Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.02.2018 | Huippu-urheilu

Suomalaiset PyeongChangissa keskiviikkona 21.2.

Viidestoista kilpailupäivä tarjoaa paljon suomalaissuorituksia PyeongChangissa. Maastohiihdossa kisataan parisprinteissä pareilla Laukkanen-Pärmäkoski ja Hakola-Jylhä, lumilautailussa karsitaan tusinasta paikasta miesten big airin finaaliin neljän suomalaismiehen voimin ja Emmi Peltonen on mukana taitoluistelussa. Lisäksi molemmat jääkiekkojoukkueet ovat tulessa: miehet pelaavat Kanadaa vastaan välieräpaikasta ja naiset pronssimitaleista Venäjän olympiaurheilijoita vastaan.

Suomalaiset PyeongChangissa keskiviikkona 21.2.

2:30 Lumilautailu, miehet, big airin karsinta, ryhmä 1 (Rene Rinnekangas)
3:00 Taitoluistelu, naisten lyhytohjelma (Emmi Peltonen)
4:45 Lumilautailu, miehet, big airin karsinta, ryhmä 2 (Kalle Järvilehto, Peetu Piiroinen, Roope Tonteri)
9:40 Jääkiekko, naiset, pronssiottelu Suomi – Venäläiset olympiaurheilijat
10:00 Maastohiihto, parisprintin (v) välierät (Mari Laukkanen, Krista Pärmäkoski ja Ristomatti Hakola, Martti Jylhä)
12:00 Maastohiihto, parisprintin (v) finaalit
14:10 Jääkiekko, miehet, puolivälierä Suomi – Kanada


Kalle Järvilehto, Peetu Piiroinen, Rene Rinnekangas, Roope Tonteri
Lumilautailu, miehet, big airin karsinta

Piiroinen on sijoittunut näissä Olympialaisissa jo halfpipessa 12:nneksi ja slopestylessä 18:nneksi. Tonteri oli slopestylen 15:s, Järvilehto 32:s ja ranteensa murtanut Rinnekangas 28:s.

Karsinta lasketaan kahdessa ryhmässä: Rinnekangas on mukana ensimmäisessä ja muut suomalaiset toisessa. Molemmissa erissä hypätään kaksi hyppyä, joista paremman pisteet jäävät voimaan. Molemmista eristä selviää finaaliin kuusi parasta eli yhteensä 12 kilpailijaa.

Kalle Järvilehto:

– Olen päässyt koittamaan sellaisia temppuja, joita en ole ennen tehnyt. Jos pystyssä pääsee alas, niin finaalissa on temppuja näytettävänä, Finaalipaikkaan olen tyytyväinen ja siihen, että siellä saa temput päälle.

Peetu Piiroinen:

– Olen palautunut hyvin fyysisesti, vähän niska ja olkapää ovat olleet kipeät halfpipen jälkeen. Välillä on nukuttukin hyvin. Olen tyytyväinen, jos saan karsinnanssa hypyt ”ländättyä”. Mahdollisimman korkealla sijoituksissa.

Roope Tonteri:

– En ole ollut tyytyväinen omiin suorituksiin. Vähän altavastaajina ollaan, mutta meillä on suomalainen sisu! Pystyssä lähdetään pysymään. Aika monta triplakorkkiakin jää finaalin ulkopuolelle.

Emmi Peltonen
Taitoluistelu, naisten lyhytohjelma

Kolmannen polven olympiaedustaja Peltonen on mukana ensimmäisissä Olympialaisissaan. Isoisä-Esalla ja isä-Villellä on takana neljät kisat jääkiekossa.

Mukana lyhytohjelmassa on 30 luistelijaa, joista 24 parasta selviää perjantain vapaaohjelmaan.

Emmi Peltonen:

– Täällä on ihanaa olla, ja kaikki ovat olleet tosi ystävällisiä. En malta odottaa kisapäivää. Olen hakenut varmuutta ja hyvää tunnetta tähän juttuun. Se on onnistunut – minulla on tosi hyvä fiilis lähteä kisaan.

