Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.05.2018 | Seuratoiminta

Imatralla nostettiin seuratoiminnan laatu tukien kriteeriksi

Imatran kaupunki on uudistanut seurojen toiminta-avustusten jakoperiaatteita. Tänä vuonna seuratukia jaettaessa arvioitiin yhä vahvemmin toiminnan laatua auditointien avulla. Auditointien kautta seurat saadaan paremmin samalle viivalle ja kaupunki saa seuroista laajemman ja monipuolisemman näkemyksen.

– Auditoinnit on nyt otettu mukaan avustussääntöihimme ja uudistus on saanut Imatran kaupunginhallituksen hyväksynnän. Uudistuksen tavoitteena on seuratoiminnan laadun nostaminen ja sen ohjaaminen toivottuun suuntaan, kertoo Imatran kaupungin elämänlaatupalvelujen johtaja Harri Valtasola.

Kumppanina auditointeja toteuttamassa on Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu (EKLU).

– Alun perin idea tähän tuli seurafoorumilta eli uudistus kumpusi tarpeesta. Kaupungin ja seurojen kanssa on nyt rakennettu kolmiportainen järjestelmä, kertoo EKLU:n seurakehittäjä Sakari Pusenius.

Lajiliittojen myöntämiä laatuseura-auditointeja ja -tunnuksia hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan.

– Päällekkäistä järjestelmää ei toki kannata luoda. Osalla lajeista ja seuroista ei ole kuitenkaan valtakunnallisia laatuohjelmia käytössä. Ne seurat me sitten itse auditoimme, Pusenius jatkaa.

Uudistus tuo eri lajit paremmin vertailukelpoisiksi ja antaa avoimuutta koko prosessille.

– Samalla kaupunki saa myös paremmin vastinetta myöntämilleen avustuksille, kun arviointi pohjautuu laadullisiin asioihin, Pusenius lisää.

Olympiakomitean uusi Tähtiseura-status ja siihen liittyvät auditoinnit voivat jatkossa toimia arvioinnin pohjana. Samaa ideaa on mahdollista mallintaa eri kaupunkeihin ja kuntiin.

– Tämä on varmasti tulevaisuutta. Näiden valtakunnallisten laatutekijöiden kautta saadaan yhtenäiset kriteerit eri lajeille. Tätä ehdottomasti kannattaa laajemminkin hyödyntää, Pusenius kehottaa.

Tutustu Tähtiseurat – seurojen laatuohjelmaan