Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.06.2018 | Seuratoiminta

Ympäristöasioille löytyy halukkuutta seuratoiminnassa

Seura-arjen toiminnassa ympäristövastuullisuus ei näy vahvasti, mutta vanhemmat olisivat valmiita pienille ja isommillekin kestävän kehityksen valinnoille. Tämä selviää haastattelukyselyssä koskien seurojen ympäristövastuullista toimintaa.

Olympiakomitea yhdessä Sitran kanssa on rakentamassa seuroille ympäristövastuullista työkalupakkia fiksuihin toimintamalleihin. Työpakkia rakennetaan osallistamalla liittoja ja seuroja mukaan kyselyiden, haastatteluiden, työpajojen ja kokeilujen muodossa. Tavoitteena on koota helposti sovellettava kokonaisuus sisältäen kivoja esimerkkejä ja hyviä ideoita, miten seuran arjessa voidaan toteuttaa ympäristövastuullisia tekoja järkevästi.  Osana hanketta toteutettiin kesäkuussa 2018 pienimuotoinen haastattelukysely eri puolelta Suomea tuleville lasten ja nuorten vanhemmille kahdessa urheilutapahtumassa – jalkapallon StadiCupissa Helsingissä ja voimistelun Gymnaestradassa Turussa.

Kyselyvastausten perusteella ympäristövastuusta puhutaan harvakseltaan seurojen toiminnassa, vaikka lajikohtaisesti erilaisia ympäristövastuullisia valintoja voi seura-arjessa tehdä usealla saralla. Syynä tuntuu monesti olevan, ettei asia ole tullut erityisesti kenellekään mieleen. Seurojen arjessa ympäristövastuulliset teemat eivät välttämättä ole erityisesti kenenkään harteilla eivätkä ne näin ollen nouse aktiivisiksi valinnoiksi. Toisaalta monia toimintamalleja toteutetaan jo jossain määrin, kuten kimppakyytejä treeneihin, joita voi perustella ajansäästöllisin, ekonomisin sekä ekologisin syin.

Vanhemmat suhtautuvat kuitenkin positiivisesti ympäristövastuulliseen toimintaan ja näkevät sen tärkeänä osana asennekasvatusta, jota voi toteuttaa myös seura-arjessa. Useat vanhemmat olisivat kyselyn perusteella helposti tukemassa sellaisia arjen valintoja, jotka samalla toimivat fiksuina toimintamalleina. Tällaisia ovat esimerkiksi varustekierrätysten jäntevöittäminen, omatoimisen liikkumisen ja kimppakyytien tukeminen treenimatkoissa, ympäristöystävällisten ruokailusuositusten jakaminen tai kertakäyttöastioiden käytön vähentäminen tapahtumissa.

 

Lue lisää Fiksun seuran ympäristövastuullisesta työkalupakista täältä.

#fiksuseura #työkalupakki #ympäristövastuu