Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.02.2018 | Huippu-urheilu

Enni Rukajärvi tuplasi kisajoukkueen mitalisaldon ja oman mitalimääränsä

Enni Rukajärven pronssimitali lumilautailun slopestylessä oli maanantaina suomalaisten kohokohta PyeongChangin Olympialaisissa. Ampumahiihdossa päivä ei suomalaisia suosinut Kaisa Mäkäräisen 22:nnen tilan jäätyä parhaaksi sijoitukseksi. Kumparelaskija Jimi Salonen oli 16:s ja mäkihyppääjä Julia Kykkänen 23:s.

27-vuotiaan Enni Rukajärven pronssi lumilautailun slopestylessa tuli toisen laskun pisteillä 75,38. Avauslaskussaan Rukajärvi kaatui ja hieman satuttikin itseään. Kultaa voitti USA:n Jamie Anderson (83,00).

– Aika hullu fiilis. Kisaa ei olisi pitänyt laskea näissä olosuhteissa. Ensimmäisellä laskulla säikähdin aika paljon, kun tuuli otti ensimmäisessä hyppyrissä, hyppy jäi vajaaksi, ja vähän sattuikin. Mietin ihan tosissani, etten laskisi toista laskua. Kävi tuuri: tuulet osuivat sen verran kohdilleen, että pääsin alas asti. Aika hurja meininki. Sanattomaksi vetää. Totta kai olen fiiliksissä, että sain jonkinlaisen laskun päälle, toisen olympiamitalinsa urallaan laskenut Rukajärvi kommentoi.

Rukajärvestä tuli samalla kolmastoista suomalaisurheilija, joka on saavuttanut mitalin vähintään kaksissa eri olympialaisissa.

Rukajärven mitalisuorituksesta tarkemmin täältä

Kaisa Mäkäräinen avasi ampumahiihdon takaa-ajokilpailun vahvasti, mutta toisen ampumapaikan kolme ohilaukausta pilasivat menestysmahdollisuudet. Mäkäräinen oli lopulta kuuden sakkokierroksen myötä 22:s häviten toisen kultansa ottaneelle Saksan Laura Dahlmeierille +2.46,9.

– Paljon hyvää, mutta paljon huonoakin: kaksijakoinen kisa. Alku hyvä ja loppu hyvä, mutta keskellä sitten ryvettiin. Olosuhteen vaihtelivat taas todella paljon. Luin tuulta väärin, olisi pitänyt reagoida enemmän, Mäkäräinen analysoi.

Ranskan Martin Fourcaden voittamassa miesten ampumahiihdon takaa-ajossa ei suomalaismiehillä ollut ihan sunnuntain pikamatkan kaltainen päivä. Tero Seppälä oli 25:s, Olli Hiidensalo 35:s ja Tuomas Grönman 55:s.

Jimi Salonen selviytyi illan karsinnasta kumparelaskun finaaliin, mutta Jussi Penttala jäi karsintaan. Penttalan loppusijoitukseksi tuli 29:s. Salosen finaalilaskut jäivät lopulta yhteen ja 23-vuotiaan loppusijoitukseksi tuli 16:s. Salonen on tällä kaudessa ollut maailmancupissa parhaimmillaan 20:s, joten kauden paras lasku osui tärkeään paikkaan.

– Ensimmäinen hyppy pyöri vähän yli ja siitä tuli ne rokotukset. Muutenhan tuo olisi ollut oikein hyvä lasku, Salonen summasi finaalisuoritustaan.

Julia Kykkänen selviytyi toiselle kierrokselle naisten normaalimäen kilpailussa sijoittuen 23:nneksi. Kykkäsen hypyt kantoivat 85 ja 84 metriä. Olympiavoittaja, Norjan Maren Lundby hyppäsi 105,5 ja 110 metriä.

– Ihan hyvät hypyt sain aikaiseksi tämän hetken tasooni nähden. Toisella kierrolla ei käynyt flaksiakaan, toisissa olympialaisissaan hypännyt Kykkänen totesi.

Kilpailun tulokset kisojen virallisilta sivuilta