Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.03.2018 | Olympiakomitea

Ajankohtaiset toiminnanjohtajien aamiaiselta

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen avasi tilaisuuden tuomalla terveiset 12.3. pidetystä Olympiakomitean hallituksen kokouksesta. Hallitus vahvisti vuosikokoukselle esitettäväksi tilinpäätöksen ja tuloslaskelman. Toimintakertomus vahvistetaan ja hyväksytään seuraavassa hallituksen kokouksessa. Kokouksessa vahvistettiin ja hyväksyttiin myös uusi urheiluyhteisön ansiomerkkijärjestelmä.

– Järjestelmän myötä lajiliitot pystyvät jakamaan huomionosoituksia suomalaisen liikunnan, urheilun ja liikuntakulttuurin eteen tehdystä merkittävästä työstä, Salonen kertoi.

Seuraavassa urheiluyhteisön uutiskirjeessä kerrotaan tarkemmin ansiomerkkijärjestelmästä ja huomionosoitusten hakemisesta. Ensimmäiset uudet merkit on tarkoitus jakaa Olympiakomitean kevätkokouksessa kesäkuussa.

Salonen muistutti, että Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut julkisen nettikyselyn, jossa pystyy antamaan oman näkemyksensä suomalaisen liikunnan ja urheilun suunnasta. Kyselyyn vastaamisen lisäksi on mahdollista antaa palautetta sähköpostitse.

– Rohkaisen hyödyntämään tätä mahdollisuutta, jotta saamme urheilujärjestöjen äänen kuuluviin, Salonen sanoi.

Puheenvuoronsa päätteeksi Salonen kertoi, että Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön rekrytointiprosessi etenee suunnitelmien mukaisesti. Aikataulullisesti näyttää siltä, että valinta pystytään tekemään maaliskuun aikana.

Urheilun uusi työehtosopimus on otettu käyttöön

Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja JHL ry:n välisissä neuvotteluissa on saavutettu neuvottelutulos urheilujärjestöjen työehtosopimuksen uudistamisesta. Molempien sopijaosapuolien hallinnot ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen. Uudistetun työehtosopimuksen sopimuskausi on 1.2.2018 – 31.1.2021. Vuoden 2020 palkantarkistuksista neuvotellaan erikseen. Jäsentiedote neuvottelutuloksesta on lähetetty Paltasta 23.2.2018.

– On tärkeää, että teette tarvittavat päivitykset työaikasääntöihin ja käytte muutokset läpi henkilöstönne kanssa. Muistattehan, että kilpailukykysopimuksen mukaista työajanpidennystä noudatetaan edelleen, Olympiakomitean henkilöstöpäällikkö Riikka Valjakka muistutti ja esitteli lyhyesti muutokset työehtosopimukseen. Esittelydiat >>

Uusi työehtosopimus mahdollistaa entistä laajemmin paikallista sopimista. Valjakka kertoi, että ensimmäistä kertaa urheilujärjestöjen työehtosopimuksessa sanotaan, että paikallisen sopimisen osapuolina voivat olla luottamusmiehen puuttuessa myös työntekijät yhdessä. Paikallisuuden lisäksi Valjakka ja Hiihtoliiton hallintojohtaja Marleena Valtasola kertoivat työehtosopimuksen palkkaratkaisusta. Tarkka ohjeistus palkankorotuksista on jäsentiedotteessa.

– Palkkoja korotetaan 1.4.2018 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta 1,6% suuruisella korotuksella. Korotuksesta 1,1% kohdennetaan yleiskorotuksena ja 0,5% työnantajan päättämällä tavalla, Valjakka kertoi.

Palkkaratkaisun paikallisen eli 0,5% suuruisen erän tarkoituksena on kohdentaa yrityskohtainen erä jollekin/joillekin urheilujärjestön työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä olevalle siten, että se oikaisee mahdollisia vinoumia, tukee oikeudenmukaista palkkarakennetta ja palkanmuodostuksen kannustavuutta sekä palkitsee työntekijän suoriutumista. Paikallista erää ei voi jättää jakamatta.

– Paikallisen erän jakamisesta ei tarvitse neuvotella luottamusmiehen tai henkilöstön kanssa, mutta selvitys valitusta linjauksesta ja sen periaatteista on kerrottava luottamusmiehelle. Jos sellaista ei ole valittu, yleisen tason selvitys annetaan koko henkilöstölle, kertoivat Valtasola ja Valjakka.