Suomi – Venäläiset olympiaurheilijat
Jääkiekko, naiset, pronssiottelu 

Joukkueen kohtasivat jo alkusarjassa, jossa Suomi voitti ottelun 5-1. Venäläiset hävisivät myös Kanadalle 0-5 ja USA:lle 0-5. Puolivälierässä OAR voitti Sveitsin 6-2. Suomi löi puolivälierässä Ruotsin 7-2.

Suomi on saavuttanut olympiapronssia 1998 Naganossa ja 2010 Vancouverissa.

Mari Laukkanen ja Krista Pärmäkoski sekä Ristomatti Hakola ja Martti Jylhä
Maastohiihto, parisprintti (v)

Parisprintissä kaksi hiihtäjää hiihtää vuorotellen yhteensä kuusi osuutta. Kahdesta välierästä selviää molemmista finaaliin kaksi parasta sekä kuusi aikojen perusteella. Finaalit hiihdetään siis kymmenen parin kesken.

Miesten joukkueesta Hakola oli henkilökohtaisessa sprinttikilpailussa finaalissa (kuudes) ja Jylhä välierissä (kymmenes). Naisista Pärmäkoski on saavuttanut jo kaksi olympiapronssia ja sprintissä hän oli välierissä (yhdeksäs). Laukkanen on sijoittunut ampumahiihdossa 15 km:llä 42:nneksi ja 7,5 km:n kilpailussa 64:nneksi.

Päävalmentaja Reijo Jylhä:

– Pyrimme luomaan tällaista Mika Poutalan viestittämää matkan kulkemisesta nauttimista; on etuoikeus olla kilpailemassa Olympiakisoissa. Pyrimme tuomaan sitä iloisuutta kilpahiihtämiseen. Yritetään hymyillä mahdollisimman paljon.

Krista Pärmäkoski:

– Lajin luonne muuttuu, kun palautumisaikaa osuuksien välillä on vain kolme minuuttia. Uskon, että lujaa tullaan hiihtämään alusta asti. Sitä tasaista ja kovaa vauhtia täytyy jaksaa hiihtää.

Mari Laukkanen:

– Parisprintti on yhdistelmä normaalimatkoja ja sprinttiä. Mukana on taktisia elementtejä, joten painotus muuttuu. Jaksaminen painottuu vielä enemmän.

Ristomatti Hakola:

– Parempaan päin mennään. Keskiviikkona ollaan viivalla – ja toivottavasti parhaassa mahdollisessa kunnossa. Rata on kova, mutta sen takia on taas harjoiteltu vuoden verran.

Martti Jylhä:

– Pitäisi jaksaa kiertää se rata porukan mukana kolmesti. Hyviä joukkueita on muitakin, kun Olympiakisoissa mitaleista hiihdetään. Rata on kova, mutta siinä on mahdollista pärjätä myös sprintterin ominaisuuksilla.

Suomi – Kanada

Jääkiekko, miehet, puolivälierä  

Alkusarjassa Kanada voitti Sveitsin 5-1 ja Korean 4-0, mutta hävisi Tšekille rangaistuslaukauksilla 2-3. Kanada oli paras lohkokakkonen selviten suolaan puolivälieriin.

Suomi rankattiin heti Kanadan jälkeen alkulohkojen viidenneksi parhaaksi voitettuaan Saksan 5-2 ja Norjan 5-1 sekä hävittyään Ruotsille 1-3. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Suomi kukisti tiistaina Korean.

Joukkueiden olympiakohtaaminen on yhdestoista ja voitot ovat tasan 5-5. Sotšissa 2014 edellisessä kohtaamisessa Kanada otti alkusarjan päätöspelissä jatkoaikavoiton 2-1.

Päävalmentaja Lauri Marjamäki:
– Nyt pitää päästä erinomaisuuteen ja uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet siihen. Ruotsi-pelistä on varmasti otettu onkeen.