Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.02.2018 | Huippu-urheilu

Hakola sprinttihiihdon paras suomalainen – Piiroinen slopestylen finaaliin

Ristomatti Hakola onnistui ensimmäisenä suomalaisena olympiahistoriassa selvittämään tiensä sprinttihiihdon A-finaaliin. Hakolan loppusijoitukseksi tuli kuudes. Peetu Piiroinen puolestaan selviytyi lumilautailun halfpipen karsinnasta 12 laskijan finaaliin. Naisleijonat puolestaan hävisivät Kanadalle 1-4 naisten jääkiekon A-lohkon toisessa ottelussaan.

Ristomatti Hakola oli sprintin karsinnan nopein ja hallitsi mainiosti myös puolivälierän sekä välierän hiihtojaan. Finaalissa suomalaisella ei paukkuja enää löytynyt.

– Kyllä minä olin selvä kuutonen tänään, mutta olympiakuutonen kuulostaa hyvältä: paras suomalainen sprintteri Olympialaisissa. Finaalissa alkuun tuntui ihan hyvältä, mutta melko pian meno hyytyi. Ei vaan pystynyt enää, kaikki eväät oli syöty, Hakola kertasi päivän neljättä hiihtoaan, olympiafinaalia.

Välieräpaikan sprinttihiihdossa saavuttivat Krista Pärmäkoski (9:s) naisissa ja Martti Jylhä (10:s) miehissä. Puolivälierissä tie katkesi muille neljälle suomalaishiihtäjälle. Naisten puolella Johanna Matintalon loppusijoitus oli 19:s, Kerttu Niskasen 23:s ja Aino-Kaisa Saarinen 25:s. Miehissä Iivo Niskanen oli 14:s ja Lauri Vuorinen 29:s. Olympiavoittajiksi hiihtivät ennakkosuosikit, RuotsinStina Nilsson ja Norjan Johannes Hoesflot Klaebo.

Lumilautailun halfpipen karsinta muodostui kovatasoiseksi, mutta suomalaiskonkari Peetu Piiroinen ei antanut tämän olla esteenä finaalipaikalleen.

Piiroinen selvitti tiensä halfpipen finaaliin. Vancouverin olympiahopeamitalisti kasasi epäonnistuneen avauslaskunsa jälkeen mainiosti itsensä ja sijoittui kovatasoisessa karsinnassa 11:nneksi pisteillään 77,50.

– Ihan hyvin meni loppujen lopuksi. Eka rani tuntui ihan turistilta, kun kaaduin heti alussa. Tavoite oli pysyä yksi rani pystyssä. Se toinen meni ihan hyvin. Vähän yllätyin, että tuli noinkin hyvät pisteet. Hieno homma – kiva olla finaaleissa, Piiroinen totesi.

Karsinnan tasosta kertoo se, että peräti viisi miestä kirjautti yli 90 pistettä Yhdysvaltain Shaun Whiten (98,50) johdolla. Markus Malinin (63,50) ja Janne Korven (22,50) pisteet riittivät sijoille 19 ja 28.

Andreas Romar nappasi miesten alppiyhdistetyssä 24. sijan tasan viisi sekuntia voittajalle, Itävallan Marcel Hirscherille hävinneenä. Syöksyosuudella pitojen kanssa tuskaillut Romar pettyi, mutta ilme kirkastui pujottelussa.

– Jos täysin unohdetaan se syöksy, pujottelu oli aika stabiilia laskemista. Jos vertaa muihin vauhtijätkiin, ei se huono ollut.

Kanada voitti Suomen naisten jääkiekon A-lohkossa maalein 4-1 (2-0, 2-0, 0-1). Suomen maalintekijänä oli 20 vuoden takaisten Naganon Olympialaisten pistepörssivoittaja Riikka Välilä Susanna Tapanin ja Michelle Karvisen syötöistä. Suomi kohtaa alkulohkon päätösottelussa venäläiset olympiaurheilijat torstaina.

– Ihan hyvillä mielin kahden pelin jälkeen, varsinkin USA-peli oli meiltä hyvää. Ei tämäkään (Kanada-ottelu) nyt huono ollut, varsinkin kun ottaa taas sen kakkoserän pois. Oltiin ihan pelissä mukana, Suomen puolustaja Mira Jalosuo kommentoi.

Päivän tulokset löytyvät kisojen virallisilta sivuilta.