Urheilujärjestöjen tes-koulutus työnantajille järjestetään Sporttitalolla keskiviikkona 26.4. klo 12-14. Koulutuksen hinta on 25 euroa ja siitä tiedotetaan vielä erikseen. (Tilaisuudessa sovittu 25.4. päivä ei onnistu, koska silloin Liikunnan aluejärjestöillä on toinen tapahtuma.) 

Unelmien liikuntapäivä 10.5.

Järjestyksessään jo kolmas Unelmien liikuntapäivä järjestetään helatorstaina 10.5. Tämän vuoden teemana on erityisesti luonnossa ja ulkona liikkuminen. Tarkoitus on innostaa ihmisiä nauttimaan kaikenlaisesta liikkumisesta. Unelmien liikuntapäivän viestinnän vastaava tuottaja Anna Iso-Ahola kertoi lajiliittojen ja seurojen osallistumismahdollisuuksista.

– Lajiliitto voi innostaa jäsenseurojaan ja sidosryhmiään toteuttamaan Unelmien liikuntapäivää, viedä viestiä siitä miten pääsee mukaan, nostaa tapahtumaa esille ja mahdollistaa omalle henkilökunnalleen osallistumisen, Iso-Ahola kertoi ja kannusti lajiliittoja haastamaan seuroja mukaan tapahtumapäivään.

– Urheiluseura voi esimerkiksi järjestää koko perheen treenit, lajikokeilun, kilpailun, avoimet harjoitukset tai kokeilla jotain uutta vaikka yhdessä toisen seuran kanssa. Oma tapahtuma voi olla melkein mitä tahansa. Tärkeää on, että se ilmoitetaan mukaan unelmienliikuntapäivä.fi –sivulla, Iso-Ahola muistuttaa. Kaikkien tapahtumansa ilmoittaneiden kesken on jaossa upeita palkintoja.

Tapahtumilla lajit ja seurat saavat lisää näkyvyyttä ja tekevät itseään tunnetuksi paikallisesti, joten osallistuminen kannattaa. Lajiliittojen käytössä on sähköisten materiaalien lisäksi painettua markkinointimateriaalia, jota voi hakea Sporttitalolta.

– Helsingin alueelle on käynnissä myös kilpailu, jossa paras idea palkitaan noin 1000 euron arvoisella toteutustuella. Tässä on hieno mahdollisuus saada seuralle ja lajille näkyvyyttä Helsingin keskustassa, Iso-Ahola vinkkaa.

Tietotilinpäätös

Olympiakomitean järjestöpäällikkö Rainer Anttila kertoi Olympiakomitean mallista, jolla valmistaudutaan EU:n tietosuoja-asetukseen.

Olympiakomitea toteuttaa 30.4. tietotilinpäätöksen. Joka rekisteristä tehdään tiivis kuvaus nykytilanteesta, jotta saadaan johdolle selkeä käsitys siitä, mitä rekistereitä on käytössä. Kuvauksesta löytyvät rekisterin tarkoitus, tiedon kerääminen, käsittely, käsittelijöiden sitouttaminen, säilytys, hävittäminen sekä käytössä oleva tekniikka. Anttila kehotti toiminnanjohtajia tarttumaan aiheeseen ja dokumentoimaan omat rekisterinsä vastaavalla tavalla.

Huippu-urheilun yhteiskunnallinen perustelu

Olympiakomitea vastaa huippu-urheilun yhteiskunnallisen perustelun työstämisestä 2020-luvun Suomeen. Mikä on huippu-urheilun merkitys Suomelle? Miksi huippu-urheilua pitää tukea? Valmistelu tapahtuu kevään 2018 aikana erilaisissa viiteryhmissä urheilijoista valmentajiin, yritysjohtajista kansanedustajiin, toimittajista nuoriin vaikuttajiin. Toiminnanjohtajien aamussa keskustelua huippu-urheilun tukemisesta oli vetämässä miekkailija Niko Vuorinen. Urheilijavaikuttajien työryhmässä ovat Vuorisen lisäksi mukana myös suunnistaja Minna Kauppi ja koripalloilija Juho Nenonen.

Lue lisää käynnistyneestä työstä. 

Lippupisteen yhteistyö

Olympiakomitean kumppanin, Lippupisteen edustaja Mikael Leinonen esitteli urheiluseuroille veloituksettoman ennakkolipunmyyntimallin.

− Esimerkiksi Kontinen & Peers tennisottelun lipunmyynti toteutettiin pikaisella aikataululla tämän kautta. Taphtumaan myytiin 500 kpl lippuja ennakkoon, Leinonen kertoi.

Lisätietoja Lippupisteen palveluista.

Lue lisää aiheesta