Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.02.2018 | Huippu-urheilu

Pärmäkosken pronssimitali lauantain kruununa

Krista Pärmäkoski avasi Suomen mitalitilin PyeongChangin olympiakisoissa ottamalla pronssia naisten 15 kilometrin (7,5+7,5) yhdistelmähiihdossa. Eroa voittaja Charlotte Kallaan jäi 10,1 sekuntia.

Perinteisen osuuden jälkeen kärkijoukossa ollut Kerttu Niskanen oli 16:s. Eroa kärkeen kertyi 15 kilometrin matkalla 1.30,3.

– Tiukoilla olin jo perinteisellä, mutta pyrin siihen, etten hiihdä oman limitin yli. Sellaista tunnetta, mitä on maalissa, ei saa olla vielä perinteisen lopussa, Niskanen totesi.

Muista suomalaisista Laura Mononen oli 19:s (2.08,1 kärjelle taipuneena) ja viimeisellä kilometrillä kaatunut Johanna Matintalo 24:s (2.17,5 kärjestä).

– Perinteisellä mentiin ehkä vähän pidon kustannuksella, eikä luisto ollut ihan niin hyvä. Siinä oli vähän haasteita – sekä henkisesti että fyysisesti. Vapaa oli ihan ok, mutta sekin vaikuttaa, mistä asemista siihen pääsee lähtemään, Mononen pohti.

– Lopussa yritin tehdä vähän liian vaativaa ohitusta. Sen verran oli happoa jaloissa, että tasapainoni petti. Siihen asti sujui ihan mukavasti. Varsinkin perinteisen hiihtooni olen tyytyväinen, Matintalo niputti.

Ampumahiihdossa suomalaiset kaukana kärjestä

Ampumahiihdon naisten pikakilpailua väritti voimakas tuuli. Saksan Laura Dahlmeier onnistui kesyttämään tuulen parhaiten kylmäpäisellä ammunnallaan suoriutuen kahdelta ampumapaikalta ilman sakkoja. Kaisa Mäkäräinen ampui makuulta kaksi ohi ja pystystä yhden ohilaukauksen jääden sijalle 25 (1:30.2 kärjestä).

Mari Laukkanen oli viidellä ohilaukauksella 64. (2:54.4 kärjestä). Laura Toivanen ampui suomalaisnaisista parhaiten selviten matkasta vain yhdellä ohilaukauksella pystypaikalta, Toivanen kuitenkin kaatui viimeisellä kierroksella ja oli näin ollen 77. (+3:49.2). Nuori Venla Lehtonen ampui kolme ohi makuulta ja nollat pystystä ollen 79. (4:07.5 kärjestä).

Kuusikymmentä naista starttaavat maanantaina kilpailtavaan takaa-ajoon.

Lumilautailijoille ei finaalipaikkoja

Suomen nelikko karsiutui lumilautailun miesten slopestylen loppukilpailusta. Lähimpänä finaalipaikkaa oli seitsemänneksi ensimmäisessä karsintaryhmässä sijoittunut Roope Tonteri, joka jäi viimeisen finaalipaikan ottaneesta Ruotsin Niklas Mattssonista vain 0,93 pisteen päähän.

– En ole tehnyt tuollaista rania kertaakaan treenien aikana. Se meni tosi hyvin. Tein erilaisen ranin kuin kaikki muut, ja sain hyvät pisteet. Olin tosi fileissä siitä, että en tehnyt niitä juttuja, joita meikä on tehnyt viimeiset viisi vuotta. Se on ollut sellaista pyörimistä reileissä. Tosi hyvä fiilis jäi, vaikka kyllähän se ottaa päähän, kun Ruotsin poika pudotti. Mutta lätkäpelaajat antavat niille köniin, ei mitään hätää.

Peetu Piiroinen oli samassa karsintaryhmässä kymmenes pisteillään 69,26. Olympiakisojen ensikertalaisista vasenta kättään toisessa laskussa loukannut Rene Rinnekangas sijoittui 13:nneksi ja Kalle Järvilehto 15:nneksi.

– Aika haastava päivä oli – kaikilla laskijoilla. Eihän nuo kisaranit kauhean putkeen mennyt. Toinen meni hyvin siihen asti, kunnes kaaduin. Se on sanottava, että vaikka olisi finaaliin päässyt, siellä olisi ollut hiton vaikea pärjätä. Nuo toppilaskijat laskevat vain sikapaljon paremmin yksinkertaisesti sanottuna. Olisihan se ollut siistiä, että joku suomalainen olisi sinne finaaliin päässyt. Kaikilla oli mahdollisuuksia sinne finaaliin, Piiroinen sanaili.

Oona Kauste ja Tomi Rantamäki olivat aamupelissään senttien päässä avausvoitostaan curlingin mixed doublesissa. Norjan Kristin Skaslien ja Magnus Nedregotten olivat kuitenkin jatkopäässä niukasti parempia ja voittivat 7-6. Iltapäiväottelussaan Kauste ja Rantamäki hävisivät Kiinan parille 10-5.

Mäkihypyn normaalimäen kilpailussa suomalaiset eivät selvinneet toiselle kierrokselle. Andreas Alamommo oli parhaana suomalaisena 94 metrin hypyllään 38:s. Janne Ahonen oli 40:s (90,5 metriä), Eetu Nousiainen 83 metrillä 49:s ja Antti Aalto 80 metriä kantaneella hypyllään 50:s.

Päivän tulokset virallisilta kisasivuilta.