Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.06.2018 | Olympiakomitea

Olympiakomitean kevätkokoustiedote 19.6.2018 

Olympiakomitean kevätkokous hyväksyi kokouksessaan 19.6.2018 Helsingissä Olympiakomitean vuoden 2017 vuosikertomuksen ja vahvisti tilinpäätöksen. Olympiakomitean tilinpäätös oli 220 827 euroa ylijäämäinen. Kokouksen puheenjohtajana toimi Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio.  

Kevätkokous hyväksyi ensi kertaa jo keväällä yhteistyössä jäsenjärjestöjen ja liikunnan aluejärjestöjen kanssa työstetyt toiminnan suuntaviivat vuodelle 2019. Linjaukset toimivat lähtökohtana Olympiakomitean ensi vuoden toimintasuunnitelman laatimiselle sekä tukena toiminnan suunnittelussa jäsenjärjestöissä.

Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio kuvasi avauspuheenvuorossaan kevätkauden keskeisiä teemoja ja etenemisaskelia seuratoiminnassa, liikunnallisen elämäntavan edistämisessä ja huippu-urheilussa sekä liikuntapolitiikassa.

– Ensimmäisen liikuntapoliittisen selonteon valmistelu on meille tärkeä vaikuttamisen paikka, sillä siinä linjataan valtion keskeisiä liikuntapoliittisia tavoitteita ja toimenpiteitä tuleville vuosille. Olemme tehneet konkreettiset esityksemme selontekoon ja käyneet niistä keskustelua ministeriön ja poliittisten toimijoiden kanssa, Ritakallio kertoi.

 Huippu-urheilun yhteiskunnallinen perustelu

Olympiakomitea on valmistellut talven ja kevään aikana huippu-urheilun yhteiskunnallista perustelua opetus- ja kulttuuriministeriön pyynnöstä. Mikä on huippu-urheilun merkitys Suomelle? Mikä siinä on arvokasta, mikä arveluttavaa? Miksi huippu-urheilua pitää tukea?

Valmistelu on tapahtunut 21 eri viiteryhmässä urheilijoista valmentajiin, yritysjohtajista kansanedustajiin ja toimittajista nuoriin vaikuttajiin. Ryhmien keskusteluja ja tutkimusaineistoa hyödyntäen on työstetty tiivis kiteytys huippu-urheilun merkityksestä 2020-luvun Suomelle.

Kevätkokous hyväksyi käydyn keskustelun pohjalta huippu-urheilun yhteiskunnallisen perustelun keskeiset elementit.

– Huippu-urheilu on yhteiskuntaan erottamattomasti kuuluva elämänala, joka tuottaa iloa ja hyötyä niin yhteiskunnalle kuin yksilöillekin, Ritakallio kiteytti.

Huippu-urheilun yhteiskunnallinen perustelu

Olympiakomiteaan kolme uutta jäsentä ja neljä kumppanuusjäsentä

Kevätkokous hyväksyi Olympiakomitean hallituksen esityksen mukaisesti varsinaisiksi jäseniksi Reserviläisurheiluliitto ry:n, Suomen Bridgeliitto ry:n ja Suomen Parkour ry:n sekä kumppanuusjäseniksi Master’s Tkd ry:n, Suomen Racketlonliitto ry:n, Liikunnan Kehitysyhteistyö Liike ry:n ja Suomen Padelliitto ry:n.

Emma Terho Olympiakomitean henkilöjäseneksi ja hallituksen jäseneksi

Olympiakomitean sääntöjen mukaan Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen on järjestön äänioikeutettu jäsen KOK:n jäsenyytensä ajan. Äänioikeutettuja jäseniä ovat myös urheilijavaliokunnan valitsemat kaksi urheilijoiden edustajaa seuraavaan valintaan asti.

Kevätkokous totesi, että järjestön henkilöjäseniä ovat KOK:n jäsen Sari Essayah, KOK:n urheilijavaliokunnan jäseneksi 22.2.2018 valittu Emma Terho sekä urheilijavaliokunnan esittämät urheilijoiden edustajat Mikko Ronkainen ja Antti Kempas.  

Olympiakomitean sääntöjen mukaan Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsenet kuuluvat äänioikeutettuna jäsenenä järjestön hallitukseen. KOK:n uutena jäsenenä Emma Terho kutsuttiin näin ollen myös Olympiakomitean hallituksen jäseneksi.

Roger Talermo Olympiakomitean kunniapuheenjohtajaksi

Kevätkokous hyväksyi Olympiakomitean hallituksen esityksestä järjestön entisen puheenjohtajan, nykyisen ANOC:n (Association of National Olympic Committees) hallituksen jäsenen Roger Talermon Suomen Olympiakomitean kunniapuheenjohtajaksi Jukka Uunilan ja Tapani Ilkan rinnalle.

– Roger Talermo on tehnyt poikkeuksellisen ansiokkaan uran urheiluvaikuttajana ja urheiluliiketoiminnassa Suomessa ja kansainvälisesti. Aktiivinen vaikuttaminen jatkuu edelleen kansainvälisessä olympialiikkeessä ja nuorten vaikuttajien näkemyksellisenä mentorina, Ritakallio sanoi onnittelupuheessaan.

Kevätkokouksessa jaettiin lisäksi jäsenjärjestöjen hakemusten pohjalta uuden ansiomerkkijärjestelmän mukaisesti ansiomerkkejä kaikkiaan 50 henkilölle urheilullisista saavutuksista tai pitkäaikaisesta toiminnasta olympialiikkeen parissa. 

Liitteet 

Olympiakomitean vuosikertomus 2017

Toiminnan suuntaviivat 2019

Lisätietoja: Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen, 040 5410 295