Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.01.2018 | Seuratoiminta | Uutinen

Kemissä osataan out of the box

Kemissä yhteinen tahtotila on ohjata omalle liikkujan tai urheilijan polulle jokainen lapsi ja nuori. Kaikki peruskoulut ovat Liikkuvia kouluja, Kemin Urheiluakatemia on toiminut viitisen vuotta, ja Liikkuva koulu -ohjelmaan kuuluva toisen asteen Liikkuva Lappia -hanke käynnistyi viime syksynä

Huomionosoituksena laaja-alaisesta tekemisestä Kemin kaupungille myönnettiin diplomi Lapin Liikunnan Urheilugaalassa 13.1. Juhlan jälkeen on hyvä kysyä, mitä on työn taustalla ja mitä on tulossa? Asiaa kirkastavat Liikkuva koulu -ohjelman koordinaattori ja Urheiluakatemian yhdyshenkilö Olli Kelhä ja Ammattiopisto Lappian projektipäällikkö Pekka Tiitinen.

– Punaisena lankana on seura-, laji- ja koulurajat ylittävä yhteistyö ja vahva jaettu tahtotila. Kaiken kehittämistyön keskiössä muistetaan pitää lapsi ja nuori, heitä varten näitä asioita tehdään, kiteyttää Tiitinen.

Erinomainen esimerkki yhteistyöstä on Akatemiatoiminta. Toiminnan koordinoinnista vastaa Lappia, tiloista Kemin kaupunki ja valmennuksesta urheiluakatemiaan sitoutuneet urheiluseurat; Kemin Palloseura, FC Kemi, Kemin Lämärit, Sastamolo Kings, Kemin Uimaseura sekä Kita-Kan. Lisäksi mukana on yksittäisiä valmentajia. Joustavat koulupäivät mahdollistavat sen, että kaikki urheilemisesta kiinnostuneet nuoret ovat päässeet mukaan toimintaan. Tänä lukuvuonna urheilun ja opiskelun saumaton yhdistäminen on mahdollista noin sadalle nuorelle. Kelhä toteaa akatemiatoiminnan löytäneen onnistuneesti oman uomansa, mutta tavallisemman liikkumisen edistämiseltäkään ei silmiä suljeta. Yhdenvertaisuuden näkökulmasta mahdollisuuksia halutaan tarjota kaikille ja siinäkin toimivalla yhteistyöllä on merkittävä rooli läpi luokka-asteiden.

Harrastetunti peruskouluun, totaalista muutosta 2. asteelle

Ensi syksynä uudenlaisia liikettä lisääviä mahdollisuuksia tarjotaan peruskoulujen pienimmille ja toisen asteen opiskelijoille.

– Keinojen tulee toki olla erilaisia ikätason mukaisesti, mutta oletettavaa on, että varhain saadut valmiudet siirtyvät oppilaiden mukana varmemmin ylemmille luokille. Paljon vaikeampaa on houkutella liikkumiseen lähemmäs parikymppinen kuin kymmenvuotias.

1.-2.luokilla koulupäivän sisällä kokeillaan syksystä alkaen ns. harrastetuntia, joka ei sisälly opetussuunnitelmaan ja saattaa siten pidentää koulupäivää, mutta isona ajatuksena on tutustuttaa kaikki lapset tasavertaisesti liikuntaan. Ammattiopisto Lappian koordinoiman Liikkuva Lappia -hankkeen lähtökohta on puolestaan ohjata ja valmentaa nuoria ymmärtämään liikunnan ja terveiden elämäntapojen merkitys nyt ja myös osana tulevaisuuden työssä jaksamista.

Tiitisen sanoin toisella asteella tehdään liikunnan opetuksessa ihan totaalinen muutos opiskelijalähtöisempään suuntaan.

– Jokainen opiskelija sitoutetaan henkilökohtaiseen liikunnallisuutta aktivoivaan elämäntapamuutosprosessiin ja samalla opettajan roolia muokataan personal trainer -suuntaan. Urheiluseurat ovat luonnollisesti sitoutuneet mukaan tähän ajatusmaailmaan. Tiedostetaan hyvin, että uusi tulokulma edellyttää kaikkien osallisten asennemuutosta, mutta toimintakulttuurin muutoksen uskotaan edistävän mm. omaehtoisuutta, opiskelukykyä ja kouluviihtyvyyttä.

Tiitisen vinkki yhteisen kehittämistyön onnistumiselle perustuu mittavaan jalkatyöhön noin 350 kilometrin Kemi-Tornio-Muonio -säteellä:

– Out of the box -ajattelua enemmän on sitten kyse päättäjätasosta, opettajakunnasta, opiskelijoista, urheiluseuroista, lajiliitoista, urheiluakatemioista tai Liikkuvista kouluista. Tunnistetaan ja tunnustetaan oma osaaminen, kuullaan aidosti kumppaneita ja ennen kaikkea pidetään lapset ja nuoret keskiössä.

Kuva: Kemin kaupungin kuvapankki

Lue lisää aiheesta