Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.01.2018 | Olympiakomitea

Liikkumisen unelmavuosi 2017: Onnistumisen peruspilareina osallisuus, verkostot ja rohkeat kokeilut

Liikkumisen unelmia edistettiin Liikkumisen unelmavuonna 2017 isolla sydämellä. Lähdettiin lava-autolla keppijumpalle, innostuttiin 100-teemasta ja luotiin pohjia uudenlaiselle yhdessä tekemiselle. Unelmat liikkeelle -toimintaa järjestettiin 220 kunnassa kymmenien tuhansien uusien toimijoiden ja tuhansien uusien yhteistyöverkostojen voimin.

Unelmat liikkeelle ja Liikkumisen unelmavuosi 2017 -loppuraportti piirtää komean kuvan lähes kolmen vuoden kokonaisuudesta ja nostaa esiin kysymyksen, halutaanko vastaavanlaista toimintaa jatkaa? Raportin yhteenveto ja pikagallup kokemuksista ovat yhtä mieltä: kyllä halutaan!

Vuoden toteutus oli ainutlaatuinen eri tahojen yhteinen ponnistus ja tuloksena syntyi uusia ideoita, tuhansia tapahtumia ja keräsi arviolta puoli miljoonaa osallistujaa liikkeen lisäämiseksi. Erityisesti erilaisten verkostojen syntyminen koetaan arvokkaaksi myös yhteistyön jatkuvuuden näkökulmasta. Verkostoissa yhdessä rakentamisen meininki olikin uskomatonta! Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa Unelmat liikkeelle -verkostossa mukana olivat muun muassa Pohjois-Karjalan kunnat, liikunnan aluejärjestö, asukas- ja paikallisyhdistyksiä, seurakuntia, kansalaisopistoa, urheiluseuroja, nuorisotaloja, kouluja, hankkeita, vanhainkoteja, yksityisiä liikuntapaikkoja ja monikulttuurisuusjärjestöjä.

Tällaisia olivat kokemukset Virolahti-Miehikkälästä, Nokialta ja Vihdistä:

Kaakon kaksikossa innostivat palvelusivut, luonnon kuntosalit ja kankijumppa

Kaakon kaksikon muodostavat Virolahti ja Miehikkälä. Isäntäkuntamallin mukaisesti palveluja keskitetään kumpaankin kuntaan. Juhlavuosi ja erityisesti sen tuottama Unelmat liikkeelle -palvelusivusto on ollut lottovoitto liikuntapalvelujen näkyvyydelle.

– Saatiin aivan loistava yhteinen palvelusivusto ”Kaakon kaksikko liikkuu”, jonne on yhteys suoraan molempien kuntien etusivuilta. Iso juttu on, että yhdistykset ja muutkin kiinnostuneet pääsevät täydentämään omia tapahtumiaan suoraan sivuille. Näistä sivuista ei luovuta missään tapauksessa!, intoilee liikunnanohjaaja Mia Saarilaakso Virolahden kunnasta, Kaakon kaksikon liikuntatoimesta.

Luonnon kuntosalien kehittäminen ja kokeileminen osui sopivasti juhlavuoteen ja luonto- ja perheliikunnan hankkeen kylkeen ja ne jäävät pysyviksi. Vuoden päätteeksi teetettiin kuntoliiketaulut, joita tänä vuonna on tarkoitus pystyttää kolmeen neljään paikkaan ja niiden lisäksi kiertävät taulut eri tapahtumissa hyödynnettäviksi.

Vuoden hittejä oli miesten liikuntaryhmästä bongattu kankijumppa. Aivan ihanaa oli, kun miesporukka tuli jumpalle lava-autolla rautakanget kyydissä kilisten. Joku isäntä saattoi tuoda mukanaan useammankin kangen, jos joltain puuttui. On kuulemma sopivan painoinen jumppaväline. Varmaan pidetään kankijumppaa liikuntaryhmien ohjelmassa jatkossakin. Ihan vielä ei olla tosin patenttia haettu”, Saarilaakso hehkuttaa.


