Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.01.2018 | Seuratoiminta | Uutinen

Vaasan Liikkuvissa kouluissa on isosti Actionia

Action-toiminta, Liikkuva koulu -ohjelma ja Lasten liike -hanke muodostavat kokonaisuuden, jonka puitteissa yhteistyötä tehdään Vaasassa ihailtavan systemaattisesti. Tätä voi kuvata vaasalaiseksi vahvuudeksi, toteaa liikuntasuunnittelija Jaakko Saarinen kaupungin liikuntapalveluista.

Liikuntapalvelujen ja perusopetuksen yhteistyön juuret ovat 2005 alkaneessa Action-toiminnassa, jossa matalan kynnyksen liikuntakerhoilla on aina ollut merkittävä osuus.

– Liikkuvan koulun pilottivaiheen alettua 2010 oli luontevaa yhdessä suunnitellen laajentaa Action-toiminnan sisältöjä ”Liikkuvan koulun hengessä” koulumaailmaan. Kouluissa järjestettiin mm. ohjattua välituntiliikuntaa, taukoliikuntademoja opettajille, tukiopetustoimintaa uinnissa ja luistelussa sekä suunniteltiin yhdessä liikunnallisia tempauksia. Saarinen muistelee liikuntapalvelujen viikoittaisen tuntimäärän kouluissa viisinkertaistuneen hetkessä.

– Enimmillään laskin liikuntapalvelujen ohjaamaa toimintaa olleen 98 tuntia viikossa, noin puolet siitä oli liikuntakerhotoimintaa.

Samaan liikunnan edistämisen maaliin pelataan myös yhdessä urheiluseuraverkoston kanssa.

– Pyrkimyksenä on edetä liikunta ja urheilu rinta rinnan. Koulupäivään yhdistyvään toimintaan osallistumalla seurat haluavat tarjota mahdollisuuksia eri lajien kokeilemiseen jo ennen mahdollisen urheiluharrastamisen aloittamista tai sen rinnalla. VPS Juniorit järjestää liikunnallisia välitunteja eli ”Vepsuvälkkiä”, Vaasan Golf opastaa pelin perusteisiin ja Vaasan Sportin Juniorit järjestää Vaasan Luistinkerhon kanssa iltapäivätoimintaa 1-2 -luokkalaisille.

Seurojen sitoutuneisuutta ilmentää erinomaisesti se, että Action- ja Liikkuva koulu -toiminnat on kirjattu myös seurojen omiin strategioihin.

– Se on tosi hieno esiintulo seuroilta, kiittelee Saarinen.

Lasten liike -hankkeen kautta myös kulttuurikumppanuuksia

Viimeisin liikuttaja on syksyllä käynnistynyt Olympiakomitean Lasten liike -hanke, joka tarjoaa matalan kynnyksen kerho- tai harrastustoimintaa 3-9 -luokkalaisille. Hankkeen myötä on syntynyt uudenlaisia liikunnan ja kulttuurin yhdistäviä kumppanuuksia. Kevätkaudella 2018 kymmenellä eri koululla järjestettävästä toiminnasta vastaavat VPS Juniorit, Vaasan Setlementtiyhdistys sekä Vaasan 4H-yhdistys. Aktiivisesti osallisina ovat myös liikuntapalvelut ja taiteen perusopetus.

– Yhdistämämme resursseja ja erilaista osaamista pystyäksemme yhä paremmin kuuntelemaan ja toteuttamaan lasten ja nuorten tekemisen toiveita. Oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Oikeasta suunnasta kertoo myös Pohjanmaan Urheilugaalassa 27.1. Vaasan kaupungin Liikkuva koulu -ohjelmalle myönnetty tunnustus pitkäaikaisesta ja onnistuneesta koulujen ja seurojen kanssa tehdystä yhteistyöstä.

– Tietysti huomionosoitus tuntuu myös henkilökohtaisesti hyvältä ja otan sen ilolla vastaan. Aina tällainen huomio antaa uutta tsemppiä ja motivoi jatkamaan työtä edelleen.

Kuva: Sami Pulkkinen

Lue lisää aiheesta