Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.04.2018 | Huippu-urheilu

Tuomo Puumala URHEAn seminaarissa: urheilu rakentaa uutta suomalaista identiteettiä

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEAn verkostotapaaminen keräsi yli satapäisen osanottajajoukon kuuntelemaan ja keskustelemaan urheilijan arjesta ja kansainvälisestä vaatimustasosta. Mäkelänrinteen urheilulukion auditoriossa kuultiin päivän aikana kiinnostavia puheenvuoroja urheilun eri kulmilta.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuomo Puumala totesi avauspuheenvuorossaan, että urheilu edustaa upealla tavalla hetkessä elämistä ja samalla se tuottaa esikuvia, elämäntaitoja ja yhteisöllisyyttä. Puumala painotti, että suomalaisuudessa on käynnissä paradigman muutos, jossa urheilulla on keskeinen rooli.

– Nuori suomalainen urheilijasukupolvi rakentaa uutta suomalaisuuden identiteettiä, jossa epäonnistumisen pelko on poissa ja onnistuminen ja menestyminen ovat mahdollista jokaisena päivänä. Urheilun kautta meille on mahdollista rakentaa itsenäisen eurooppalaisen kansakunnan vahva identiteetti, jonka voimalla ratkaisemme isotkin haasteet yhdessä, Puumala sanoi.

– Ministeriössä valmistellaan parasta aikaa liikuntapoliittista selontekoa Eduskunnan käsittelyä varten. Pidän tätä selontekoa merkittävänä paperina, jonka tulee viitoittaa urheilun asemaa yhteiskunnassa, ja johon kaikkien tulee sitoutua mahdollisimman laajasti, Puumala lisäsi.

Tero Tiitu: Tiimityöstä kilpailuetua koko Suomelle

Salibandyn maailmanmestari Tero Tiitu puhui tiimityön merkityksestä kilpailuetuna suomalaisissa huippujoukkueissa. Aalto-yliopiston diplomityössään tiimityötä tutkineen Tiitun mukaan joukkueen menestymisen ytimessä on keskinäinen riippuvuus.

– Joukkueurheilussa korostuu inhimillisten resurssinen optimaalinen orkestrointi, Tiitu kiteytti.

Tiitun mukaan urheilulla on paljon annettavaa yhteiskunnalle juuri tällä sektorilla, ja samalla verkostoitumista muun yhteiskunnan kanssa voidaan lisätä, sillä urheilun tiimityön lainalaisuudet voidaan johtaa mihin tahansa tiimin tai yhteisön toimintaan.

– Urheilussa kehitetty ensiluokkainen tiimityö voi parhaimmillaan tarjota kilpailuedun koko suomalaiselle yhteiskunnalle, Tiitu sanoi.

Dettmann ja Tuominen: Huipulle parhaiden seurassa

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann valotti puheenvuorossaan niitä tekijöitä, joita maailman huipulla urheileminen vaatii.

– Urheilu on muuttunut viimeisen 20 vuoden aikana voimakkaasti kaupalliseen ja kilpailulliseen suuntaan. Muutoksen keskellä menestyminen edellyttää voimakasta yksilöiden kehittämistä ja toimintaympäristön nostamista kansainväliselle tasolle. Huippumenestyksen ehdoton edellytys on toimintaympäristö, jossa parhaat yksilöt voivat kohdata joka päivä, oppia toisiltaan ja tulla paremmiksi. Tästä erinomainen suomalainen esimerkki on URHEAn koripalloakatemia, joka tuottaa kansainvälisessäkin vertailussa poikkeuksellisen paljon lahjakkaita pelaajia, Dettmann sanoi.

Huippu-urheilijan näkökulmaa samaan asiaan avasi kaksinkertainen olympiamitalisti, jääkiekkoilija Minnamari ”Minttu” Tuominen.

– Yksilöiden välinen yhteistyö ratkaisee niin yksilö- kuin joukkueurheilussakin. Huipulle ei nykyisessä kilpailuasetelmassa pääse yksin. Vahvimmatkin yksilöt tarvitsevat tukiverkostoja jokapäiväisen arjen haasteisiin, Tuominen kiteytti.

URHEAn kampus pyrkii valtakunnalliseksi olympiavalmennuskeskukseksi

URHEAn toiminnanjohtaja Simo Tarvonen esitteli URHEAn kampushanketta, jonka tavoitteena on taata kansainvälisen vaatimustason täyttävät arkiolosuhteet huipulle pyrkiville ja siellä jo oleville urheilijoille.

– Pääkaupunkiseudulla on valtavasti potentiaalia tuottaa huippu-urheilijoita, mutta tuottosuhde ei vielä nykyisellään vastaa alueen asukaslukua. Tämän tasapainottamiseksi tarvitsemme kehittyviä olosuhteita, joissa urheilu, opiskelu, asuminen, ruokailu ja terveydenhuolto tapahtuvat samalla kampuksella keskellä Helsinkiä, Tarvonen sanoi.

– URHEAlla on iso visio olla vahva valtakunnallinen olympiavalmennuskeskus. Haluamme toteuttaa tämän yhdessä laajan verkostomme kanssa, Tarvonen linjasi.

URHEAn verkostoon kuuluvissa oppilaitoksissa urheilee ja opiskelee 4554 urheilijaa ja toiminnassa on mukana 210 valmentajaa.