Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.02.2018 | Huippu-urheilu

Historiallinen mitalisaalis – Krista Pärmäkoski nousi Marja-Liisa Kirvesniemen rinnalle

Krista Pärmäkoski sinetöi Suomen kuuden mitalin saaliin PyeongChangin olympiakisoista. Pärmäkosken kisojen kolmas henkilökohtainen maastohiihtomitali tuli 30 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailusta.

Krista Pärmäkoski kruunasi upean kisaurakkansa PyeongChangin olympiakisoissa hopeamitaliin 30 kilometrin perinteisellä. Pärmäkoski taipui voiton vieneelle Norjan Marit Björgenille vajaat kaksi minuuttia ja voitti pronssille hiihtäneen Ruotsin Stina Nilssonin kymmenellä sekunnilla.

– Nämä ovat olleet aivan hullut olympiakisat! Tänne tullessani ajattelin, että haluan voittaa yhden henkilökohtaisen olympiamitalin. Nyt minulla on niitä kolme, joten olen todella onnellinen, Pärmäkoski myhäili.

Björgen lähti omille teilleen jo hyvissä ajoin. Pärmäkoski taisteli pitkään samassa ryhmässä Kerttu Niskasen ja Itävallan Teresa Stadloberin kanssa. Stadlober hiihti harhaan noin 20 kilometrin kohdalla jättäen suomalaiselle vapaan väylän kakkossijalle. Sen hän myös käytti, vaikka Nilsson ja Norjan Ingvild Flugstad Østberg hiillostivat iskuetäisyydellä koko loppumatkan.

– Tämä oli yksi kovimmista 30 kilometrin kilpailuistani. Kuulin koko ajan väliaikoja, ja tiesin Nillsonin ja Øtsbergin tulevan takaa. Tiesin, että siellä on hyviä kirinaisia, joten toivoin vain, etteivät he saa minua kiinni, viimeiselle 7,5 kilometrin lenkille sukset vaihtanut Pärmäkoski totesi onnellisena.

Niskanen joutui antamaan periksi mitalitaistelusta viimeisellä 7,5 kilometrin lenkillä, mutta lopputuloksena oli komeasti kuudes sija karvan yli kolme minuuttia kärjelle taipuneena. Johanna Matintalo hiihti 18:nneksi ja Aino-Kaisa Saarinen 20:nneksi.

27-vuotias Krista Pärmäkoski nappasi puolet Suomen kuudesta mitalista PyeongChangin olympiakisoissa, sillä alla oli jo pronssimitalit 15 kilometrin yhdistelmähiihdosta ja kymmenen kilometrin vapaalta. Iivo Niskanen voitti kultaa 50 kilometrin hiihdossa. Enni Rukajärvi (lumilautailun slopestylessa) ja naisten jääkiekkomaajoukkue voittivat pronssia.

Ikaalisten Urheilijoita edustava Pärmäkoski on kymmenes suomalainen maastohiihtäjä, joka onnistuu voittamaan samoista olympiakisoista vähintään kolme mitalia. Ennen Matti Haaviston valmennettavaa kolmeen henkilökohtaiseen mitaliin samoista olympiakisoista on yltänyt ainoastaan Marja-Liisa Kirvesniemi tyttönimellään Hämäläinen Sarajevossa 1984.

Maastohiihto, vähintään kolme mitalia samoista olympiakisoista voittaneet suomalaiset

Veikko Hakulinen 1956 ja 1960
Eero Mäntyranta 1964 ja 1968
Marjatta Kajosmaa 1972
Helena Takalo 1976
Juha Mieto 1980
Marja-Liisa Hämäläinen 1984
Aki Karvonen 1984
Marjo Matikainen 1988
Mika Myllylä 1994 ja 1998
Krista Pärmäkoski 2018