Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.02.2018 | Seuratoiminta | Uutinen

Mäkiviikosta myönteiseksi lumipalloilmiöksi

Siihen eivät olisi omat paukut millään riittäneet, muistelee seurayhteistyön starttia luokanopettaja ja Liikkuva koulu -mentori Juha Torvikoski, kun ylivieskalaisen Rannan koulun piha-alueella liikutettiin viiden koulupäivän aikana ohjatusti 900 lasta sukset jalassa.

– Lasten Mäkiviikko -tapahtuma vuonna 2015 oli meille päänavaus. Tajuttiin selvästi, että tapahtumat onnistuvat yhteistyössä ja yhteistyöstä on kaikille hyötyä. Kyseisessä tapahtumassa isoa apua saatiin Ylivieskan kuulan hiihtojaostolta, hän kiittelee. Onnistumisesta kertoo sekin, että Keski-Pohjanmaan Liikunta valitsi tapahtuman kyseisen vuoden parhaaksi liikuntatapahtumaksi.

Yhteisen lumipallon pyörittämistä edistävä Liikkuva koulu -hanke käynnistyi Ylivieskassa 2013. Nykyään kaikki kymmenen peruskoulua ovat Liikkuvia kouluja. Viiden vuoden aikana on toteutettu laaja skaala koulu-seurayhteistyötä erilaisten sisä- ja ulkoliikuntatapahtumien, koulutusten, koulujenvälisten urheilukilpailujen, matalan kynnyksen liikuntakerhojen ja leirikoulutoiminnan muodossa. Kaikkiaan mukana on ollut kymmenkunta urheiluseuraa. Aktiivisimmin mukana ovat yleisseura Ylivieskan Kuula, jalkapalloseurat FC YPA ja FC Ylivieska, urheiluseura Popula, Ylivieskan Voimistelu ja Liikunta, Vieskan Uimarit ja Ylivieskan Latu. Monipuolinen seurayhteistyömalli huomioitiin Keski-Pohjanmaan Urheilugaalassa 27.1. Liikkuva Koulu -tunnustuksella.

– Nämä hommat tehdään yhdessä, kunnia kuuluu kaikille, kiteyttää hankkeen koordinaattori Torvikoski.

Tapahtumia kaikille luokka-asteille

Liikkuvan koulun keskeinen ajatus on kohdentaa jokaiselle oppilaalle mahdollisuuksia liikunnan löytämiseen. Ylivieskassa löytämistä tukevien tapahtumien kirjo on vaikuttava.

– Toteuttamisessa tarvitaan apua ja asiantuntemusta sekä seuroilta että kaupungin sivistys-, liikunta- ja tekniseltä toimelta, mutta siten saadaan lapsille myös mielekkäämpiä osallistumisen kokemuksia, toteaa Torvikoski.

Hän kertoo myös Ylivieskan liikuntajohtaja Kati Hämäläinen-Myllymäen aktiivisesti painottaneen yhteistyötä ja avanneen uusia kanavia mm. lajiliittojen tapahtumiin. Kuluvana lukuvuonna Ylivieskan 1.-2.luokkalaiset osallistuvat Mailapelit.fi -tapahtumaan liikuntakeskuksessa. 3.-4.luokkalaisille on Lasten lumipäivät -talvitapahtuma Rannan koulun pihalla. 5.-6.luokkalaiset pääsevät toukokuussa Vesisankarit -tapahtumaan, joka toteutetaan yhteistyössä Ylivieskan Uimareiden, Pelastuslaitoksen, MLL:n ja SPR:n ja kanssa. Seiskat osallistuvat Luisteluliiton Ice Skating Tour -tapahtumaan. Kaseille on paikallisten urheiluseurojen yhteistyönä sisäliikuntatapahtuma ja yseille Ylivieskan Latu järjestää vaelluspäivän.

Yhdessä liikkumisen viestiä viedään myös perheille.

Kaikille avoimet iltatilaisuudet järjestetään mailapeli-, luistelu- ja lumipäivätapahtumien yhteydessä. Kutsut lähetetään myös päiväkodeille ja sosiaalisen median kautta muillekin kiinnostuneille. Tunnelman tueksi paikallinen kauppias tarjoaa makkarat ja mehut.

– Kaikenlainen tuki on tarpeen! Koko ajan pidetään kirkkaana mielessä, että ollaan mukana hallituksen kärkihankkeessa, tavoitteena on vähintään tunti liikettä koulupäivän aikana. Vinha tavoite on saada sitä tukevat käytännöt vakinaistettua. Tietysti toivotaan myös seurayhteistyön jatkuvan ja hyödyttävän molempia osapuolia. Tietoni mukaan ainakin hiihtokoululaisten määrä seurassa on näiden vuosien selvästi kasvanut.

Kuva Lasten lumipäiviltä Rannan koulun pihalla

Lue lisää aiheesta