Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.04.2018 | Seuratoiminta

Tähtimerkki viitoittaa suunnistuksen tietä huipulle

Suunnistuksessa on lähdetty etsimään reittejä menestyksen huipulle. Suunnistusliitto on mukana Olympiakomitean koordinoimassa, lajien yhteisessä huippu-urheilua kehittävässä Tähtiseura-ohjelmassa. Tavoitteena ovat yhä vahvemmat seurat ja tuki urheilijan arkeen.

− Meillä oli avoin haku Tähtiseura-prosessiin, josta kuusi menestyvää ja laadukasta työtä tekevää seuraa valikoitui mukaan. Käynnissä on nyt pilottivaihe. Ensi vuonna alkaa toinen vaihe, jossa laajennamme toimintaa ja otamme uusia seuroja matkaan. Tavoitteena on, että meillä on jatkossa alueelliset tukikohdat huippuvalmennukselle ympäri Suomen, kertoo Suunnistusliiton huippu-urheilupäällikkö Katri Lindeqvist.

Tähtiseura-prosessissa seurat kokoontuvat työpajoihin, joissa perehdytään erilaisiin tärkeisiin teemoihin. Joka seurasta on työpajoissa mukana kaksi valmentajaa ja yksi johtokunnan jäsen. Työpaja käynnistyy aina asiantuntija-alustuksella, josta jatketaan yhdessä aiheen kehittelyä.

− Yhteistyö on ollut todella tärkeää. Tapaamisissa on löytynyt esimerkkejä muilta seuroilta, miten ratkaista ongelmia ja millaisia malleja muilla seuroilla on eri toiminnoissa, kertoo mukana olevan seuran Tampereen Pyrinnön seuratyöntekijä Riikka Eerola.

Tampereen Pyrinnön tavoitteena on luoda seuratoiminnastaan yhä systemaattisempaa ja koordinoidumpaa. Yksi iso työstö on ollut valmennustoiminnan vuosikellossa, joka kuvaa tehtävät työt ja miten ne jaetaan.

Helsingin Suunnistajilla fokus on nuorisovalmennuksen kehittämisessä. Samalla on kehitettävä seuran tukitoimintoja ja työtapoja kuten viestintää ja dokumentointia.

− Tämä prosessi on vienyt toki aikaa, mutta on antanut paljon tukea tekemiselle ja terävöittänyt asioita. Tärkeää on ollut myös saada monet seuratoimijat innostumaan tästä, avaa Helsingin Suunnistajien valmennuspäällikkö Harri Koski.

Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa

Innostuminen seuran kehittämisestä onkin ensimmäinen etappi matkalla Tähtiseuraksi. Sen jälkeen tarvitaan tahtoa toimia laadukkaasti ja osaamista seuran kehittämiseen yhä paremmaksi.

− Tähtiseura-statuksen merkitys tulee prosessin läpikahlaamisesta. Samalla täytyy kuitenkin olla tarkkana, ettei uuvuteta seuratoimijoita. Samat vapaaehtoiset kun tekevät jo muutenkin monenlaisia asioita. Tähtiseura-merkkiä voi sitten hyödyntää esimerkiksi viestinnässä ja ulkoisen kuvan luomisessa, Koski pohtii.

Suunnistusliitossa ollaan erittäin tyytyväisiä prosessiin, vaikka nyt eletään liitossakin pientä hämmennyksen vaihetta.

− Meillä on ollut seurojen kanssa todella hyvää vuorovaikutusta ja ajatustenvaihtoa. Kuuntelemme tarpeita. Samalla pohdinta nostaa meilläkin ajatuksia ja kehitystarpeita esiin. Miten mekin voimme muuttaa totuttuja tapoja? Esimerkit muista lajeista onneksi auttavat ja Olympiakomitean huippu-urheiluseuratoiminnan asiantuntijatuki suunnittelussa ja toteutuksessa on ollut merkittävässä roolissa.

− Tämä on ilman muuta tärkeä projekti, joka kehittää seuroja ja nostaa valmennusosaamista. Samalla haluamme saada urheilijan toimintaympäristön yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa eri toimijoilla, seura – liitto – akatemia, on selkeät roolit ja ne täydentävät toisiaan valmennuksellisesti ja toimivat hyvässä yhteistyössä, summaa Katri Lindeqvist.

Kuvat: Mikko Eskola

Tähtiseura-ohjelma on uusi seuratoiminnan laatuohjelma, jonka tavoitteena on kehittää suomalaista seuratoimintaa. Toiminnan tunnuksena toimii Tähtimerkki, joka kertoo, että seura on kehittynyt tasolle, jossa seuratoimintaohjelmassa määritellyt laatutekijät toteutuvat. Tähtiseura-ohjelmassa on kolme eri osa-aluetta: lapset ja nuoret, aikuiset ja huippu-urheilu, joista seura voi lähteä mukaan yhteen tai useampaan. Lue lisää Tähtiseurasta