Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.01.2018 | Olympiakomitea

Ajankohtaiset toiminnanjohtajien aamiaiselta

Vuoden ensimmäisen toiminnanjohtajien aamiaisen (18.1.) kantava teema oli yhteistyö ja yhdessä tekeminen.

Viime hetket ennen Olympialaisia

PyeongChangin talviolympialaisiin on 23 ja paralympialaisiin 51 päivää. Olympiakomitea Huippu-urheiluyksikön Leena Paavolaisen mukaan kisavalmistelut ovat nyt kiivaimmillaan. Ensimmäiset suomalaiset urheilijat lähtevät matkaan 1. helmikuuta.

– Luvassa on kaikkien aikojen suurimmat talviolympialaiset, joissa on mukana noin 100 maata ja 3000 urheilijaa, Paavolainen kertoi.

Suomi on iso maa talvikisoissa. PyeongChangin olympialaisissa Suomea edustaa noin 100 urheilijaa 10-11 eri lajissa. Lisäksi mukana on noin 100 hengen taustajoukot, joihin kuuluu lähes 30 terveydenhuoltotiimin jäsentä sekä 20 ampumahiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn huoltotiimin jäsentä. Loput urheilijavalinnat tehdään 22.1. ja 23.1., paralympialaisten osalta 13.2.

– Mukaan on valittu lähtökohtaisesti urheilijoita, joilla on realistinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon yksilölajeissa tai 8 parhaan joukkoon joukkuelajeissa. Harkinnan varaisesti mukaan on voitu valita myös uransa nousujohteisessa kehitysvaiheessa olevia urheiljoita, kertoi Paavolainen.

Vancouverin ja Sotšin talviolympialaisiin verrattuna Suomen mitalimahdollisuuksien määrä on Paavolaisen mukaan selkeästi kasvanut. Suomen mitalipotentiaali on vahvasti naisurheilijoiden ja harvojen huippuyksilöiden varassa.

– Top 8 –urheilijoiden määrää on saatu selkeästi kasvatettua. Myös top 3 –urheiljoiden määrässä on pieni parannus, hän sanoo.

Yhdessä enemmän – aluejärjestöjen yhteisen tekemisen malli

Olympiakomitean Pekka Nikulainen ja Liikunnan aluejärjestöjen edustaja Timo Hämäläinen kertoivat toiminnanjohtajille työstään liikunnan ja urheilun yhteisen tekemisen mallin parissa. Ensimmäinen versio mallista on tarkoitus esitellä Turussa 23.-24.3.2018 järjestettävillä aluejohdon neuvottelupäivillä, missä asiaa käsittelevät Liikunnan aluejärjestöjen puheenjohtajat, aluejohtajat ja Olympiakomitean johto.

– Mallin lähtökohta on ”yhdessä enemmän” ja kaikkein tärkeimpänä osana on luottamus, Nikulainen kertoi.

Yhteistyömallin sisällöiksi ehdotetaan seuratoimintaa, harrastamista koulupäivän yhteydessä sekä vaikuttamista ja viestintää.  

– Liikunnan aluejärjestöjen kautta tavoitetaan hyvin mm. kansanedustajat ja kuntien päättäjät, joten on tärkeää että yhteistyö on koko liikuntayhteisön vaikuttamistyön näkökulmasta rakenteellisesti kunnossa. Neuvottelupäivien jälkeen päästään vahvistamaan operatiivista vaihetta valittujen sisältöjen osalta. Kyse on on asioista joihin jokainen Liikunnan aluejärjestö sitoutuu. Näin lajiliitot voivat luottaa esim seuratoiminnassa valtakunnalliseen ja laadukkaaseen tuki- ja palvelutarjontaan, Nikulainen ja Hämäläinen sanoivat.

Vaikuttamismahdollisuuksia maakuntavaaleissa

Olympiakomitean yhteiskuntasuhteiden erityisasiantuntija Ilmari Nalbantoglu tarjosi toiminnanjohtajille ennakkokurkistuksen ensi syksynä mahdollisesti järjestettäviin maakuntavaaleihin liikunnan ja urheilun näkökulmasta. Vaalien kannalta välttämättömät lait vahvistetaankevätkaudella eduskunnassa, joten vielä ei ole täysin varmaa että vaalit toteutuvat.

– Vaaleihin kannattaa yhtä kaikki valmistautua sillä oletuksella, että ne järjestetään syksyllä, Nalbantoglu alleviivasi.

Syksyllä valittavat maakuntavaltuustot päättävät muun muassa maakunnan ensimmäisestä strategiasta ja talousarviosta. Vaalien isoin odotettu teema on sote-palvelut, johon liikunta ennaltaehkäisevässä roolissaan kuuluu vahvasti mukaan. Eritoten sote-palveluiden mukana maakuntien budjetteihin siirtyy valtaosa nykyisestä kuntien budjetista. Nalbantoglu huomautti, että tämä osaltaan kuvastaa uuden hallinnollisen tason merkitystä Suomessa sekä sitä, että on tärkeää saada liikunta ja urheilu esiin heti maakuntatyön alussa.

– Kirjoitetaan maakuntien DNA:han se, että liikunta- ja urheiluasiat ovat merkityksellisiä.

Teemat, joita liikunta- ja urheiluyhteisössä tullaan nostamaan vaalien aikana esiin, ovat elintapaohjaus hyvinvoinnin tukena sekä urheiluakatemiat ja –opistot. Näitä teemoja yhdistävät urheiluseurat, yhdistykset ja yksilöt aktiivisina toimijoina. Vaikuttamistyöhön Olympiakomitean osalta kuuluu muun muassa viestintämateriaalien tuotanto, puolueiden avustaminen liikuntapoliittisessa valmistautumisessa ja mediayhteistyö. Kaikessa työssä alueet, lajiliitot ja koko liikunta- ja urheiluyhteisö ovat tärkeitä kanssatoimijoita.

Kommentit, toiveet ja ideat liittyen vaalivaikuttamiseen voi tuoda esille vaikka tämän lomakkeen kautta tai sähköpostilla: ilmari.nalbantoglu@olympiakomitea.fi