Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.01.2018 | Seuratoiminta

Kohtaa, rohkaise, kannusta – ammattilaisten tärkeimmät eväät valmentajille

Olarin Voimistelijat starttasi kevätkauden valmentajien koulutuspäivällä Tapiolassa. Tavoitteena oli jalkauttaa urheilijan polkua ja sen teemoja seuran valmennukseen. Päivä oli avattu tällä kertaa muidenkin seurojen ja lajien valmentajille. Oppia oli kuulemassa 150 valmentajaa, joista osa oli saapunut Keski-Suomesta asti.

Lasten kokoiset päätökset

Varhaiskasvatuksen asiantuntija Heli Puhakainen nosti keskusteluun osallisuuden merkityksen lapsuus- ja nuoruusajan harjoittelussa. Miten lapsen ajatuksia kuunnellaan ja aloitteisiin vastataan?

− Valmentajan ja ohjaajan on hyvä miettiä jokaisen lapsen kohtaamista. Kuinka monta lasta tapaan päivittäin tai viikoittain? Kerran viikossa harjoittelevalle lapselle hetki on yhtä tärkeä kuin sille lapselle, joka käy monta kertaa viikossa treeneissä, Puhakainen muistutti.

Hän kannusti sitouttamaan ja osallistamaan lapsia harjoitteluun kuuntelemalla, rohkaisemalla ilmaisemaan mielipiteitä ja myös ottamalla mielipiteet huomioon sekä aktivoimalla lapset mukaan päätöksentekoon.

− On taito kuunnella ilman, että loukkaantuu. Lapsilla saa olla valtaa ja vastuuta, mutta on muistettava, että päätökset ovat aina lapsen kokoisia. Valmentaja ja ohjaaja vastaa pedagogisesta osuudesta.

Hän vinkkasi, että jokaisessa harjoituksessa voi olla jotain, jonka lapset voivat päättää.

−Voi vaikka kerätä lasten ideat lämmittelyleikkeihin ja sitten hyödyntää näitä tunneilla. Tai voi tehdä kyselyjä toiveista. Kun oma idea tulee toteutetuksi, niin saa tunteen, että minua on kuunneltu, Puhakainen kertoi.

Harrastus on perheelle iso panostus

Valmentajille tuotiin myös vanhemman näkökulmaa miten tiivistahtinen harjoittelu koetaan perheessä. Henna Jonssonin 10-vuotias tyttö treenaa lähes 15 tuntia viikossa.

− Harrastus iso panostus ja siihen kuluva aika on pois jostain muusta. Elämässä on paljon ihania asioita, kuten vaikka ihan vain perheen kanssa oleminen tai musiikki, lukeminen, sirkuskoulu… Olisi monia mahdollisuuksia, mutta on iso valinta, että aika käytetään yhteen harrastukseen.

Samalla hän muistutti miten paljon harrastus tuo lapselle, mutta myös vanhemmille.

− Voi olla mukana, osallisena ja saa uusia ystäviä. On hienoa harrastuksen kautta nähdä, miten oma lapsi oppii tekemään töitä jonkun asian eteen, kokee välillä pettymyksiä, menee niiden yli ja saa kokea työn kautta tehtyjä saavutuksia.

Lopuksi hän esitti toiveen valmentajille:

− Sen toivoisi, että lapsi nähtäisiin yksilönä joukkueessa.

Olympiakomitean urheiluakatemiayksiön johtaja Simo Tarvonen nosti myös vuorovaikutuksen puheenvuoronsa kärkeen.

− Jokainen vuorovaikutustilanne on tärkeä, ja jokaiselle urheilijalle on vain yksi ura tarjolla. Se on ainutlaatuinen. Valmentajan käsissä on monia yksittäisiä uria.

Urheilu ei ole monimutkaista – se on vain äärimmäisen vaativaa

Nuoruusvaiheessa elämä mullistuu. Keho, ihmissuhteet ja ajatukset muovautuvat.

− Vaihe on kriittinen niin fyysisten kuin psyykkistenkin tekijöiden osalta ja oikoa ei saa. Pohjat on luotava ja on muistettava monipuolisuus ja monenlaiset ärsykkeet, Tarvonen muistutti.

Hän myös pohti, miten urheilijat fyysisesti kestävät valintavaiheessa kovenevat harjoitteet, kun arki- ja vapaa-ajan omaehtoinen liikunta on vähentynyt niin paljon. Tarvonen kannusti monipuolisuuteen monin eri tavoin myös psyykeen kannalta: yksin ja ryhmässä, ohjatusti ja omatoimisesti sekä vaihdellen hauskuutta ja painetilanteita.

Tarvonen nosti tukevia ajatuksia nuoren urheilijan arjesta.

− Rohkaise, tue ja usko. Muista samalla, että urheilija on ensisijaisesti nuori ihminen ja toissijaisesti tulosta tekevä urheilija. Tukiverkoston tulee sitoutua samaan tavoitteeseen ja sen tulee olla tukeva eikä repivä verkosto. Menestys on joukkuelaji.

Loppukaneettina Tarvonen muistutti, että urheilu ei ole monimutkaista – se on vain äärimmäisen vaativaa.

Ihmiset, rakenteet ja ilmapiiri

Teoriaosuuden lopuksi seuran päävalmentaja Anneli Laine-Näätänen nosti valmentajien uskoa unelmiin. Omalla esimerkillään hän haluaa nostaa valmennuksen arvoa työnä ja ammattina.

− Kolme tärkeintä tekijää menestyksessä ovat oikeat ihmiset ympärillä, seuran rakenteet ja hyvä ilmapiiri. Jokaiselle ihmiselle täytyy löytää oma rooli seurassa. Jokainen saa tehdä sellaisia asioita, joissa on hyvä ja sitä tuetaan.

− Jos halutaan voittaa monta mestaruutta, niin täytyy olla rakenteet kunnossa. Yhden kerran voi menestyä muutenkin, peräti 11 MM-mitalia valmentanut Laine-Näätänen korosti.

Valmentajille hän korosti intohimoa ja positiivisuutta sekä kannustuksen tärkeyttä.

− Pitää aina olla usko ja luottamus ja sitä kautta tulee vielä menestys. Unelmat voivat joskus tuntua jopa mahdottomilta, mutta silti pitää kannustaa. Joka ikinen urheilija on tärkeä. Kukaan ei voi ennustaa kuka nousee huipulle. Reittejä on monia, mutta yhteisenä tekijänä on ahkeruus ja pitkäjänteisyys.

Kuvat: Sami Ilvonen