Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.04.2018 | Huippu-urheilu | Uutinen

Talvilajien tehostamistukiprosessi etenee – tukipäätökset julkaistaan 8.6.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö julkaisi viime syksynä uudistetun lajien kehittämisjärjestelmän sekä siihen liittyvät kesälajien tehostamistukipäätökset. Talvilajeja koskevat tukipäätökset tehdään kuluvan kevään aikana.

Suomalaisen huippu-urheilun yhteisenä tavoitteena on saavuttaa 10 olympiamitalia ja 10 paralympiamitalia PyeongChangin ja Tokion kisoista. Lisäksi tavoitteeksi on asetettu palloilujoukkueen saaminen mukaan Tokion kesäolympialaisiin vuonna 2020.

Tulostavoitteiden tueksi rakennettu uusi lajien ja huippuyksilöiden kehittämis- ja tukijärjestelmä parantaa lajien, urheilijoiden ja valmentajien toiminnan laatua sekä urheilullista menestystä ja lisää huippu-urheilun päätöksenteon läpinäkyvyyttä.

– Viime syksynä rakensimme lajien kanssa yhteiset raamit huippu-urheilun kehittämiselle ja sparrasimme kesälajeja rakentamaan oman menestyssuunnitelmansa. Tänä keväänä viemme läpi saman prosessin talvilajien kanssa, kertoo huippuvaiheen ohjelman johtaja Mika Lehtimäki.

– Jatkamme tiellä, jolla kasvatamme ja keskitämme panostuksiamme kansainvälisen vaatimustason täyttäviin valmennusprosesseihin. Tavoitteena on nostaa rimaa kaikilla tekemisen tasoilla, toimia yhteisen strategian suunnassa ja tukea ja sparrata lajeja, urheilijoita ja valmentajia pitkäjänteisesti, Lehtimäki linjaa.

Käytännössä tehostamisprosessi jatkuu niin, että toukokuun aikana kaikkien talvilajein kanssa vedetään läpi lajiriihi-istunnot, joissa lajin tila ja tulevaisuudennäkymät analysoidaan perin pohjin laajojen tausta-aineistojen pohjalta. Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö kartoittaa lajikohtaiset tilanteet yhteistyössä lajien kanssa ja luokittelee lajit viime syksynä uudistettuihin tukiohjelmiin. Uudessa järjestelmässä myös urheiluakatemiat ja valmennuskeskukset ovat kiinteämpi osa lajiprosesseja. Talvilajien tukipäätökset julkaistaan8.6.

– Haluamme jatkaa jo aiemmin toiminutta linjaa siinä, että tuki kohdentuu suoraan urheilija-valmentajapareihin ja joukkueisiin lajien kautta. Yksilöohjelman kautta voimme tukea myös urheilijoita, joiden laji ei valikoidu mukaan lajiohjelmiin. Tukemisen tapa räätälöityy lajien, urheilijoiden ja joukkueiden toimintatapojen mukaan niin, että eurolle saataisiin mahdollisimman hyvää tulosta, Lehtimäki sanoo.

Huippu-urheilutuet

Lue lisää uudistuksesta