Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.06.2018 | Olympiakomitea

Nuorten uinnin EM-kisat järjestettiin aiempaa ekologisemmin

Mäkelänrinteen uimahallissa ja Tampereen uintikeskuksessa järjestettiin 25.6.-8.7. nuorten uinnin Euroopan-mestaruuskilpailut. Helsingissä kisattiin uimahypyssä ja uinnissa ja Tampereella puolestaan taitouinnissa.

Kansainvälisillä kisoilla on tarkat järjestämisohjeet, mutta järjestäjätaholla on aina mahdollisuus yrittää uudistaa toimintatapoja. Nuorten uinnin EM-kilpailuissa päätettiin panostaa ekologisuuteen. Niinpä kilpailuissa tarjotttiin pulloveden sijaan hanavettä ja kisaosallistujien kyydityksistä vastasi Helsingin seudun liikenne (HSL). HSL toimi kisojen yhteistyökumppanina ja tarjosi osallistujille seutuliput sekä neuvontaa matkareiteistä. Majoitukset hoidettiin niin, että niistä oli helpot yhteydet julkisilla Mäkelänrinteeseen.

– Tässä vaatimuksena oli, että matka hotellin ja kisapaikan välillä ei saa sisältää vaihtoja. Me olemme huolehtineet niin, että pääosa kisaliikenteestä hoituu julkisilla, kertoo kisojen projektityöntekijä Kirsi Yrjölä.

Uudistuksissa on ideana, että käytäntöjä jatkettaisiin myös muissa järjestäjämaissa. Sen vuoksi esimerkiksi hanaveden käyttämisestä on tehty positiivinen ilmiö, jossa korostetaan hanaveden puhtautta, turvallisuutta sekä luonnonvarojen järkevää käyttöä. Hanavettä käyttämällä vähennetään muovin käyttöä ja kuljetuksia.

– Kukin osallistuja saa kisoihin saapuessaan vesipullon, johon voi kirjoittaa nimensä. Heille myös opastetaan vesipullojen täyttöä ja hallille on jopa vaihdettu hanoja, joista veden täyttö sujuu helpommin, Yrjölä valottaa.

Hanavedestä onkin tullut osallistujien kesken pieni hitti, sillä useat kilpailijat ovat poseeranneet juomapullojensa kanssa ja siten viestineet eteenpäin uudenlaisista käytännöistä.

Sertifikaatilla uskottavuutta

Nuorten uinnin EM-kisojen järjestäjät päättivät jo varhain, että kisoissa panostetaan ekologisuuteen. Taustalla oli Mäkelänrinteen uimahallissa pitkälle viety ympäristötyö, jossa oli panostettu energian ja veden säästämiseen.

Isojen urheilutapahtumien järjestämisessä resurssit ovat usein kiven alla, joten ensimmäiseksi kartoitettiin mihin ympäristöasioihin kannattaa panostaa.

– Aina aluksi kannattaa miettiä, mitkä ovat niitä oleellisia juttuja, mihin järjestäjät pystyvät vaikuttamaan ja kuinka isoja vaikutuksia on mahdollista saavuttaa. Tämä auttaa ohjaamaan resurssit oikein, kertoo Kierrätyskeskuksessa työskentelevä Ekokompassi-neuvoja Kaisa Karjalainen.

Urheilutapahtuma voi saada Ekokompassi-sertifikaatin, jos se läpäisee ulkopuolisen tahon tekemän auditoinnin. Siinä kisojen ekologisuutta ja tehtyjä toimia arvioidaan sekä ennen tapahtumaa että tapahtuman aikana. Nuorten uinnin EM-kilpailuilla auditointi on parhaillaan menossa ja sen tulokset näyttävät lupaavilta.

Vaikka alkuun uudistuksista tulee kustannuksia, voidaan ympäristöasioihin panostamalla saada merkittäviä taloudellisia hyötyjä. Lisäksi tulevat imagohyödyt ja mahdollisuus vaikuttaa niin urheilijoihin, yleisöön kuin yhteistyökumppaneihinkin. Ekologisuus voi olla myös valttikortti, kun järjestäjäehdokkaat kilpailevat siitä kenelle kisat myönnetään. Uudistuksia tekemällä voi myös vaikuttaa kansainvälisiin liittoihin ja saada ekologisempia toimintatapoja ajettua sisään.