Nokialla Unelmat liikkeelle -vuosi toteutettiin hienosti verkostoyhteistyönä

Nokian kaupungin Unelmat liikkeelle -vuosi on edistänyt monia asioita toivottuun suuntaan, esimerkkeinä perheliikuntaverkoston perustaminen ja suunnitteilla oleva koululaisten liikuntapolku.

– Meillä isoimmassa roolissa olivat vuoden aikana seurojen kanssa yhteistyössä järjestetyt liikuntatapahtumat. Harrastustoritapahtumassa elokuussa oli 23 toiminnallista pistettä ja yli 30 seuraa. Kaikkiaan toimintaan osallistui 35 eri paikallista toimijaa. Nettisivuilla olleen verkkolomakkeen kautta liikuntaunelmia saatiin vuoden aikana 37 ja paperilomakkeilla yli 60. Unelmista saatiin toteutettua peräti 35 ja toteutumassa on ainakin kuusi unelmaa, terveysliikuntakoordinaattori Katri Manninen iloitsee Nokian kaupungin vapaa-aikapalveluista.

Erilaista omia verkostotyöpajoja toteutettiin vuoden aikana neljä ja hyviä ideoita saatiin myös alueella olleista työpajoista. Parhaillaan ollaan perustamassa omaa perheliikuntaverkostoa ja myös koulujen ja seurojen yhteisessä työpajassa aloitettua liikuntapolku-mallin suunnittelua edistetään. Ollaan tyytyväisiä Olympiakomitean Unelmat liikkeelle -toimintaan ja vaikka juhlavuosi on päättynyt, meillä on edelleen netissä verkkolomake toiveiden kirjaamista varten. Kuntalaisia varten tätä työtä tehdään, hän jatkaa.

Vihdissä kokeiltiin 100-teemaista haastetta

Taija Viljakainen innostui osallistumaan Vihdin liikuntapalvelujen järjestämään 100 pulahdusta -haasteeseen yhdessä noin 150 vihtiläisen kanssa. Pulahtelujakso rajattiin kesäkauteen toukokuusta syyskuuhun. Kohteita oli 50 ja tavoitteena oli käydä jokaisessa kohteessa pulahtamassa vähintään yhden kerran ja yhteensä 100.

Oli tosi hieno kokemus! Tuli kierrettyä ja koettua kotikuntaa ihan uudella tavalla. Vastaan tuli ennen näkemättömiä kohteita ja hienoja maisemia ja koko ikäluokkien kirjo lapsista varttuneisiin. Pulahtelu rytmitti mukavasti kesäaikaa, kun kukat kukkivat ja marjat kypsyivät. Pulahtelijoita oppi tunnistamaan ja monet jakoivat kyytejä. Vallankin iäkkäille tuntuu turvallisemmalta liikkua yhdessä. Hirveän sosiaalista oli, ihan jäin koukkuun ja pulahduksiakin kertyi runsaasti yli sata. Miksipä ei tällaista voisi jatkaa edelleen, tuumii Taija Viljanen Vihdistä.

 

Liikkumisen unelmavuosi ja Unelmat liikkeelle -toimintamalli olivat Olympiakomitean koordinoimia Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan kuuluvia kokonaisuuksia liikkumisen lisäämiseksi. Kokeilumalli keräsi noin 10 000 toimijaa yhteen, tuotti arviolta 1 000 uutta verkostoa ja vuosi täyttyi tuhansista liikkumisen tapahtumista eri puolilla Suomea. Lisää esimerkkejä ja kokemuksia löytyy loppuraportista.

Unelmat liikkeelle ja Liikkumisen unelmavuosi 2017 loppuraportti löytyy täältä.

Uutisartikkelit Unelmat liikkeelle -verkoston lopputapaamisesta löytyy täältä ja Lasten liikkumisen unelmat -keräyskampanjasta täältä.

#unelmatliikkeelle #Suomi100