Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.05.2018 | Olympiakomitea

UEFA U19-poikien EM-lopputurnaus edistää ympäristövastuullisia ratkaisuja

Jalkapallon U19-poikien EM-lopputurnaus pelataan 16.-29.7.2018 Seinäjoella ja Vaasassa. Ympäristön huomioiminen ja kestävä kehitys näkyvät vahvasti sekä ennakkojärjestelyissä että turnauksen aikana. Ympäristötyön kattavuuden ja laadun varmistamiseksi tapahtumalle on rakennettu Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä osana Olympiakomitean Ekokompassi tapahtuma -hanketta.

 

Edelläkävijänä eurooppalaiselle jalkapalloyhteisölle

Kisojen suomalainen järjestelytoimikunta haluaa toimia edelläkävijänä ja esimerkkinä eurooppalaiselle jalkapalloyhteisölle ympäristön huomioimisessa urheilutapahtumissa. Ympäristönäkökulma on huomioitu mahdollisimman kattavasti kaikilla tapahtuman järjestämisen osa-alueilla.

Turnauksessa keskitytään erityisesti muutamaan ympäristöön liittyvään pääteemaan: materiaalitehokkuuteen, liikenteeseen ja ruokaan. Materiaaleja on pyritty tuottamaan järkevästi ja huomioimaan niiden uusiokäyttö. Esitteitä ei ole juurikaan tehty, ja organisaation varusteissa on pyritty suosimaan ympäristöystävällisiä ratkaisuja.

”Pysyvää jälkeä kansainvälisellä tasolla on saatu aikaan jo ennen turnauksen alkua: UEFA on aloittanut tänä vuonna aloitteestamme virallisen käsiohjelman tuottamisen digitaalisesti kaikissa nuorten turnauksissa. Näin vähennetään materiaalituotantoa huomattavasti myös muualla Euroopassa,” turnausjohtaja Jeannette Good kertoo.

Tapahtuman tulijoita kannustetaan valitsemaan liikkuminen junalla ja kimppakyydeillä. Turnausorganisaation käyttöön on hankittu kisapyöriä. Osallistuvien joukkueiden ruokavalio on suunniteltu tarkasti niin, että huomioon otetaan sekä urheilijoiden tarpeet, että ruuan ympäristövaikutukset. Myös muissa tapahtuman ruokailuissa on pidetty mielessä ympäristönäkökulma.

Olisi hienoa, jos jatkossa näitä toimintatapoja pidettäisiin itsestään selvinä siten, että ne olisivat luonnollinen osa tapahtumajärjestäjän suunnittelurutiineja”, toteaa Jeannette Good.

Ekokompassi tapahtuma -ympäristöjärjestelmään kuuluu, että ulkopuolinen arvioija tarkistaa ympäristöteot turnauksen aikana. Mikäli tapahtuma läpäisee auditoinnin hyväksytysti, sille myönnetään Ekokompassi tapahtuma -sertifikaatti.

Miten katsoja voi tukea turnauksen ympäristötavoitteiden toteutumista?

  • ostamalla sähköpostilipun
  • saapumalla turnauspaikalle polkupyörällä, joukkoliikenteellä tai kimppakyydillä
  • minimoimalla omien jätteidensä määrän ja lajittelemalla roskat ohjeiden mukaan.

Turnauksen aikana järjestetään ympäristöaiheisia kilpailuja stadioneilla, somessa (@U19EURO2018) sekä tapahtumatoreilla.

Lipunmyynti on jo käynnissä. Myynnissä ovat esimerkiksi liput Suomen alkusarjan peleihin sekä joukkuelippu kaikkien urheilujärjestöjen juniorijoukkueille (6-19-v.). Turnauksen otteluohjelma selviää 30.5.2018.

Lisätietoa turnauksesta, ympäristöohjelmasta ja lipunmyynnistä: www.u19euro.fi