Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.04.2018 | Olympiakomitea | Uutinen

Ajankohtaiset toiminnanjohtajien aamusta

Toiminnanjohtajien infossa Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen muistutti ja kannusti liikuntapoliittisen selonteon viimeisistä vaikuttamismahdollisuuksista.

− Palautteiden purku alkaa ministeriössä tällä viikolla. Liikkujan polku -verkosto on jättänyt useamman lajin yhteisen ja Olympiakomitean hallitus oman lausuntonsa. Hallituksen lausunto on julkaistu Olympiakomitean nettisivuilla ja sitä saa hyödyntää omiin lausuntoihinsa. Nyt on viimeiset hetket toimia.

Salonen avasi askelmerkkejä toiminta- ja taloussuunnitelman 2019 yhteiseen työstön. Toukokuun toiminnanjohtajainfossa, 16.5. klo 9–12, on yhteinen työpaja aiheesta. Mika Poutala on tulossa alustamaan päivää, jonka pohjalta työstö käynnistyy.

− Toivottavasti päivä on kaikilla kalenterissa ja mahdollisimman moni pääsee mukaan. Saamme toiminnalle vaikuttavuutta, kun suuntaviivat tehdään yhdessä. Tämä mahdollistaa jäsenille yhteisten suuntaviivojen hyödyntämisen omassa toimintasuunnitelmassa, Salonen kannusti.

Kesäkuun toiminnanjohtajien infossa 13.6. esitellään työpajan pohjalta tehdyt suuntaviivat, jotka menevät sitten Olympiakomitean vuosikokouksen keskusteluun 19.6.

Mika Lehtimäki haluaa laajentaa urheilun ymmärrystä

Tuore huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki tervehti toiminnanjohtajia ja kertoi ajatuksistaan.

− Haluan nostaa esiin, mitä on suomalainen huippu-urheilu kaikessa laajuudessaan. Se on paljon muutakin kuin yksilölajien olympiamitalit. Meidän urheilumme arvo ei voi olla vain niistä kiinni. Esimerkiksi, jos PyeongChangissa Krista Pärmäkoski olisi sairastunut ja Suomi olisi saanut kolme mitalia vähemmän, niin kaikki olisi silloin ollut olympiamitalien valossa mollivoittoista.

− Emme saa unohtaa esimerkiksi koripallon ja lentopallon kansainvälistä menestystä, NHL-tähtiä, moottoriurheilua, vammaisurheilua ja menestystä ei-olympialajeissa kuten muodostelmaluistelussa, joukkuevoimistelussa, suunnistuksessa ja keilailussa. Tätä kokonaisuutta haluan avata ja nostaa myös keskusteluun, Lehtimäki kertoi.

Hän nosti puheenvuorossaan esille myös huippu-urheilun resurssit.

− Tuore UKK-instituutin tutkimus kertoo liikkumattomuuden hinnasta. Siinä on jo paljon perusteluja, miksi yhteiskunnan tulee satsata liikuntaan ja urheiluun. Huippu-urheilumenestyksen parantaminen edellyttää nykyistä parempia kokonaisresursseja ja myös nykyresurssien suuntaamista aiempaa paremmin, esimerkiksi olosuhteiden ja valmennuksen tukitoimien kehittämiseen ja lahjakkuuksista huolehtimiseen nykyistä aiemmin.

− Rahasta tulee myös keskustella avoimesti. Yleisesti luullaan, että Suomessa urheillaan verorahoilla, vaikka potti tulee veikkausvoittovaroista. Yli kaksi kolmasosaa suomalaisista on kiinnostunut huippu-urheilusta, joten olisiko jo vihdoin aika keskustella myös siitä, voidaanko urheilua rahoittaa verotuloilla ja saada urheilu valtion budjettiin? Näissä isoissa yhteisissä asioissa on tärkeää, että meillä on vahva rintama. Ei saa tulla kuvaa, että olemme riitaisa porukka, jolla ei ole agendaa, Lehtimäki painotti.

Vaikuttavuuden arvioinnin kehittäminen liikuntajärjestöissä

Olympiakomitean Matleena Livson, Suomen Ladun Eki Karlsson ja Salibandyliiton Jari Kinnunen ovat käynnistäneet työn vaikuttavuuden arvioinnin kehittämiseksi.

− Taustalla on tavoite liikuntajärjestöjen toiminnan kehittämiseen siten, että onnistuisimme mittaamaan toimintamme vaikutuksia sekä aikaansaamiamme yhteiskunnalle myönteisiä muutoksia. Tämä johtaisi liikunnan arvostuksen kasvamiseen. Tällä hetkellä toimintaamme arvioitaessa, mittaamme suoritusten ja toimenpiteiden määrää ja toteutumisprosentteja, emmekä niiden vaikutuksia, alusti Kinnunen.

Syksyllä aiheen ympärille käynnistetään työpajakokonaisuus, jossa järjestöt pääsevät kehittämään toimintaansa. Mukaan otetaan 5−7 järjestöä, jotka osallistuvat syksyllä pidettäviin työpajoihin. Työpajoja on kolme ja niihin osallistutaan järjestöstä työpareittain tai -kolmikoin. Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet ovat tulossa loppukevään aikana.

Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa

Laatuseuratoiminta on saanut uuden merkin, Tähtiseuran. Tähtiseuraprosessi on seurojen kehittymiseen tähtäävä työkalu. Lähtökohtina ovat innostuminen seuran kehittämisestä, tahto toimia laadukkaasti ja prosessin myötä taito kehittää seuraa.

