Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
06.03.2018 | Seuratoiminta | Uutinen

19 kyläkoulua palkittiin liikuntamyönteisyydestä

Keski-Suomessa kyläkouluyhteisöt ovat aina ymmärtäneet hienosti oman roolinsa yhdenvertaisten liikuntamahdollisuuksien tarjoamisessa. Keski-Suomen Urheilugaalassa 26.1. palkittiin Hankasalmen, Keuruun, Laukaan, Saarijärven ja Viitasaaren kyläkoulut Vuoden Lasten liikuttaja 2017 kiertopalkinnolla.

– Koulun henkilökunnan aktiivisuus ja asenne ovat tavattoman tärkeitä oppilaiden liikuttamisessa.  Erityisesti ne korostuvat usein keskustataajamien ulkopuolella, kun harrastusmahdollisuudet vähenevät tai matka niihin on pitkä ja myös urheiluseurayhteistyö voi olla vähäisempää, toteaa Keski-Suomen Liikunnan (KesLi) lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä ja Liikkuva koulu -mentori Jouni Vatanen.

Liikkuva koulu -ohjelman hän kertoo aktivoineen kyläkoulujen liikuntamyönteistä toimintakulttuuria entisestään ja tuoneen siihen uudenlaisia mausteita. Muun muassa verkostoituminen on vahvistunut. Innostuneimmin Vatasen mukaan on tartuttu KesLin opettajille järjestämiin Liikkuva koulu -työpajoihin, joiden tavoitteena on koulujen henkilökunnan ja oppilaiden osaamisen lisääminen Liikkuva koulu -toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa.

– Opettajat työstävät yhdessä, miten oppilaiden koulupäivään pystytään liikkeen määrää lisäämään ja istumista vähentämään; mitä voidaan tehdä välitunneilla, minkälaisia toiminnallisia opetusmenetelmiä voidaan hyödyntää oppitunneilla ja minkälaisia liikuntatapahtumia koulut voisivat järjestää. Monessa koulussa koulupäivää toteutetaan joustavasti ja myös liikunta-aiheisia vanhempainiltoja on järjestetty aktiivisesti.

Pienten 25-50 oppilaan koulutyön esiin tuomista Vatanen pitää tärkeänä.

– Meidänkin maakunnassa pieniä kouluja lakkautetaan, mutta niin kauan kuin niillä on toimintaa, on hienoa, että sitä arvostetaan. Erään kyläkoulun opettaja puki palkinnon tunnustukseksi hyvin tehdystä peruskoulutyöstä ja arkisesta asioiden hoitamisesta.

– Tykkään siitä, että vaikka pienten koulujen tilat, välineet tai olosuhteet eivät aina kaikkiin toiveisiin taipuisikaan, niistä ei tehdä syytä eikä estettä olla liikkumatta. Hyvällä asenteella ja liikuntamyönteisyydellä pystytään tekemään todella paljon.

Keski-Suomen palkitut kyläkoulut:

Hankasalmi: Ristimäen koulu

Keuruu: Pihlajaveden ala-aste, Einari Vuorelan koulu, Pohjoislahden ala-aste

Laukaa: Haapalan koulu, Kuhaniemen koulu, Kuusan koulu, Savion koulu, Tarvaalan koulu, Valkolan koulu, Vehniän koulu, Vuonteen koulu, Äijälän koulu

Saarijärvi: Kolkanlahden koulu, Lanneveden koulu, Linnan koulu, Pylkönmäen koulu, Tarvaalan koulu

Viitasaari: Kymönkosken koulu

Kuva: KesLin kuvapankki, kuvaaja Tero Takalo-Eskola

Lue lisää aiheesta