Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.05.2018 | Huippu-urheilu

Suomalaisille urheiluyläkouluille virikkeitä Hollannista

Urheiluyläkoulukokeilussa tavoitellaan mallia, jonka avulla nuori urheilija saa parhaan mahdollisen startin urheilijan uralleen ja samalla tarvittavan osaamisen ja valmiudet jatko-opintojen suorittamiseen. Suomessa kokeilu on ollut käynnissä viime syksystä. Hollannissa ollaan hiukan pidemmällä; terveisiä toivat vieraat sikäläisestä Groningenin urheiluyläkoulusta.

Olympiakomitea sai toukokuun alussa vieraita Hollannista. Groningenin Top Sport Talent Schoolin rehtori Rob Nieboer ja opettaja Eva Eisses tulivat tutustumaan suomalaiseen urheiluyläkoulukokeiluun. Vierailun aikana keskusteltiin myös Hollannin koulu- ja urheilujärjestelmästä ja sikäläisestä urheiluyläkoulumallista.

Hollannissa on 30 urheilukoulua tasaisesti ympäri maata ikävuosille 12­­-17. Groningenin Top Sport Talent Schoolissa koulua on päivittäin klo 11-16 ja urheiluharjoitukset ennen ja jälkeen koulupäivän yhteistyössä lajien kanssa. Myös suomalainen urheiluyläkoulumalli sai vierailta kiitosta.

– Suomalaisissa yläkouluissa vaikutuksen tekee sekä oppilaiden että opettajien näkyvä kunnioitus sekä urheilua että koulutusta kohtaan. Niiden yhdistäminen on meidänkin toiminnan perusta. Ihailtava on myös suomalaista kouluruokailua, toteaa Groningenin koulun rehtori Rob Nieboer.

Kuvassa vas. Groningenin Top Sport Talent Schoolin rehtori Rob Nieboer, opettaja Eva Eisses ja Pohjois-Haagan yhteiskoulun apulaisrehtori ja urheiluvastaava Lea Hakala.

Urheiluyläkoulussa yhdistyvät tavoitteellinen urheilu ja koulutyö

Urheiluyläkoulukokeilun tavoite on luoda toimintamalleja, joiden avulla tavoitteellisesti urheileva nuori voi helpommin yhdistää laadukkaan ja riittävän harjoittelun sekä menestyksekkään koulutyön. Tavoitteena on myös rakentaa kolmen vuoden aikana valtakunnallinen malli, josta tulisi pysyvä rakenne urheilusta innostuneille nuorille ennen 2. asteen urheiluoppilaitoksia.

Mukana on parikymmentä koulua ympäri Suomea. kokeilussa etsitään yhteistyössä yläkoulujen, kuntien, urheiluakatemioiden, lajiliittojen sekä paikallisten urheiluseurojen kanssa tapoja vaikuttaa koulupäivän rakenteeseen, urheilijaksi kasvamisen sisältöihin, resurssien käyttöön sekä koulujen ja urheiluseurojen toimintakulttuureihin. Kokeilun tulokset jalkautetaan myöhemmin urheiluakatemioiden välityksellä. Nyt mukana olevat koulut toimivat jatkossa alueellisina urheiluyläkoulutoiminnan osaamiskeskuksina.

Olympiakomitean yläkoulukiertue kiertää kevään ja syksyn aikana kaikki kokeilussa mukana olevat koulut.

– Haluamme kierroksella päästä aitoon vuorovaikutukseen toiminnan toteuttajien kanssa. Yhteinen tavoite on tukea urheilevia nuoria ja tarjota heille malli, jolla rakentuisi toimiva arki. Yritämme saada hyviksi havaittuja käytäntöjä levitettyä myös työn alkutaipaleella oleville kouluille sekä varmistettua, että urheilijaksi kasvamisen sisällöt jalkautuvat nuorille urheilijoille ja heidän perheilleen, sanoo Olympiakomitean valmennuspäällikkö Antti Paananen.

Lue lisää aiheesta