Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.05.2018 | Seuratoiminta

Onnistunut Unelmien liikuntapäivä innosti lajikokeiluihin ja liikkumiseen

Valtakunnallinen liikkumisen pop up -päivä Unelmien liikuntapäivä 10.5. onnistui kokonaisuudessaan erinomaisesti. Maa täyttyi isoista ja pienemmistä iloisista yksittäisten ihmisten, seurojen, yhdistysten ja muiden toimijoiden tapahtumista sekä liikkuvista ihmisistä. Arviolta runsas 100 000 suomalaista osallistui Unelmien liikuntapäivän tapahtumiin joko järjestämällä oman tapahtuman tai osallistumalla sellaisiin. Kaikille avoimeen karttapalveluun kirjattiin kaikkiaan noin 800 eri tapahtumaa eri puolille Suomea. Lisäksi tutkimuksen mukaan päivän merkeissä liikkui jopa yli miljoona suomalaista muuten vain.

Unelmien liikuntapäivästä myös tiedettiin hyvin. Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan jopa 1,3 miljoonaa aikuista suomalaista tiesi Unelmien liikuntapäivästä. Päivä innosti eri-ikäisiä liikkeelle ja moniin tapahtumiin lähdettiin lasten tai koko perheen kanssa. Lisäksi lukuisat päiväkodit ja koulut viettivät Unelmien liikuntapäivän etkoja tai jatkoja 9.5. ja 11.5. Laajaan suosioon vaikuttivat varmasti aurinkoinen kevätsää sekä 10.5. helatorstai, jotka innostivat entisestään ihmisiä liikkeelle ja ulos luontoon tämänvuotisen teeman mukaisesti.

Myös lajikokeilujen järjestäjät olivat tyytyväisiä päivään

Päivä tarjosi erilaisten liikkumisen tapojen lisäksi lukemattomia lajikokeiluja eri puolilla Suomea, ja osa tapahtumista oli hyvin kevyellä tavalla toteutettuja. Yli puolet tapahtumista oli tapahtumina täysin uusia kokeiluja. Palautteen mukaan myös järjestäjät ovat tyytyväisiä. Lähes 100 % järjestäjistä olisi mahdollisesti valmiita toteuttamaan tapahtuman myös seuraavana Unelmien liikuntapäivänä.

Helsingissä MM-kultaa juuri voittanut muodostelmaluistelujoukkue Marigold Ice Unity lähti avoimin mielin kokeilemaan pop up -tapahtumaa osana omaa treenipäiväänsä. Ennen jäähallin luisteluhetkeä oli järjestetty aurinkoiselle kentälle verryttelytunti, jonne saapui jo paljon porukkaa.

–  Avoimiin treeneihimme tuli luistelijoita Porista ja Tampereelta asti. Mukana oli lajin harrastajia, mutta myös aivan ensimmäistä kertaa kokeilevia lapsia, nuoria ja aikuisia. Kommentteina saatiin, että kai tällainen järjestetään uudelleen, tämä oli niin hieno juttu. Vastauksena annettiin, että ilman muuta. Tällainen toiminta antaa näkyvyyttä lajille kuin lajille, hehkutti Marigoldin päävalmentaja Anu Oksanen.

Kuva: Helsingin Luistelijat

 

Nurmijärvellä LiikuntaSankarit koordinoivat kymmenien seurojen ja kuntatoimijoiden kanssa yhteistyössä koko perheen tapahtuman Klaukkalan urheilupuistoon. Ohjelmassa oli lajikokeiluja, yhteisjumppaa, sanaseikkailua, pomppulinnaa, kuntoilualueen esittelyä sekä musiikki- ja tanssiesityksiä. Urheilukentällä oli 10 seuran toimintapistettä, joissa arviolta tuhat henkeä sai kokeilla uusiakin lajeja.

– Päivä toteutui täydellisesti ja saimme paljon positiivista palautetta. Ehkä samalla saimme kylvettyä liikunnan siemen ainakin jollekin lapselle, totesi Eero Santala LiikuntaSankareista tyytyväisenä.

Kuva: Nurmijärven LiikuntaSankarit

 

Oulussa järjestettiin suuri pop up -tapahtuma Hietasaaren ulkoilualueelle, joka keräsi tuhansia ihmisiä päivänä aikana. Ohjelmaa, lajiesittelyjä sekä puffettia toteutettiin useiden toimijoiden yhteistyönä.

– Väkeä tuli hienosti tutustumaan jousiammuntaan. Samalla saimme markkinoitua omaa toimintaamme ja kerrottua, että meillä on avoin opastusilta joka viikko, kertoi Jani Savilampi Oulun Jousimiehet ry:stä tyytyväisenä. Suurin osa kävijöistä oli ensikertalaisia, nuorin ampujakokelas taisi olla 4-5-vuotias, arvoi Savilampi.

Pop up -päivä 10.5.2019 kannattaa merkitä jo kalenteriin

Kaikenlaisen liikkumisen pop up -päivä järjestetään vuosittain ja ensi vuonna Unelmien liikuntapäivä ajoittuu perjantaille.

– Lajeille ja seuroille päivä on mainio tilaisuus markkinoida omaa toimintaansa ja saada mukaan uusia harrastajia. Pop up -päivä on helppo ja mukava tapa tarjota kokeilun paikkoja ihmisille. Esimerkein ja kokeilemisen kautta lajista tai seuran toiminnasta voi kertoa ja neuvoa, miten uuden harrastuksen voi aloittaa. Samalla voi markkinoida vaikka kesän tai syksyn aloitusryhmiä, sparraa erityisasiantuntija Matleena Livson Olympiakomiteasta.

– Jo nyt tämä kannattaa kirjata kalenteriin!, innostaa Livson.

 

Taloustutkimus toteutti kyselyn Unelmien liikuntapäivän tunnettuudesta Olympiakomitean tilaamana. Tutkimus toteutettiin 14.–16.5.2018 puhelinhaastatteluin ja internetpaneelissa 15 – 79 -vuotiaiden keskuudessa. Tutkimukseen vastasi reilut 1 000 henkilöä. Olympiakomitea teetti palautekyselyn tapahtumajärjestäjille, jotka olivat ilmoittaneet tapahtumansa unelmienliikuntapäivä.fi-karttapalvelussa. Kyselyyn vastasi runsas 30 % järjestäjistä.

 

unelmienliikuntapäivä.fi

#unelmienliikuntapäivä

 

Lue lisää aiheesta