Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.02.2018 | Olympiakomitea

Ajankohtaiset toiminnajohtajien aamiaiselta

Liittojen toiminnanjohtajien aamuinfossa 14.2. Olympiakomitean yhteiskuntasuhteiden ja viestinnän johtaja Nelli Kuokka esitteli lokakuussa 2017 toteutetun mainetutkimuksen tulokset. Päähuomiot tutkimukset löytyvät erillisestä uutisesta.

Ekokompassi on toimiva työkalu tapahtumien ympäristötyöhön

Vuosina 2015−2017 toiminut Ekokompassi tapahtuma -hanke on päättynyt. Karoliina Ketola, Olympiakomitean olosuhdetyön ja ympäristövastuun erityisasiantuntija, kertoi hankkeesta ja sen jatkosta.

− Hankkeen aikana Ekokompassista luotiin valtakunnallinen palvelu tapahtumille. Hankkeessa myös rakennettiin ympäristöjärjestelmä 19 tapahtumalle, joista 16 auditoitiin ja sai sertifikaatin. Ekokompassi-palvelu on kehitetty pääkaupunkiseudulla, jossa toiminta on vakiintunutta ja siitä vastaa HSY. Hankkeeseen kuuluvien tapahtumien lisäksi onkin sertifioitu lukuisia pääkaupunkiseudun Ekokompassitapahtumia ja -tapahtumapaikkoja Slushista ja Flowsta Gymnaestradaan ja Helsingin Jäähalliin, Ketola esitteli.

Ekokompassi on tukityökalu, joka helpottaa ympäristötyötä ja tekee siitä systemaattista ja läpinäkyvää. Työkalu sisältää 10 kriteeriä, joiden noudattamiseen toimija sitoutuu.  Hankkeet auditoidaan ja läpipäässeet saavat sertifikaatin.

Hankkeen jälkeen valtakunnallinen Ekokompassi-palvelu jatkuu uudessa kotipesässä Suomen Luonnonsuojeluliiton alla.

Suomen Olympiakomiteassa ympäristövastuutyö jatkuu Ekokompassi-hankkeessa syntyneen kumppanuuden vauhdittamana .Lue lisää aiheesta.  Olympiakomitea ja Sitra käynnistävät Urheilun ympäristövastuuverkoston, jonka tavoitteena on saada ympäristövastuullisuus ja kestävät ratkaisut jalkautumaan urheilutapahtumiin sekä urheilujärjestöjen ja -seurojen toimintaan. Verkoston ensimmäinen tapaaminen on 1.3. Pitäjänmäellä.

− Kokoamme yhteen urheilun ja ekologisen kestävyyden asiantuntijoita ja keskeisiä toimijoita. Toiminta-aika on kaksi vuotta ja tapaamisia on 2−4 vuodessa.

Vuoden 2018 aikana kootaan myös ympäristövastuullisen urheiluseuran työkalupakki, joka tukee kestävämpää urheiluseuran arkea. Huomiota saavat niin pienet kuin suuretkin teot: varusteet ja välineet, liikenne/kyydit, tapahtumat, viestintä, jätteet ja materiaalit, ruoka ja juoma.

 

Ramirentin Ekostipendi Lahden MM-hiihdoille

Olympiakomitean kumppani Ramirent palkitsi vuoden 2017 ympäristövastuullisen tapahtuman Ekostipendillä. Kuuden tapahtuman joukosta selvästi kärkeen nousi Lahti 2017, hiihdon maailmanmestaruuskilpailut.

Tuhannen euron stipendin vastaanotti kilpailujen hallintojohtaja Marleena Valtasola Suomen Hiihtoliitosta.

Nimikilpailu käynnissä

Pitäjänmäen uuden toimitilan nimikilpailu on nyt käynnissä. Ehdolla ovat seuraavat nimet: Olympia10, Sisu-talo, Sporttitalo ja Urheilun talo. Äänestyskuponkeja on 5. krs kahviossa tai äänestää voi sähköisesti.

