Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.04.2018 | Huippu-urheilu

Paananen ja Paavolainen Huippu-urheiluyksikön avainpaikoille

Antti Paananen on valittu Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön urheiluakatemiaohjelman johtajaksi ja Leena Paavolainen kisatiimin johtoon 1.7.2018 alkaen. Paavolainen jatkaa myös Huippu-urheiluyksikön varajohtajana.

Molemmat Huippu-urheiluyksikön avainpaikat kiinnostivat isoa hakijajoukkoa. Urheiluakatemiaohjelman johtajaksi haki 38 henkilöä ja kisatiimin päälliköksi 69 henkilöä.

– Kumpikin tehtävä houkutteli erittäin hyviä hakijoita. On ollut ilo huomata, että työ Olympiakomiteassa suomalaisen huippu-urheilun parissa kiinnostaa, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa.

– Leena Paavolainen ja Antti Paananen nousivat hakijajoukosta esiin vahvimpina vaihtoehtoina Huippu-urheiluyksikön avainpaikoille niin kokemuksensa kuin osaamisensakin puolesta. He tuovat luonnollisesti myös jatkuvuutta yksikön johtoon, Huippu-urheiluyksikön johtajana 1.7.2018 aloittava Mika Lehtimäki kertoo.

Paavolainen: Tokion valmistelut jo hyvässä vauhdissa

Liikuntatieteiden tohtori Leena Paavolainen, 51, on johtanut toukokuusta 2014 alkaen kisayksikköä määräaikaisella työsopimuksella ja toiminut myös Huippu-urheiluyksikön varajohtajana. Kisatiimin päällikkyys on 1.7. alkaen vakituinen toimi, ja sen lisäksi Paavolainen jatkaa myös Huippu-urheiluyksikön varajohtajana.

– Leena on hoitanut erinomaisesti kisoihin liittyvät asiat ja toiminut menestyksellä yksikön varajohtajana. Leenan rekrytoinnilla haimme jatkuvuutta ja myös vahvaa hallinnollista osaamista Huippu-urheiluyksikön työhön, Mika Lehtimäki linjaa.

– Olen erittäin motivoitunut jatkamaan työtä suomalaisen huippu-urheilun edistämiseksi. Seuraavan puolentoista vuoden aikaan meillä on edessä 6 monilajista arvokisaa, joihin lähetämme joukkueen. Lisäksi Tokion Olympialaisten ja Paralympialaisten valmistelut ovat jo hyvässä vauhdissa, ja on hienoa päästä viemään loppuun näitä prosesseja, joita olen ollut käynnistämässä, Leena Paavolainen toteaa.

Paananen: Urheilijoiden arjen toimintaympäristöt kuntoon

Urheiluakatemiaohjelmaa syksystä 2015 alkaen osa-aikaisella toimenkuvalla johtanut Simo Tarvonen keskittyy jatkossa Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian (URHEA) johtamiseen ja työhönsä Mäkelänrinteen urheilulukion vararehtorina.

Tarvosen seuraajaksi valittu Antti Paananen, 48, toimii tällä hetkellä valmennuspäällikkönä urheiluakatemiaohjelmassa. Ohjelmajohtajan tehtävä on jatkossa päätoiminen ja määräaikainen seuraavat neljä vuotta.

-Urheiluakatemiaohjelman rooli on auttaa akatemioita ja valmennuskeskuksia kumppaneineen rakentamaan urheilijoille ja valmentajille parempaa arkea, jossaon urheilijana kehittymisen lisäksi huomioitu opinnot, urheilu ammattina, asiantuntijapalvelut, uran nivelvaiheet ja myös elämä urheilu-uran jälkeen. Näiden toimintaympäristöjen kehittäminen etenee oikeaan suuntaan, mutta työtä on vielä paljon edessä. Olen iloinen saadessani johtaa tätä kehitystyötä, Antti Paananen kommentoi.

Mika Lehtimäen johtoon siirtyvän Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön uuden organisaation rakentaminen on edennyt ripeästi. Parhaillaan on avoimena lajiryhmävastaavien haku, joka päättyy tämän viikon sunnuntaina. Erillistä huippuvaiheen ohjelmajohtajaa ei tulla palkkaamaan, vaan tarkoituksena on vahvistaa lajien lähellä toimivien lajiryhmävastaavien verkostoa. Seuraavassa vaiheessa myöhemmin keväällä tulevat täytettäväksi asiantuntijoiden tehtävät ja mahdolliset uudet toimet.

***

Taustaa Olympiakomitean Huippu-urheiluyksiköstä

Huippu-urheiluyksikkö ja Lisää liikettä -yksikkö muodostavat Suomen Olympiakomitean toiminnallisen ytimen. Muut toiminnan osa-alueet ovat jäsenpalvelut, varainhankinta, viestintä ja yhteiskuntasuhteet sekä henkilöstö-, talous- ja tietohallinto. Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja vastaa yksikön operatiivisesta johtamisesta ja raportoi Olympiakomitean toimitusjohtajalle. Huippu-urheiluyksikkö jakautuu toiminnallisesti kolmeen osa-alueeseen: huippuvaiheen ohjelmaan, urheiluakatemiaohjelmaan ja kisatiimiin. Yksikössä työskentelee 15 päätoimista ja 3 osa-aikaista henkilöä.

Yksikön vuosibudjetti on noin kymmenen miljoonaa euroa. Siitä kuusi miljoonaa jaetaan suoraan tehostamistukina lajeille ja urheilijoille sekä nuorten olympiavalmentajille. Vuonna 2018 kisajoukkueiden kustannuksiin kohdentuu kaksi miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Huippu-urheiluyksikön perustoiminnan resurssit ovat noin kaksi miljoonaa euroa. OKM:n avustus kattaa vuosibudjetista 7,4 miljoonaa euroa ja loput 2,6 miljoonaa euroa katetaan Olympiakomitean omalla varainhankinnalla.

Huippuvaiheen ohjelman piiriin kuuluvat Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tukiurheilijat ja joukkueet. Yksilötukiurheilijoita on 222, joista 27 vammaisurheilijaa. Joukkuepelien tukea saa viisi lajia. Huippuvaiheen ohjelman käytännön työtä vievät urheilijapinnassa eteenpäin lajiryhmävastaavat. Huippuvaiheen ohjelmassa toimivat myös vastuulääkäri, vastuufysioterapeutti, urheilupsykologi, psyykkinen valmentaja ja ravitsemusasiantuntija pääosin osa-aikaisissa tehtävissä.

Urheiluakatemiaohjelman muodostaa yli 20:n urheiluakatemian ja valmennuskeskuksen verkosto, jonka tuloksellisesta toiminnasta ja kehittämisestä vastaa Urheiluakatemiaohjelman johtaja. Tiimiin kuuluvat lisäksi valmennuspäällikkö ja valmennusosaamisen kehittäjä.

Kisatiimi vastaa joukkueiden valmisteluista olympialaisiin, Euroopan kisoihin, nuorten olympialaisiin, nuorten olympiafestivaaleille ja universiadeihin. Nelivuotisen olympiadin aikana monilajisia kisoja on kaikkiaan 15. Kisakokonaisuudesta vastaa kisatiimin päällikkö, joka osallistuu kisajoukkueiden valintojen valmisteluun ja toimii osana joukkueiden johtoa. Kisatiimiin kuuluu lisäksi olympiajoukkueen tukitoimista sekä nuorten olympiakisoista ja olympiafestivaalivalmisteluista vastaava projektipäällikkö sekä URA-säätiön asiamiehenä toimiva opiskelijahuippu-urheilusta ja universiadeista vastaava asiantuntija.