Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
22.05.2018 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheiluyksikköön nimettiin viisi lajiryhmävastaavaa

Suomen Olympiakomitea on valinnut viisi lajiryhmävastaavaa Huippu-urheiluyksikön palvelukseen seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. 1.7.2018 alkaen lajiryhmävastaavina toimivat Olli-Pekka Kärkkäinen (kestävyyslajit), Pasi Sarkkinen (kamppailulajit), Jani Tanskanen (taito-teholajit), Janne Vuorinen (rinnelajit) ja Kimmo Yli-Jaskari (tarkkuuslajit ja soutu + melonta).

Huippu-urheiluyksikön johtajana niin ikään 1.7. aloittava Mika Lehtimäki kertoo valintojen tukevan suomalaisen huippu-urheilun strategiaa.

-Olemme muuttamassa organisaatiotamme niin, että huippuvaiheen ohjelmalla ei ole enää erillistä johtajaa, vaan panostamme strategiamme mukaisesti lisää lajiryhmävastaavien työhön. Heidän ensisijainen työmaansa on urheilijoiden ja valmentajien auttaminen valmentautumisen arjessa.

Lajiryhmävastaavat kiinnittyvät tiiviisti huippu-urheilun toimintaympäristöihin, joita tässä tapauksessa ovat Vuokatti-Ruka urheiluakatemia, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea, Kuortaneen Urheiluopisto ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU. Osaan toimenkuvista kuuluu myös yhteispalkkausta näiden tahojen kanssa.

Lehtimäen mukaan lajiryhmävastaavien tehtäviin tuli yhteensä 20 hakemusta. Hakijoista vain kolme oli naisia.

-Hakijamäärä oli ennakoitua pienempi, mutta toisaalta tehtävä on erittäin vaativa sekä osaamisen että ajankäytön näkökulmasta. Haastattelimme 8 henkilöä ja valintoja ohjasivat sekä tukijärjestelmässämme olevien lajien painotukset että rakentamamme yhteistyösopimukset lajien, valmennuskeskusten ja urheiluakatemioiden kanssa.

Valinnoissa painottuivat Lehtimäen mukaan kokemus ja monipuoliset näytöt vaativissa huippu-urheilutehtävissä.

-Valitut henkilöt erottuivat muista hakijoista laaja-alaisen osaamisensa ja kokemuksensa puolesta. Kaikilla valituilla on liikuntatieteellinen opintotausta ja jokaisella heistä on kokemusta päävalmentajan tai valmennuspäällikön tehtävistä maajoukkuetasolta, sekä vahvat näytöt myös menestyksekkäästä arjen valmennustyöstä.

Lajiryhmävastaavien työ on ollut Huippu-urheiluyksikön toiminnan ytimessä sen perustamisesta saakka.

-Nyt tehdyillä rekrytoinneilla haluamme taata jatkuvuuden tehdylle työlle ja samalla vahvistaa yhteistyön toimintatapaa yksilölajeissa, Lehtimäki kiteyttää.

Joukkuepeleille nimetään oma lajiryhmävastaava myöhemmin. Kimmo Mustonen jatkaa työssään vammaisurheilun lajiryhmävastaavana Olympiakomitean ja Paralympiakomitean sopimuksen mukaisesti.