Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.12.2017 | Olympiakomitea

Sari Essayah: ”Asioita ei enää lakaista maton alle”

Kansainvälisessä Olympiakomiteassa ollaan muuttamassa suuntaa kohti tasa-arvoisempaa urheilun kenttää, kertoi KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah LiikunNaiset-verkoston tapaamisessa 15.12. HelsingissäEssayahin mukaan projekti on ollut kivulias, mutta hän on tyytyväinen siihen että muutosta on tapahtumassa.

– Täytyy muistaa, että aiemmin skandaalit lakaistiin maton alle. Nyt asioihin puututaan, Essayah sanoo. Olympialiikkeen strateginen suunnannäyttäjä, Olympic Agenda 2020 sisältää 40 suositusta, jotka liittyvät pitkälti paitsi olympiakisojen uuteen organisoimiseen, myös siihen, mitkä asiat olympialiikkeessä tulisi muuttaa. Suomalaisia Essayah kannustaa jatkamaan tutulla, eettisellä linjalla.

– Hyvä hallinto, avoimuus ja läpinäkyvyys ovat pohjoismaissa itsestäänselvyyksiä, ja meidän tulisi viedä tätä hallintotapaa eteenpäin kansainvälisesti.

Tasa-arvoinen urheilumaailma

Urheilun tasa-arvoinen rahanjako ja tiedottaminen on puhuttanut paljon viime aikoina. Essayah näkee asiassa kaksi tärkeää pointtia ja pyytää kansallisia lajiliittoja pohtimaan, miten niihin liittyviä tilanteita käsitellään oman lajin kohdalla.

– Ensinnäkin, kun Suomi-paita laitetaan päälle, se on aina yhtä arvokasta. Toiseksi urheilun arvokisojen menestysbonuksien tulee olla samalla tasolla sukupuolesta riippumatta, hän sanoo.

Essayah kertoo, että myös KOK:ssa pohditaan, miten se voisi vaikuttaa naisten urheilun näkyvyyteen. Yhteistyötä tehdään konsultoinnissa muun muassa BBC:n kanssa. Essayahin mukaan urheilun tulisi edistää tasa-arvoa, mutta ennen kaikkea urheilun itsessään tulisi olla tasa-arvoista. Yksi Agenda 2020:n pykälistä tähtääkin siihen, että jatkossa 50% Olympialaisten urheilijoista olisi naisia. Pykälän vaikutus saattaa näkyä tulevaisuuden Olympialaisten lajivalikoimassa.

– Sellaisten lajien, joissa tämä ei jo lähtökohtaisesti toteudu, tulee olemaan erittäin vaikea tulla hyväksytyksi olympialajeiksi, Essayah sanoo.

Omat teot ratkaisevat

Essayah puhui LiikunNaiset-verkoston tapaamisessa myös naisvaikuttajien merkityksestä urheilussa.

– Naisten saamat hallituspaikat ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää on se, miten niitä hyödynnetään. Kun yhteiskunnallinen keskustelu luo painetta nostaa naisia mukaan johtopaikoille, voi helposti syntyä niin kutsuttua kiintiövalintaa, Essayah muistuttaa.

– Ei pidä olla sinisilmäinen, vaan käyttää sitä valtaa joka esimerkiksi hallituspaikan myötä on saatu, oli kyseessä kiintiöpaikka tai ei, hän sanoo.

Olympic Agenda