Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.05.2018 | Seuratoiminta

Haka Show on Valkeakosken vetonaula

Jalkapalloseura FC Hakalla on vetovoimainen ja poikkeuksellinenkin varainhankinnan keino – perinteikäs Haka Show. Show on rakentenut jo 58 vuotta saman sapluunan mukaisesti. Lippujen myyntiin tulo on odotettu päivä ja illalliskortit on hetkessä myyty loppuun. Menestyneen tapahtuman taustalta löytyy Yhtyneitä Paperitehtaita johtanut vuorineuvos Juuso Walden.

Waldenin Englannista tuoma tapahtumarunko on säilynyt näihin päiviin asti. Illallisshowssa on aina kuuluisa juontaja, musiikkia ja arpajaiset sekä huutokauppa. Lisäksi tapahtuman kruunaa näytelmä, jonka kirjoittaa aina joku paikkakuntalainen. Esiintyjinä on tavallisia kaupunkilaisia. Shown sisältö pidetään loppuun asti yllätyksenä.

– Isoin juttu showssa on kansannäytelmä. Siihen voi osallistua näyttelijänä vain kerran elämässään eikä ammattinäyttelijöitä kelpuuteta mukaan. Kova työ on aina löytää vapaaehtoiset ”häpäisemään itsensä”, kuten moni osallistuja etukäteen kommentoi, nauraa FC Hakassa myynnistä vastaava Olli Paasio.

– Mutta kun ihmiset on saatu näyttelemään, niin he haluaisivat päästä toisenkin kerran. Se vain ei ole mahdollista.
Itse Juuso Walden oli historian ensimmäisessä näytelmässä mukana.

– Hän esitti kuuta. Seisoi näyttämöllä keppi kädessä, jonka päässä oli pahvista tehty kuu, Paasio kertoo.

Näytelmään valitut näyttelijät pidetään visusti etukäteen salassa. Moni piilottelee esiintymistään jopa omalta perheeltään ja tammikuusta maaliskuuhun osuvatkin ”sählytreenit” joka sunnuntai-iltaan.

 

Kansannäytelmä on yksi shown kohokohdista.

Tilaisuus järjestetään aina hotelli Waltikan ravintolassa, johon mahtuu vieraiksi 300 henkeä. 75-90 euron illalliskortit myydään viihdyttävän maineen turvin hetkessä.

– Ydinjoukolta shown järjestely vaatii työtä ja sitoutumista, mutta seuralle tuleva tuotto on sen arvoista.
Illalliskorttien lisäksi tuottoa saadaan arpajaisista ja huutokaupasta.

– Palkintoja ja kaupattavaa kerjätään ja pyydetään. On kaikenlaista taiteesta laitamainospaikkoihin ja FC Hakan vetämiin tyky-päiviin, puuhamies Paasio avaa.
Toki showssa on myös kulunsa, etenkin, kun esiintyjäkaarti halutaan pitää korkeatasoisena. Esiintymässä tai juontamassa ovat olleet esimerkiksi Jarkko Tamminen, Jukka Puotila ja tuoreimpana Ville Myllyrinne.

Ensi vuoden Haka Showta jo ideoidaan, mutta kaikki on visusti salassa.
– Kenet onkaan saatu taas mukaan paljastuu vasta, kun esirippu aukeaa.

Jutun pääkuva: Jussi Rämö