Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.02.2018 | Huippu-urheilu

Olympiakultaa! Iivo Niskanen harvalukuiseen suomalaisten hiihtolegendojen joukkoon

Iivo Niskaselle ei löytynyt pysäyttäjää PyeongChangin olympiakisojen 50 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailussa. Uran toinen olympiavoitto nosti Niskasen harvalukuiseen joukkoon.

Iivo Niskanen on voittanut olympiakultaa 50 kilometrillä perinteisellä hiihtotavalla. Niskanen jätti hopealle hiihtäneen venäläisen Aleksandr Bolshunovin 18,7 sekunnin päähän. Pronssia nappasi niin ikään venäläisiä olympiaurheilijoita edustanut Andrei Larkov, joka jäi Niskasesta yli kaksi ja puoli minuuttia.

– Kaikki meni täydellisesti. Viestin jälkeen minulla oli kova itseluottamus, ja olen keskittynyt nimenomaan tähän kilpailuun. Viimeinen viikko on mennyt suunnitellusti, Niskanen myhäili.

Niskanen hallitsi yhteislähtökilpailua jo aikaisesta vaiheesta asti. 15 kilometrin jälkeen lähtenyt veto pudotti kaikki muut. Vaikka Bolshunov saavutti vielä Niskasen, venäläisestä ei ollut loppukilometreillä haastamaan suomalaista.

– Kisa oli todella kova. Oli hyvä, että hiihdin Bolshunovin kanssa, sillä sain vähän hengähtää siinä peesissä. Viimeisen suksienvaihdon jälkeen olin valmis. Odotin vain oikeaa paikkaa hyökkäykselleni, Niskanen totesi.

Muista suomalaisista Matti Heikkinen oli 25:s, Perttu Hyvärinen 29:s ja Ristomatti Hakola 43:s. Heikkinen taipui Suomelle kisojen viidennen mitalin tuoneelle Niskaselle reilut yhdeksän, Hyvärinen reilut kymmenen ja Hakola reilut 14 minuuttia.

26-vuotias Iivo Niskanen edustaa Vuokatti Ski Teamia. Kaksi kertaa Vuoden Urheilijaksi valittua hiihtäjää valmentaa Olli Ohtonen. Lahden 15 kilometrin maailmanmestari viime talvelta juhli olympiakisoissa kultamitalia yhdessä Sami Jauhojärven kanssa jo neljä vuotta sitten Sotšissa parisprintin jälkeen.

Oulussa syntyneestä ja Vieremällä varttuneesta Niskasesta tuli neljäs suomalainen 50 kilometrin maastohiihdon olympiavoittaja. Useampaan kuin yhteen maastohiihdon olympiakultaan ovat yltäneet suomalaisista aiemmin vain Veikko Hakulinen, Eero Mäntyranta ja Marja-Liisa Kirvesniemi (os. Hämäläinen).

Kilpailun tulokset kisojen virallisilta sivuilta.

Maastohiihto, suomalaisten henkilökohtaiset olympiavoitot

Miehet

Veli Saarinen (50 km, p) 1932
Veikko Hakulinen (50 km, p) 1952
Veikko Hakulinen (30 km, p) 1956
Kalevi Hämäläinen (50 km, p) 1960
Eero Mäntyranta (15 km, p) 1964
Eero Mäntyranta (30 km, p) 1964
Mika Myllylä (30 km, p) 1998
Iivo Niskanen (50 km, p) 2018

Naiset

Lydia Wideman (10 km, p) 1952
Helena Takalo (5 km, p) 1976
Marja-Liisa Hämäläinen (5 km, p) 1984
Marja-Liisa Hämäläinen (10 km, p) 1984
Marja-Liisa Hämäläinen (20 km, p) 1984
Marjo Matikainen (5 km, p) 1988
Marjut Lukkarinen (5 km, p) 1992