Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.05.2018 | Huippu-urheilu

Yhteistyöllä kohti vahvempaa urheilijan polkua

Suomen 23 suurimman kaupungin liikuntatoimenjohtoa, urheiluakatemioiden johtoa sekä aluejärjestöjen johtoa kokoontui tänään Olympiakomitean kanssa yhteiseen teemapäivään. Päivän aiheena oli menestyksen mahdollistaminen urheilijan polulla. Teemapäivässä työstettiin entistä parempia tapoja tukea urheilijan polkua kolmesta näkökulmasta. Aiheina olivat urheiluakatemiatoiminnan, seuratoiminnan sekä suoritus- ja harjoitteluolosuhteiden kehittäminen.

Urheiluakatemioihin liittyen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtajaksi valittu Antti Paananen tiivisti päivän annin liittyvän yhteistyöhaluun:

– Yhteistä tahtoa näyttää olevan kaupunkien ja akatemioiden välillä tehtävään pitkäaikaiseen kehittämiskumppanuuteen. Seuraavaksi tarvitaan yhteisiä selventäviä kirjauksia siitä, mitä tehdään yhdessä – ja myös tekoja, Paananen sanoi.

Lisää liikettä -yksikön johtaja Pekka Nikulainen summasi päivän keskusteluja seuratoiminnan kehittämisen osalta. Hän nosti keskustelusta esille Tähtiseurat-laatuohjelman.

– Tähtiseuraohjelman alla tehdään jatkossa työkaluja kaikille seuroille. Tähtiseuramerkkiä voivat hakea tietyt kriteerit täyttävät seurat, mutta kaikki voivat hyötyä työkaluista. On tärkeää, että tähtiseuroihin liittyvään kehittämiseen osallistuvat myös kaupungit, akatemiat ja alueet. Ne ovat seurojen keskeisiä sidosryhmiä, Nikulainen muistutti.

Uusiin tehtäviin siirtyvä akatemiaohjelman johtaja Simo Tarvonen kiteytti päivän työstöä olosuhteiden osalta. Hän kuvasi tärkeänä kiteytymänä urheilun valtakunnallista olosuhdeohjelmaa:

– Valtakunnallinen olosuhdeohjelma tulee rakentaa yhdessä lajien kanssa osana lajien huippu-urheilun kehittämistä.  Kun olosuhdeohjelmaa rakennetaan systemaattisesti ja riittävän pitkällä aikavälillä, myös kunnat ovat mukana työstössä ja voivat ohjelmaan sitoutua. Olosuhdetyön ei tarvitse olla vain uudisrakennusohjelma. Tarvitaan myös olemassa olevien olosuhteiden kehittämistä entistä monipuolisempaan käyttöön. Nämä voivat olla eri kunnissa erilaisia, koulusaleista urheiluhalleihin, Tarvonen kuvaili.

Osallistujien yhteisessä yhteenvetokeskustelussa tilaisuudelle koettiin olevan tarvetta jatkossakin.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen pitikin tilaisuutta onnistuneena keskusteluyhteyden avauksena:

– Keskustelua tarvitaan – jatkoa tarvitaan. Tämän päivän keskusteluissa on ollut virtaa ja vuoropuhelua. Otamme tämän järjestämisestä kopin. Lähtökohtana on, että tämän kaltaisia tilaisuuksia järjestetään vuosittain, Salonen totesi.