Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.02.2018 | Huippu-urheilu

Pärmäkoskelle upeasti toinen olympiapronssi – jääkiekkojoukkueille voitot

Torstai toi Suomelle PyeongChangin talviolympialaisten kolmannen mitalin Krista Pärmäkosken hiihdettyä pronssille. Anton Lindfors vastasi suomalaisten päivän toiseksi parhaasta sijoituksesta oltuaan lumilautacrossissa yhdeksäs. Molemmat jääkiekkojoukkueet voittivat myös omat ottelunsa, miehet avauspelissään Saksan ja naiset alkusarjan päätöspelissä venäläiset olympiaurheilijat.

Krista Pärmäkoski saavutti torstaina jo toisen pronssimitalinsa PyeongChangin olympiakisoista. Pärmäkoski hiihti Norjan Marit Björgenin kanssa jaetulle pronssitilalle kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa.

Pärmäkoski oli vielä 1,6 kilometriä ennen loppua viidentenä viisi sekuntia pronssista. Kova loppuveto nosti kuitenkin Pärmäkoske mitaleille. Suomalais-norjalainen pronssipari taipui 31,9 sekuntia voittajalle, Norjan Ragnhild Hagalle. Charlotte Kalla hiihti hopealle 11,6 sekuntia suomalaista nopeampana.

– Vire oli ok. Helppoa ei kuitenkaan ollut. Väliaikalähdössä pitää tehdä koko ajan töitä, ei pysty hyödyntämään peesejä. Jos joku olisi kaksi vuotta sitten sanonut, että otat olympiamitalin vapaan kympillä, ei sitä kukaan olisi ehkä uskonut. Panostus, mitä olen vapariin tehnyt, näkyy tänään, Pärmäkoski lausui.

Pärmäkoskesta tuli samalla kahdeksas suomalaisnainen, joka on saavuttanut vähintään kaksi henkilökohtaista olympiamitalia ja toinen vapaan hiihtotavan suomalainen olympiamitalisti Mika Myllylän jälkeen.

Riitta-Liisa Roponen oli kilpailun 20:s (+2.04) ja Laura Mononen 23:s (+2.15).

Lisää Pärmäkosken pronssihiihdosta

Miesten jääkiekkomaajoukkue aloitti olympiaturnauksensa vakuuttavasti. Etenkin ylivoima toimi, kun Suomi kaatoi Saksan 5-2. Leijonien tehokkain oli vuonna 1999 syntynyt huippulupaus Eeli Tolvanen, joka teki maalin ja syötti kolme.

– Saimme ylivoimamaalin heti alkuun, ja sen jälkeen se oli menoa. Itseltänikin tänään hyvä peli. Saimme onnistumisia heti alkuun, ja ketjumme pelasi hyvin. Ei siinä tarvinnut itse tehdä hirveästi muuta kuin olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Tolvanen naurahti.

Muut Suomen maalintekijät olivat Sami Lepistö, Mika Pyörälä, Lasse Kukkonen ja Joonas Kemppainen.

Naisten jääkiekkjoukkue otti alkulohkonsa kolmostilan voitettuaan sen päätösottelussa venäläiset olympiaurheilijat 5-1 (1-0, 2-0, 2-1). Suomen maalintekijät olivat Michelle Karvinen (2), Riikka Välilä, Minnamari Tuominen ja Petra Nieminen. Naiset kohtaavat puolivälierässä B-lohkossa toiseksi sijoittuneen Ruotsin lauantaina.

– Tämä oli sellainen piirustusten mukainen peli. Meidän ylivoima oli todella hyvää, joka olennaisesti helpottaa pelaamista. Jos me tehdään kaksi yv-maalia, tiedetään, että voitetaan kaikki eurooppalaiset aina ja joka paikassa. Hoidettiin hyvin pakkien välissä ja selän takana roikkuvat pelaajat johtoasemassa pois. Välilän ja Niemisen henkilökohtaiset suoritukset olivat upeita, niissä oli katsojille koko rahan edestä, päävalmentaja Pasi Mustonen kertoi.

Anton Lindfors esitti kauden parastaan venymällä lumilautacrossissa yhdeksänneksi. Lindforsin välierä oli dramaattinen, sillä vain yksi kuudesta laskijasta selviytyi kaatumatta maaliin asti. Valitettavasti myös Lindfors oli kaatuneiden joukossa, joten tie vei pikkufinaaliin, jossa hän oli kolmas.

Naisten ampumahiihdon normaalimatkan kilpailun paras suomalainen oli Kaisa Mäkäräinen, joka sijoittui Ruotsin Hanna Öbergin voittamassa kilpailussa 13.nneksi kolmella sakkominuutilla (+2.56).

Mari Laukkanen oli 42:s (+4.56), Laura Toivanen 49:s (+5.35) ja Suvi Minkkinen 69:s (+7,20).

Miesten ampumahiihdon normaalimatkalla paras suomalainen oli Tuomas Grönman, joka sijoittui 48:nneksi. Olli Hiidensalo (+6.53) oli 73:s ja Tero Seppälä (+7.07) 76:s.

Andreas Romar sijoittui 31:nneksi miesten syöksylaskussa. Eroa olympiakultaa voittaneeseen Norjan Aksel Lund Svindaliin jäi 3,53 sekuntia.

Kilpailujen tulokset kisojen virallisilta sivuilta.