Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.06.2018 | Seuratoiminta

Voimistelu loistaa Tähtiseuroissa

Kansainväliseen voimistelun suurtapahtumaan Gymnaestradaan (7.-10.6.) saapui viime viikolla kymmentuhatpäinen joukko voimistelijoita. Turussa käydyssä tapahtumassa Suomen Voimisteluliitto jakoi 90 Tähtimerkkiä laatuprosessin läpikäyneille Tähtiseuroille.

Tähtiseura on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen uusi seurojen laatuohjelma, joka tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa. Ohjelma auttaa seuroja kehittämään sen itse valitsemia osa-alueita modernien työkalujen ja toimintatapojen avulla yhdessä muiden laatuseurojen kanssa.

– Tähtimerkki on laatutunnus seurassa pidemmän aikaa tehdystä määrätietoisesta kehitystyöstä. Se on kehitysprosessin yksi vaihe, jonka jälkeen kehitystyö jatkuu. Voimisteluliitto auttaa tavoitteen saavuttamisessa. Liitolla on käytössä henkilökuntaa ja seurakummeja tukemassa seurojen prosesseja. Jokainen seura itse asettaa kehittämistavoitteet, kertoo Suomen Voimisteluliiton seurapalvelupäällikkö Tiina Saulila.

Ohjelman tunnuksena on Tähtimerkki, joka viestii siitä, että seura täyttää kohderyhmäkohtaiset (lapset & nuoret, aikuiset sekä huippu-urheilijat) sisältövaatimukset ja kaikille yhteiset johtamisen laatutekijät. Vantaan Voimisteluseura ja Olarin Voimistelijat saavuttivat ainoina seuroina Tähtimerkin kaikista kolmesta ryhmästä.

– Laatuprosessi on ehdottomasti helpottanut seuran kehittämistä ja auttanut paneutumaan kehitystyön äärelle. Olemme saaneet apua Voimisteluliitolta sekä Olympiakomitean nettisivuilta. Sivusto on erittäin kattava ja sieltä saa työkaluja sekä apua kehittämistyöhön, kertoi Vantaan Voimistelijoiden toiminnanjohtaja Anu Kuusela.

Tähtimerkin saaneet seurat toimivat osana maanlaajuista tähtikuviota – jatkuvan kehittämisen verkostoa, jossa seurat saavat tukea omaan toimintaansa ja jakavat hyviä käytänteitään. Tähtikuvio tarjoaa sähköisen alustan, jonka kautta seuroille aukeaa yhteys myös muiden alueiden ja lajien toimijoihin.

– Olemme kokeneet erittäin antoisana seurojen yhteiset tapaamiset, missä pystymme antamaan vinkkejä erilaisista toimintatavoista ja sitä myötä sparraamaan toinen toistamme. Tulemme käyttämään tunnustusta jatkossa viestinnässä ja markkinoinnissa. Näin pystymme näyttämään ulospäin, että olemme laadukas seuraja tarjoamme tasalaatuista toimintaa lapsista ja nuorista ihan huippu-urheiluun asti, jatkaa Vantaan Voimistelijoiden Kuusela.

Lapinlahden Liikkujat on voimisteluseura, jossa toimintaa on niin lapsille ja nuorille kuin aikuisillekin. Laatuprosessin kehittämiskohteeksi he valitsivat aikuisvoimistelun ja saavuttivat siinä tähtimerkin.

– Koimme hyvänä apuna saamamme kotitehtävät. Niiden avulla selkeytimme tuntikuvauksia niin, että jumpparin on helppo ilmoittautua tunnille, hän tietävät mitä tunneilla tehdään ja kuinka kauan ne kestävät. Kotitehtäväksi saimme myös turvallisuuskansion tekemisen, toteaa Lapinlahden liikkujien ohjaaja Jonna Luttinen.

Uusia Tähtiseuroja on nyt yli 506 ja ne toimivat 40 eri lajissa. Tähtiseurat jakautuvat osa-alueittain seuraavasti: lapset ja nuoret 488, aikuiset 52 seuraa ja huippu-urheilu 16 seuraa.  Tähtimerkki on voimassa kerrallaan kolme vuotta, jonka jälkeen tehdään uusi auditointi ja katsotaan, että laatuvaatimukset ovat edelleen kunnossa.

Lisätietoa www.olympiakomitea.fi/tähtiseurat