja henkilöstön aktivoimiseen ja liikuntaohjelman systemaattiseen kehittämiseen. Voittaja palkitaan Urheilugaalassa. Lisätiedot www.suomenaktiivisintyopaikka.fi