Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.04.2018 | Olympiakomitea

Tulevaisuuden urheilujohtajat kansainvälisen urheilun sydämessä

Nordic International Leadership Education on viiden Pohjoismaisen Olympiakomitean koordinoima kansainvälisen urheilujohtamisen koulutus. Koulutukseen valittiin viime syksynä viisi suomalaista, jotka ovat vajaan vuoden ajan opiskelleet saavuttaakseen paremmat edellytykset toimia kansainvälisissä urheilun johtotehtävissä. Suomalaisten lisäksi koulutusohjelmassa on osallistujia Ruotsista, Norjasta, Tanskasta sekä Hollannista.

Viidestä koulutusjaksosta koostuvan koulutuksen neljäs osuus järjestettiin tällä viikolla Lausannessa, Sveitsissä. Opiskelijat vierailivat muuan muassa Kansainvälisessä Olympiakomiteassa, GAISF:ssa, European Athleticsissa ja perehtyivät niiden toimintaan. Lisäksi ohjelmaan oli varattu yksi iltapäivä, jolloin opiskelijoilla oli mahdollisuus vierailla itse valitsemissaan kattojärjestöissä. Suomalaisista Janne ja Sini kävivät tutustumassa WADA:n toimintaan ja Emilia valitsi oman lajinsa, Golfin Euroopan kattojärjestön. Koulutuksessa mukana olevat Katja Huotari ja Jaana Laurila joutuivat jättämään tämän osuuden väliin, mutta ovat mukana taas kesäkuussa Hollannin lähijaksolla.

Urheilumaailma on murroksessa, jossa on iso mahdollisuus

Kolmen päivän aikana koulutettavat pääsivät perehtymään tarkemmin suurimpiin kansainvälisiin urheiluorganisaatioihin ja niissä toimiviin ihmisiin.

– Päällimmäisenä mieleen vierailuista jäi se, että urheilumaailma todella haluaa uudistua ja modernisointua, toteaa Sini Forsblom. Hänen mukaansa on kuitenkin mielenkiintoista nähdä, miten tämä tulee toteutumaan käytännössä ja millä aikataululla. Euroopan yleisurheiluliitto toikin avoimesti esille, että osin juna on mennyt tästä uudistumisesta ohi, ja esimerkiksi juoksun massatapahtumat ovat tällä hetkellä kaupallisten toimijoiden organisoimia.

Vierailu Euroopan Golfliitossa oli yksi reissun ehdottomista kohokohdista, sanoo Emilia Ottela.

– Pääsin kertomaan Suomen Golfin kuulumisia, ja Euroopan liitto oli todella tyytyväinen siihen, miten golfilla tällä hetkellä Suomessa menee. Keskeisimpiä aiheita keskustelussa olivat golfin digitalisoituminen, amatööri- ja ammattilaisgolfin tulevaisuuden näkymät sekä vuonna 2020 voimaan tuleva maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä. Euroopan Golfliiton pääsihteeri totesi keskustelun jälkeen pitävänsä Suomea edelläkävijänä valmistautumisessa lajin muutoksiin, erityisesti digitalisoitumisen kanssa. Hän oli myös jopa yllättynyt siitä, kuinka hyvää yhteistyötä golfin toimialajärjestöt Suomessa tekevät.

– Mieleen jäi erityisesti Euroopan yleisurheiluliitosta huokunut draivi ja tekemisen meininki. Oli hienoa nähdä, kuinka näin perinteisessä urheilulajissa nähdään tulevaisuuden muutokset mahdollisuutena, eikä uhkana. Esimerkkinä heidän organisaatiorakenteensa oli todella moderni, ja sen lisäksi, että työntekijöillä oli oma asiantuntijatehtävänsä, toimi jokainen heistä jonkun isomman kokonaisuuden projektinjohtajana, toteaa Janne Salmi. Jannen mukaan oli mahtava päästä kuulemaan päivien aikana uuden sukupolven energisiä asiantuntijoita, jotka tekevät tinkimätöntä työtä urheilun aatteen eteen.

Muutoksentekijöiksi kansainväliseen urheiluun

Suomalaisten koordinaattorina matkassa oli Suomen Olympiakomitean Niina Toroi.

– Urheiluliike elää murroksen aikakautta ja muutokset vastuulliseen, läpinäkyvään ja tasa-arvoiseen urheiluun ovat aistittavissa jokaisessa kansainvälisessä organisaatiossa. Suomen osallistujilla on aito halu muuttaa urheilua sisältäpäin. He ovat muutoksentekijöitä ja arvojohtajia, joista tulemme takuuvarmasti kuulemaan tulevaisuudessa, iloitsee Toroi.

Kaikille jäi matkasta mieleen Olympialiikkeen maailmanlaajuinen brändi ja sen arvo. Brändi ei ole hengissä vain kahden vuoden välein Olympialaisissa, vaan brändi elää jokaisena päivänä myös Olympialaisten välillä. Olisi hienoa saada pala tästä aatteesta ja brändistä tuotua Suomeen ja ison urheiluyleisön tietoisuuteen. Olympialiikkeen ja urheilun sanoma on vahva, ja sen tulisi näkyä esimerkiksi suomalaisen median suhtautumisessa urheiluun ja urheilijoihin.

– Toivottavasti voimme edistää tätä urheilun sanomaa Suomessa tulevaisuudessa, toteavat koulutettavat yhteen ääneen.

Jää nähtäväksi, millaisissa kansainvälisissä tehtävissä tämä porukka tulee tulevaisuudessa toimimaan.