Tähtiseura-ohjelmassa on kolme eri osa-aluetta: lapset ja nuoret, aikuiset ja huippu-urheilu, joista seura voi lähteä mukaan yhteen tai useampaan. Lasten ja nuorten tai aikuisten osa-alueeseen voi vain ilmoittautua mukaan, huippu-urheilun osa-alueessa ollaan yhteydessä omaan lajiliittoon.

Kehittämistyöhön on tulossa apuun sähköinen kehittämisalusta ja oppimisympäristö, joka on työn alla ja tulossa käyttöön syyskuussa 2018. Työkalu on yksi osa yhteistä digipalvelua, SuomiSportia. Alusta on seuroille ja lajeille maksuton.

Tähtiseurojen toiminta pohjautuu laatutekijöihin. Seurat auditoidaan kolmen vuoden välein. Auditoinnin läpäisseet seurat saavat käyttöönsä Tähtiseura-tunnuksen ja oikeuden käyttää slogania ”Suomalainen urheilu loistaa Tähtiseurassa”.

Lasten ja nuorten Tähtiseuran merkki on vihreä, aikuisten punainen ja huippu-urheilun sininen. Seurat saavat käyttöönsä jättitunnuksen, jossa on seuran nimi. Merkki jaetaan arvokkaasti, esimerkiksi voimistelu jakaa Turun Gymnaestradassa ja lentopallo Power Cupissa omat merkkinsä.

Lajiliitot ilmoittavat Olympiakomitealle, missä osa-alueissa haluavat olla mukana. Mukana olevien liittojen nimet julkaistaan Olympiakomitean nettisivuilla huhtikuussa.

Lokakuussa on tulossa Tähtiseuraviikonloppu 6.-7.10., joka pidetään Helsingissä Marina Congress Centerissä.

Lisätietoja Tähtiseura-laatuohjelmasta.

EU:n tietosuoja-asetus ja SUEK

EU:n tietosuoja-asetuksen soveltaminen alkaa 25.5.2018. Kansallinen tietosuojalaki täydentää ja täsmentää asetusta. Arkaluontoisia asioita käsittelevä Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom kertoi järjestönsä näkökulmia aiheeseen.

− SUEK on ollut jo usean vuoden ajan GDPR-sopiva. Tietoverkko on suojattu eli meillä on oma langaton ja kiinteä verkko. Lisäksi tietojen tallennus on suojattu eli kaikki tallentuu konesaliin, ei tietokoneisiin, eikä pilveen. Myöskään esimerkiksi tulostimen muistiin ei jää mitään, Lindblom kuvaili.

Turvajärjestelyitä on SUEKissa mietitty. Tilat ovat kolminkertaisesti lukittuna ja käytössä on kulunvalvontajärjestelmä. Henkilöstö koulutetaan tietosuojakysymyksiin ja esimerkiksi osa sähköposteista lähtee turvasähköpostina, jonka voi avata vain kerran, ja sitten viesti häviää.

− Erivapaustietoihin on meillä vain yhdellä tunnukset. Jos matkustamme epäilyttävään maahan, niin omia laitteita ei saa ottaa mukaan eli omat läppärit ja puhelimet jäävät kotiin, Lindblom kertoi.

Arkaluontoisten tietojen käsittelyyn tulisi aina olla rekisteröitävän nimenomainen suostumus. Tietosuojalaissa on erikseen huomioitu antidopingtyö, eli ei tarvita urheilijan suostumusta arkaluontoisten tietojen käsittelyyn.

Rainer Anttila muistutti vielä tärkeimmät ohjeet tietosuoja-asetuksesta: järjestöt tietävät mitä rekistereitä on, rekisterit on kuvattu, kerätään vain perustellusti tietoa ja rekisterien säilytykseen ja hävittämiseen on selkeät ohjeet ja toimenpiteet ja nämä asiat kerrotaan selkeästi etukäteen rekisteröidyille.

Paralympiakomitea kokoaa urheilijavaliokunnan

Suomen Paralympiakomitea on kokoamassa omaa urheilijavaliokuntaansa. Hakuinfo on tulossa lajiliitoille ja urheilijoille. Hakuaika valiokuntaan on 16.4.−16.5. Ehdokkaat julkistetaan 21.5. ja äänestysaika on 1.−15.6. Äänestysoikeus on paralympialaisiin tai MM-kisoihin viimeisen kahdeksan vuoden aikana osallistuneilla paraurheilijoilla. Valiokunnan jäsenet julkaistaan 18.6.

Paralympiakomitea kehotti liittoja seuraaviin toimenpiteisiin: pohtimaan, onko lajissa paralympiaurheilijoita, jotka täyttävät hakukriteerit, kontaktoimaan potentiaaliset ehdokkaat, rohkaisemaan asettumaan ehdolle, lähettämään hakemus ja kannustamaan urheilijoita äänestämään ja vaikuttamaan.

Musiikin julkisen esittämisen sopimuksen jatko

Olympiakomitean, Teoston ja Gramexin musiikin julkisen esittämisen nykyinen sopimus on voimassa vuoden 2018 loppuun. Neuvottelut seuraavasta kaksivuotiskaudesta ovat käynnissä. Liitoille on tullut neuvottelujen pohjaksi kysely, jonka vastausaika on 17.4. asti.