Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.02.2018 | Huippu-urheilu

Iivo Niskanen 19:s olympia-avauksessaan, tuuli kiusasi sunnuntain kilpailuja

Sekä miesten syöksylasku että lumilautailun naisten slopestyle jouduttiin siirtämään sunnuntaina. Hiihtoladulle päästiin, mutta kova tuuli teki miesten yhdistelmähiihdostakin raskaan kisan.

Iivo Niskanen sijoittui parhaana suomalaisena 19:nneksi miesten maastohiihdon olympia-avauksessa, 15+15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa. Perinteisen osuudella vetovastuuta ottanut Niskanen jäi minuutin ja 14 sekuntia Simen Hegstad Krügerille, joka johdatti Norjan kolmoisvoittoon.

– Olin vetänyt (perinteisellä) kaksi kierrosta aivan täysiä, mutta ero ei repsahtanut. Ainut mahdollisuus olisi ollut se, että muutama hiihtäjä olisi lähtenyt mukaan vetämään tai olisi päässyt yksin karkuun. Haastavaa on täällä päästä irti, kovaa tuulta manannut Niskanen totesi.

Muut suomalaiset lähtivät kilpailuun maltillisemmalla vauhdinjaolla. Matti Heikkinen nousi loppua kohden ollen lopulta 21:s parisenkymmentä sekuntia Niskaselle jääneenä. Lari Lehtonen oli 33:s ja Perttu Hyvärinen 41:s.

Oona Kausteen ja Tomi Rantamäen urakka curlingin mixed doublesissa päättyi riemukkaaseen 7–5-voittoon Yhdysvaltojen Becca ja Matt Hamiltonia vastaan. Avausvoitosta huolimatta Suomen pelit päättyivät alkusarjaan, jossa sijoitus oli kahdeksas.

Suomen naisleijonat avasivat olympiaturnauksensa 1-3 tappiolla Yhdysvaltoja vastaan. Suomen maalin ottelun ensimmäisessä erässä laukoi Venla Hovi Petra Niemisen ja Linda Välimäen alustuksesta. Toisessa erässä Yhdysvallat tasoitti pelin ja meni 1-2 johtoon Kendall Coynen ylivoimamaalilla ajassa 31:29.

Kolmannessa erässä Suomi pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle, mutta kova yritys ei tuottanut tulosta. Suomi haki tasoitusta vielä ilman maalivahtia kuudella kenttäpelaajalla. Yhdysvallat löi kolmannen osuman tyhjään maaliin.

– Joukkue pelasi erinomaisen ottelun. On ihan selvää, että Yhdysvallat oli ennakkosuosikki. Pystyttiin haastamaan aina loppuun asti ja tasoitukseen oli saumaa. Parempi joukkue voitti, siitä ei ole epäselvyyttä. Olen todella ylpeä joukkueen panoksesta, pelattiin tasaisesti ja tehtiin hirmuinen määrä töitä. Tämä antaa uskoa jatkoon, päävalmentaja Pasi Mustonen summasi heti ottelun jälkeen.

Suomalaismiehet onnistuivat erinomaisesti ampumahiihdon pikakilpailussa. Olli Hiidensalo ampui nollat ja oli parhaana suomalaisena 19:s jääden 47.5 sekuntia kilpailun voittaneelle Saksan Arnd Peifferille. Tero Seppälä ampui makuulta yhden ohi ollen 20:s. Tuomas Grönman selvitti kilpailun yhdellä sakolla ja sijoittui 45:nneksi jääden 1.45,5 kärjestä. Kuusikymmentä parasta kilpailijaa selvittivät tiensä maanantaina kilpailtavaan takaa-ajoon.

– Hiihtovire ei ollut kauhean hyvä, reidet olivat vähän kohmeessa. Ammunta oli tänään isossa roolissa, joten kerrankin meni näin päin, että pystyin ammunnalla paikkaamaan. Hyvä, että tuli onnistuminen tällaiseen paikkaan, Olli Hiidensalo kommentoi kilpailun jälkeen.

Alppihiihtäjä Andreas Romarin piti päästä avaamaan olympiaurakkansa sunnuntaina miesten syöksylaskulla. Kova tuuli pakotti järjestäjät kuitenkin siirtämään syöksyn torstaille 15. helmikuuta. Siirron myötä myös miesten super-G siirtyy perjantaille 16. helmikuuta.

Tuuli pakotti peruuttamaan myös lumilautailun naisten slopestylen karsinnan, joten Enni Rukajärvikään ei päässyt vielä sunnuntaina rinteeseen. Peruutuksen myötä kaikki laskijat selviytyivät maanantain finaaliin, jossa lasketaan kaksi laskua, joista paremman pisteet jäävät voimaan.

– Oli aika vaaralliset olosuhteet – ja tavallaan myös epäreilut. Jos kisa olisi pidetty, se olisi ollut vähän arpapeliä, kenelle sattuu hyvät tuulet ja kenelle ei. Parempi näin, Rukajärvi totesi.

Päivän tulokset virallisilta kisasivuilta.