Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.02.2018 | Olympiakomitea

Liikunnan aluejärjestö yritysten ja seurojen sillanrakentajana – lajikokeiluista liikkeelle

Kun urheiluseuran liikuntapalvelut ovat hyvin paketoituja ja selkeästi ostettavia, kysyntää löytyy varmasti, uskoo Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun (PHLU) projektipäällikkö Ahti Romo. Hän puhuu seuroista vahvoina lajiosaamisen asiantuntijoina ja näkee niillä olevan erinomaiset valmiudet liikuntapalvelujen tuottamisessa myös työpaikoille.

 

Liikunnan edistämisessä PHLU:lla on pitkät perinteet ja laaja taustaverkosto. Toiminta-alueen muodostavat 16 kuntaa; Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Joutsa, Kuhmoinen, Kärkölä, Lahti, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pertunmaa ja Sysmä. Jäseniä toiminnassa on yli 200, joista noin 170 on urheiluseuroja. Aluejärjestön keskeisen roolin Romo tiivistää näin:

– Edistetään liikuntaa ja urheilua laajalla rintamalla ja pidetään aktiivisesti ääntä yhteistyötahojen puolesta.

Romo ounastelee kiinnostuksen urheiluseurojen liikuntapalveluja kohtaan olevan nousemassa.

– Monimuotoistuvassa työelämässä yrityksille tarjotaan työhyvinvoinnin kehittämisen puitteissa hurjan paljon kaikkea. Urheiluseurojen vahvuutena on oman lajin kiistaton osaaminen, joka antaa ammattimaiset edellytykset myös erilaisten työpaikoille tarjottavien liikuntapalvelujen sisällöntuottamiseen. Esimerkkeinä Romo nostaa esiin työikäisille suunnatut matalan kynnyksen liikuntaryhmät ja testatusti pidetyt lajikokeilut.

Palvelujen konseptointiin ja markkinointiin liittyvää osaamista urheiluseuroissa kaivataan lisää.

– Yritysten toimintakulttuuriin paneutuminen ja henkilöstöliikunnan osaaminen auttavat palvelujen tarjoamisessa ja tuottamisessa. Ydinkysymys on liikuntapalvelujen muokkaaminen riittävän selkeiksi tuotteiksi; mitä tarjotaan ja mihin hintaan. Mitä selkeämpi tuote, sitä helpompi yrityksen on tarjoukseen tarttua.

 

Liikuntalajikokeilut – helppoja seuralle, selkeitä yrityksille

PHLU:n yrityksille suunnattuun palvelutarjontaan on mm. koottu listaus olemassa olevista alueen urheiluseurojen lajikokeiluista.

– Pystymme tarjoamaan niitä yrityksille valmiiksi hinnoiteltuina paketteina tai räätälöimme myös kokeiluja yrityksen mielenkiinnon mukaan yhteistyössä seurojen kanssa. Muun muassa melonnan, sulkapallon, tanssin, hiihdon ja suunnistuksen lajikokeiluista saadut kokemukset ovat olleet hyvin positiivisia.

Lajikokeiluun pyritään sisällyttämään aina vähintään kaksi kokeilukertaa, jotta lajiin pääsee tutustumaan kertakeikkaa paremmin. Lajin kiehtoessa sen omaksumista pysyväksi liikuntamuodoksi tuetaan selvittämällä yhdessä harrastamisen jatkopolkua.

PHLU koordinoi lajikokeilujen järjestämisen, urheiluseurat puolestaan vastaavat toteutuksesta ja saavat työstä sovitun korvauksen.

– Monelle yritykselle mielekäs näkökulma liikuntapalvelujen valinnassa voi nimenomaan olla mahdollisuus osallistua samalla lasten ja nuorten harrastetoiminnan taloudelliseen tukemiseen. Otamme mielellämme uusia lajeja mukaan lajikokeilutarjontaamme ja muutenkin toimimme jatkossakin linkkinä työelämän ja urheiluseurojen välillä.

Olympiakomitean uusi Urheiluseurat työyhteisöjen liikuttajina -katsaus avaa urheiluseurojen ja

muiden toimijoiden roolia henkilöstöliikuntapalveluiden tuottajina.   

 

 

Olympiakomitea tekee yhteistyötä Liikunnan aluejärjestöjen terveys- ja aikuisliikunnan kehittäjien kanssa liikkeen lisäämiseksi työpaikoilla.