Talon kokoustilat on nyt nimetty. Nimiksi valikoitui olympiakaupunkeja, joissa suomalainen on voittanut kultamitalin. Toimistokerroksista (4−5 krs.) löytyvät Euroopan kaupungit ja katutasosta (1 krs.) muun maailman kaupungit.

Liikuntapoliittinen selonteko on työn alla

Olympiakomitean yhteiskuntasuhteiden erityisasiantuntija Ilmari Nalbantoglu esitteli liikuntapoliittisen selonteon vaiheista.

− Liikuntapoliittinen selonteko kertoo liikuntapolitiikan nykytilasta ja antaa tulevien vuosien poliittiset suuntaviivat. Se ohjaa tulevien vuosien, erityisesti seuraavan vaalikauden, liikuntapolitiikkaa. Selonteko on selkeyttävä ja kokoava sekä ohjaava asiakirja, Nalbantoglu pohjusti.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kuulee paraikaa eri tahoja. Nalbantoglu painotti liikuntakentän aktiivisuutta, jotta järjestöille ja kansalaistoiminnalle tärkeitä näkökohtia saadaan selontekoon.

− Tarvitsemme mustaa valkoiselle niistä asioista, joita pidämme tärkeinä selonteossa. Tärkeintä on keskittyä niihin asioihin, joita OKM ei välttämättä keksi selontekoon kirjata. Tarvitsemme selkeät ja perustellut kannat järjestöjen ja kansalaistoiminnan näkökulmista. Siksi Olympiakomitea järjestää yhteistyössä Liikkujan polku -verkoston kanssa pyöreän pöydän tapaamisen selontekotavoitteista, Nalbantoglu kertoi.

Aihe herätti yleistä keskustelua. Esille nostettiin muun muassa kansalaistoiminnan ja seuratoiminnan ainutlaatuisuus verrattuna yksityiseen ja kaupalliseen toimintaan. Keskustelua käytiin myös liikunnan budjetin avaamisesta, ja siitä onko oikein, että liikunta on ainoa toimiala, jonka rahoitus tulee yksinomaan veikkausvoittovaroista – ei valtion yleisestä budjetista. Pohdittiin myös millaisen painoarvo selonteko saa ja johtaako se liikuntalain tarkasteluun.

Järjestöjen pyöreän pöydän tapaaminen selontekotavoitteiden täsmentämiseksi pidetään 2.3. klo 11.30 -14.00 kongressikeskus Taitotalolla, Valimotie 8:ssa. Kokoustila on nimeltään ”Strategiat”.

Osallistu pyöreän pöydän ennakkokyselyyn

Ilmoittaudu järjestöjen pyöreään pöytään

Rekisterit selville

Lopuksi seuratoiminnan järjestöpäällikkö Rainer Anttila päivitti tietoja EU:n tietosuoja-asetuksesta. Tietosuojavaltuutetun tapaaminen ja tarkempien linjauksien saaminen onnistuu vasta syksyllä.

Tämänhetkisten tietojen perusteella on tehty koulutuskokonaisuus urheiluseuroille. Kahdenkymmenen dian koulutuspaketti on alueiden ja lajiliittojen seurakehittäjien käytössä.

− Tärkein asia on, että sitoutetaan seuraihmiset asiaan. Otetaan yksityisyydensuoja aiempaa vakavammin, kerätään vain käyttöön liittyvä tarpeellinen tieto ja kerrotaan käyttötarkoituksesta etukäteen, Anttila ohjeisti.

− Ensimmäinen tehtävä on nyt selvittää mitä rekistereitä ylipäätään on käytössä, kuten jäsenluettelo, jäsenrekisteri, valmentajarekisteri, koulutusrekisteri, tapahtumien ilmoittautumislistat, kilpailuvälinelistaus, kilpailu- ja testitulokset.

− Rekisteriselosteet tai selosteet käsittelytoimista tulee tehdä. Rekisterinpitäjällä on oltava kyky osoittaa noudattavansa asetusta henkilötietojen käsittelyssä ja toteuttavansa tietosuojaperiaatteita käytännössä, Anttila tiivisti.