Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.06.2018 | Huippu-urheilu | Uutinen

Talvilajit mukaan uuden tehostamistukijärjestelmän piiriin

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on tehnyt uuden tehostamistukijärjestelmänsä mukaiset talvilajien tukipäätökset. Huippu-urheiluyksikkö jakoi talvilajien tehostamistukea yhteensä 2 011 600 euroa ja talviparalajien tukea 80 000 euroa. Summalla tuetaan sellaisia kansainvälisen tason valmentautumisprosesseja, joihin myös laji itse satsaa ja uskoo merkittävästi.

-Jaoimme nyt tukea talvilajeille ensimmäistä kertaa uusilla kriteereillä. Toimimme kansainvälisesti vertailtuna pienillä resursseilla, joten meidän on oltava tehokkaita. Parhaiten tehokkuus toteutuu, jos käytämme resurssimme yhteisesti sovittujen kriteerien ja strategisten linjausten mukaisesti, sanoo Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.

-Viime syksynä rakensimme lajien kanssa yhteiset raamit huippu-urheilun kehittämiselle ja tukemiselleja sparrasimme kesälajeja rakentamaan oman menestyssuunnitelmansa. Tänä keväänä veimme läpi saman prosessin talvilajien kanssa. Talvilajien tukien kokonaissumma pysyy suurin piirtein samana olympiatalveen2017-2018 verrattuna, mutta suurin muutos on tehty keskittämällä ja kasvattamalla panostusta sellaisiin lajeihin ja valmentautumisprosesseihin, joissa Huippu-urheiluyksikön tehostamistuella on parasvaikuttavuus menestykseen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, Lehtimäki kertoo.

Talvilajien tukiprosessiin osallistui 12 lajia, joista 10 sai lajitukea. Vammaisurheilun puolella tukea sai viisi paralympialajia. Lisäksi Huippu-urheiluyksikkö maksaa palkkatukea 35:lle nuorten olympiavalmentajalle 10:ssä talvilajissa.

Lajien omat toimet merkittävässä asemassa

Lehtimäki painottaa, että Huippu-urheiluyksikön tuki on tehostamistukea, jolla tuetaan sellaisia uskottavia, kansainvälisen tason prosesseja, joihin laji ja lajiliitto itse satsaavat ja uskovat merkittävästi.

-Pelkät jaetut rahasummat eivät kerro lajien välisestä järjestyksestä kaikkea. Jokaisen lajin sisällä eurot on kohdennettu räätälöidysti ja tarveharkintaisesti toimintaan. Tuen saamiseksi lajilla on oltava omia kansainvälisesti kilpailukykyisiä toimintoja, joita meidän tuellamme voidaan tehostaa.

Lehtimäki muistuttaa, että lajien tukemisessa on kyse lajiryhmävastaavien johtamastajatkuvasta yhteistyöstä, jonka tuloksia tarkastellaan vuosittain.

-Nyt tukipäätöksen saaneiden lajien kanssa jatketaan yhdessä sovittuja kehittämistoimenpiteitä lajien huippu-urheilusuunnitelmien ja tavoitteiden suunnassa. Kehittämis- ja tukiprosessi viedään vuosittain läpi kesälajien kanssa syksyllä ja talvilajien kanssa keväällä, Lehtimäki sanoo.

Lajikohtaiset tukipäätökset ovat nähtävillä Olympiakomitean sivuilla:

Huippu-urheilutuet ja lajien kehittämis- ja tukijärjestelmä