Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.12.2017 | Olympiakomitea | Uutinen

Ajankohtaiset toiminnanjohtajien aamiaiselta

Liittojen toiminnanjohtajat ja pääsihteerit kokoontuivat Olympiakomitean johdolla 13.12. vuoden viimeiseen aamuinfoon, jossa kuultiin muun muassa Huippu-urheiluyksikön ajankohtaisia kuulumisia ja palattiin Suomi 100 –tunnelmiin.

Tutustu EU:n tietosuoja-asetukseen

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen avasi tilaisuuden kertomalla, että toiminnanjohtajien aamiaisilla tullaan jatkossa kertomaan lyhyesti ajankohtaiset kuulumiset EU:n tietosuoja-asetukseen (GDPR) liittyen. Tietosuoja-asetus on esillä seuraavissa seurojen ja urheiluyhteisön uutiskirjeissä, joiden mukana lähetetään myös linkit asetusta koskeviin videoihin.

– Videoilla kerrotaan kansanomaisesti, mistä tietosuoja-asetuksessa on kyse. Kannustan kaikkia katsomaan videot ja jakamaan niitä eteenpäin muidenkin katsottavaksi, Olympiakomitean jäsenjärjestöpäällikkö Rainer Anttila sanoi.

Lisää läpinäkyvyyttä ja avoimuutta huippu-urheilun resurssien jakoon

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski ja huippuvaiheen ohjelman johtaja Mika Lehtimäki esittelivät lajien uudistunutta kehittämis- ja tukiprosessia. Tavoitteena on yhä laadukkaampi valmentautuminen sekä vaikuttavuus; tekemisen tason nosto ja sitä kautta menestys.

Huippu-urheiluyksikössä on tehty lajien kanssa yhdessä koko syksy tiiviisti töitä lajien huippu-urheilun menestyssuunnitelmien työstössä ja niiden sparrauksessa sekä arvioinneissa.

− Tuloksena ovat syventyneet suunnitelmat ja uusi standardi huippu-urheiluresurssien jaolle. Merkittävää on osallistuva toimintatapa, jossa toimintaympäristöt ovat olleet mukana, Kojonkoski kommentoi.

− Haasteena on, että lajien toiveet ja tarpeet ovat moninkertaiset siihen, mihin pystymme vastaamaan. Moneen lajiin tarvitaan vielä lisää uskallusta ja visioita sekä excellence-ymmärrystä. Aina voidaan tehdä paremmin asioita ja kaikki päätökset tehdään menestymisen ehdoilla.

− Huippu-urheilun toimintatapojen vahva muutos näkyy ja tuntuu. Tavoitteena on, että parhaat harjoittelevat parhaiden kanssa, parhaissa olosuhteissa ja parhaassa valmennuksessa, summasi Kojonkoski.

Uuden tukiprosessin myötä on haluttu panostaa päätösten läpinäkyvyyteen.

− Nyt lajeilta on kysytty samat kyselyt ja lajit on arvioitu samoilla mittareilla ja kriteereillä. Tukiohjelmat perustuvat lajien urheilijaluokitteluun ja menestyspotentiaaliin, lajien huippu-urheilutoiminnan laatuun sekä joukkuepelien kohdalla mukailtuihin kriteereihin, Mika Lehtimäki avaa.

Lehtimäki on tyytyväinen lajiriihien työhön. Riihissä on käyty tärkeitä keskusteluja ja etsitty yhdessä, samalla puolella suuntaa tehdä huipputulosta. 

− Moni laji on todennut, että kehitysprosessi on ollut tärkeämpi kuin tukiprosessi. Panostus kannatti tehdä, vaikkei kaikille tukea tullutkaan.

 Kesälajeista prosessissa oli mukana 35 olympialajia ja 13 paralympialajia, joista vuodelle 2018 sai tehostamistukea 18 olympialajia ja 10 paralympialajia. Yksilötukea myönnettiin yhdeksälle lajille ja yhdelle paralympialajille.

− Vaikka laji ei olisi saanut nyt rahallista tukea, niin tukea saa verkostojen kautta esimerkiksi osaamisen kehittämiseen. Vuosittain myös katsotaan ja arvioidaan tilannetta. Eli mahdollisuuksia on nousta tukilajien joukkoon. Samalla kuitenkin halutaan isoille lajeille turvaa olympiadin mittaisista suunnitelmista, ettei vuosittain tuki ole katkolla.

Lajien sparraus jatkuu edelleen ja ensimmäiset palautekeskustelut käydään 17.1.2018.

Kevään puolella julkaistaan myös urheilija-apurahat. Kojonkoski kertoi myös tyytyväisenä tiistaina julkaistusta sivistysvaliokunnan esityksestä myöntää lähes miljoona euroa lisätukea nuorille urheilijoille, josta 500 000 kanavoituisi urheilija-apurahoihin.

Suomi 100 –juhlavuosi liikutti suomalaisia

Olympiakomitean Anna Iso-Ahola toi aamiaistilaisuuteen Suomi 100 –juhlavuoden terveiset.  Vuoden aikana järjestettiin satoja liikunta- ja urheilutapahtumia ympäri Suomen. Suurin yksittäinen unelmatliikkeelle.fi –järjestelmään syötetty liikuntatapahtuma oli Unelmien liikuntapäivä 10.5. Teemapäivä järjestetään myös ensi vuonna.

– Urheiluväki sai juhlia Suomi 100 –vuotta yhdessä hienojen tapahtumien kautta. Mukana oli monenlaista pienistä paikallisista tapahtumista hienoihin arvokilpailuihin, Iso-Ahola kiitteli.

Olympiakomitean koordinoimiin Suomi 100 –hankkeisiin kuului kolme kokonaisuutta: Urheilun Supervuosi, Unelmat Liikkeelle – liikkumisen unelmavuosi 2017 ja Excellence in Finland.

Lue lisää aiheesta