Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.02.2018 | Olympiakomitea

Ekokompassi antaa suuntaa tapahtuman ympäristövastuuseen − Lahti 2017 palkittiin ekostipendillä

Ympäristöasiat ovat yhä merkittävämmässä roolissa myös urheilutapahtumia tuotettaessa. Ekokompassi on työkalu, joka antaa suuntaa ympäristöasioille.

Olympiakomitean koordinoimassa Ekokompassi tapahtuma -hankkeessa (2015−2017) työkalua sovellettiin merkittävissä urheilu- ja kulttuuritapahtumissa eri puolilla Suomea sekä rakennettiin Ekokompassi-palvelulle valtakunnallinen toimintamalli.

− Hankkeen tuloksena Ekokompassi-palvelu on nyt valtakunnallisesti tapahtumien käytettävissä. Hankkeessa rakennettiin myös ympäristöjärjestelmä 19 tapahtumalle, joista 16 ehdittiin hankkeen aikana auditoida ja saada sertifikaatin, kertoi Olympiakomitean olosuhdetyön ja ympäristövastuun erityisasiantuntija Karoliina Ketola.

Ekokompassi-palvelu on kehitetty pääkaupunkiseudulla, jossa toiminta on vakiintunutta ja siitä vastaa HSY. Hankkeeseen kuuluvien tapahtumien lisäksi onkin sertifioitu lukuisia pääkaupunkiseudun Ekokompassitapahtumia ja -tapahtumapaikkoja Slushista ja Flowsta Gymnaestradaan ja Helsingin Jäähalliin

Ekokompassi on tukityökalu, joka helpottaa tapahtuman ympäristöasioiden hallintaa ja tekee siitä systemaattista ja läpinäkyvää. Työkalu sisältää 10 kriteeriä, joiden noudattamiseen toimija sitoutuu. Tapahtuma auditoidaan ja läpipäässeet saavat sertifikaatin.

Valtakunnallinen Ekokompassi-palvelu jatkuu uudessa kotipesässä Suomen Luonnonsuojeluliiton alla.

− Sieltä saa neuvontaa tapahtumien ympäristöasioihin. Ekokompassi on testattu isoilla ja erilaisilla urheilutapahtumilla. Kannattaa ottaa yhteyttä, Ketola kannustaa.

Suomen Olympiakomiteassa ympäristövastuutyö jatkuu Ekokompassi-hankkeessa syntyneen kumppanuuden vauhdittamana.

Olympiakomitea ja Sitra käynnistävät Urheilun ympäristövastuuverkoston, johon kootaan urheilun ja ekologisen kestävyyden asiantuntijoita ja keskeisiä toimijoita.

Tämän vuoden aikana kootaan myös ympäristövastuullisen urheiluseuran työkalupakki, joka tukee kestävämpää urheiluseuran arkea.

Lue lisää Olympiakomitean ja Sitran yhteistyöstä aiemmasta uutisesta täältä.

Ramirentin Ekostipendi Lahden MM-hiihdoille

Olympiakomitean tapahtumakumppani Ramirent haluaa myös osaltaan edistää tapahtumia, joissa ympäristö ja ekologiset tekijät on otettu huomioon. Ramirent on monipuolisena ja Suomen suurimpana konevuokraamona lukuisten tapahtumien kumppani.

− Olimme viime vuonna mukana noin 600 tapahtuman tuottamisessa. Onnistumiset tehdään yhdessä: suunnittele, keskustele ja kysy, kannusti Ramirentin myyntipäällikkö Marko Hiltunen.

Ekologisilla ja vastuullisilla valinnoilla tapahtumatuottajat voivat myös tehdä merkittäviä säästöjä, kun oikeat valinnat tehdään jo tapahtuman suunnittelu- ja hakuvaiheessa.

Ramirent ja Olympiakomitea yhdessä palkitsivat vuoden 2017 ympäristövastuullisen tapahtuman tuhannen euron Ekostipendillä. Kuuden tapahtuman joukosta selvästi kärkeen nousi Lahti 2017, hiihdon maailmanmestaruuskilpailut. Stipendin vastaanotti kilpailujen hallintojohtaja Marleena Valtasola Suomen Hiihtoliitosta.

− Ympäristöasiat olivat Lahden MM-kilpailuissa niitä ensimmäisiä, jotka vietiin strategiaan. Onnistumisessa iso asia olivat kumppanit, kuten Sitra, Stora Enso, Olympiakomitea ja Protect Our Winters, joiden kanssa yhteistyö oli tiivis. Myös urheilijat lähtivät innokkaasti mukaan toteutukseen, Valtasola kertoi.

Ympäristövastuullisuus otettiin kattavasti huomioon tapahtuman joka vaiheessa. Oma organisaatio ja kumppanit sitoutettiin tekemään ympäristöystävällisiä valintoja. Kaikissa järjestelyissä huomioitiin materiaalitehokkuus, joukkoliikennevälineiden hyödyntäminen, ympäristötietoisuuden lisääminen sekä energiatehokkuus ja uusiutuva energia.

Urheilijat tukivat viestiä mm. videolla.

Tapahtuman jälkeen hyvät opit laitettiin kiertoon ja seuraavien tapahtumien hyödynnettäväksi.

 

Olympiakomitean Karoliina Ketola (vas.) ja Ramirentin Marko Hiltunen luovuttivat Ekostipendin Lahti 2017 MM-kilpailujen hallintojohtajalle Marleena Valtasolalle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta