Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.06.2018 | Olympiakomitea

Lentopallon Power Cup on päihteetön turnaus

Nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt ja nuuskan käyttö on hieman yleisempää urheilevien nuorten keskuudessa verrattuna ei-urheileviin nuoriin. Nuuskan käyttöön liittyy usein virheellisiä käsityksiä, kuten uskomus ettei nuuskasta ole haittaa urheilussa. Tosiasiassa nuuskan käyttö on aina haitallista paitsi urheilijan terveydelle, myös suorituskyvylle.

Lentopallo mukana torjumassa nuuskaongelmaa

Suomen Lentopalloliitto haluaa olla mukana yhteistyössä torjumassa nuuskan käyttöä urheilussa. Nuuskan käytön vastainen kampanjointi on esillä 7.-10.6. järjestettävän lasten ja nuorten lentopalloturnauksen Power Cupin nettisivuilla, sosiaalisessa mediassa sekä paikan päällä turnauksen tapahtumatorilla Kuopiossa.

– Maailman suurimmalla juniorilentopalloturnauksella, Power Cupilla, on pitkät perinteet. Ensimmäinen turnaus pelattiin jo vuonna 1985. Alusta alkaen turnaus on ollut paljon muutakin kuin lentiksen pelaamista: kaveruutta, yhteisöllisyyttä, iloa ja riemua. Näistä muodostuu vahva arvopohja, jonka lapset ja nuoret ovat hienosti sisäistäneet. Yksi perinteisimmistä ja tärkeimmistä arvoista on päihteettömyys. Power Cup on täysin savuton, päihteetön ja nuuskaton tapahtuma. Me Power Cupin järjestäjinä olemme ylpeitä siitä, että saamme olla mukana tukemassa nuoren kasvua terveelliseen ja vastuulliseen aikuisuuteen, toteaa Suomen Lentopalloliiton tapahtumapäällikkö Päivi Harri.

Nuuska syö suoritusta ja terveyttä

Nuuskan käytön seurauksena sydämen ja lihaksiston verenkierto heikkenee ja sydämen syke sekä verenpaine nousee. Nuuskan käyttö lisää esimerkiksi syövän, aivoverenkiertohäiriöiden ja sydämen vajaatoiminnan riskiä. Lisäksi nuuskaa käyttävän urheilijan suorituskyky kärsii: lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti ja lihasvoima heikkenevät, anaerobinen kynnys saavutetaan harjoitellessa aiemmin, sydän rasittuu normaalia enemmän ja loukkaantumisriski kasvaa.

Lentiskesän huipputapahtuma Power Cup pelataan 7.-10.6. Kuopiossa. Tapahtuma kerää yhteen nuoret lentopalloilijat, valmentajat, ohjaajat, seuratoimijat sekä perheet. Yhteensä tapahtuman osallistujamäärä lähentelee 10 000 kävijää.

Lisätietoa Power Cupista: www.powercup.info

Suomen Olympiakomitean, Suomen Syöpäyhdistyksen ja Suomen Lentopalloliiton nuuskan käytön vastainen yhteistyö kuuluu hankkeeseen, jonka pyrkimyksenä on nikotiinituotteiden käytön vähentäminen nuorten keskuudessa. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeelle STEA-avustuksen.

Lisätietoa nuuskan käytön haittavaikutuksista ja tukea käytön lopettamiseksi: www.fressis.fi ja www.olympiakomitea.fi (hakusanalla nuuska).