Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
06.07.2018 | Huippu-urheilu

Australialainen Käpylä Club vaalii Helsingin olympiamuistoja

Helsingin olympiakisoissa 1952 kilpailleen Australian joukkueen jäsenten perustama Käpylä Club on kokoontunut säännöllisesti jo 66 vuoden ajan vaalimaan erityistä suhdettaan Suomeen. Käpylä Clubin nykyinen toiminnanjohtaja John Treloar jr vieraili Helsingissä klubin syntysijoilla.

Kun 24-vuotias John Francis Treloar syöksyi maalilinjan yli ja Helsingin olympialaisten 100 metrin finaalin kuudenneksi vuonna 1952, jotain muuttui nuoressa australialaisjuoksijassa pysyvästi.

-Helsingin Olympiastadionin ainutlaatuinen tunnelma, täysien katsomoiden pauhu ja oman kotimaansa edustaminen kaukaisessa ja erikoisessa Suomessa jättivät isään lähtemättömän jäljen, muistelee John Francis Treloarin poika John Treloar jr Helsingin Käpylässä, Australian joukkueen kisa-aikaisen majoitustalon portailla.

Lähes kaksi kuukautta kestänyt matka Helsingin olympialaisiin vuonna 1952 loi Australian joukkueen urheilijoiden välille elämänmittaisen siteen, jota he ovat vaalineet vuosittaisilla tapaamisilla Sydneyssä jo yli 60 vuoden ajan.

-Helsingin kisat merkitsivät sodasta toipuvan maailman keskellä uuden toiveikkuuden alkua. Entiset viholliset kohtasivat Helsingissä ystävinä ja Suomen valoisat kesäyöt loivat olympialaisiin taianomaisen tunnelman, John Treloar sanoo.

Kun Suomen Australian suurlähettiläs Paavo Simelius kutsui australialaisurheilijat vastaanotolleen tasan vuosi Helsingin kisojen jälkeen, ei ketään tarvinnut erikseen houkutella mukaan.

-Kaikki 85 urheilijaa tulivat mukaan ja hyvin nopeasti tuli ilmeiseksi, että tapaaminen ei jäisi ainutkertaiseksi. Isäni toimi puuhamiehenä, kun Käpylän kisakylässä asustaneet australialaisurheilijat perustivat kansainvälisestikin ainutlaatuisen verkoston. Käpylä Club oli syntynyt, kertoo John Treloar jr.

18 alkuperäisjäsentä jäljellä

Club Käpylän vuosittaisten tapaamisten sarja on venynyt jo yli 60-vuotiaaksi traditioksi, joka on saanut tunnustusta mm. Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtajilta.

Jacques Rogge kunnioitti 60-vuotisjuhlien yhteydessä toimintaamme lausumalla, että Käpylä Club edustaa ainutlaatuisella tavalla sitä ystävyyden ja olympismin henkeä, johon kiteytyy urheilun syvin ydin. Myös Australian Olympiakomitea on kunnioittanut toimintaamme monin tavoin, ja olemme tänä päivänä arvostettu osa australialaista urheiluelämää, Treloar kiittelee.

Klubin jäsenmäärän vähentyessä vetovastuu sen toiminnasta on siirtynyt nuoremmille sukupolville.

– Jäsenemme ovat pääosin yli 80-vuotiaita, ja Helsingin olympiaedustajia on elossa enää 18. Olemmekin kutsuneet mukaan toimintaamme vuoden 1952 olympiaurheilijoiden perillisiä. Helsingin hengen ja ilmapiirin vaaliminen on meille erittäin tärkeää, ja aloitamme tapaamisemme aina suomalaisilla snapseilla, sillillä ja suomenkielisillä tervehdyksillä, Treloar myhäilee.

Matka Suomeen oli vuonna 1952 pitkä ja vaativa. Osa australialaisurheilijoista tuli laivalla ja osa lentäen, ja lentomatkakin kestä 7 päivää. Välilaskuja tehtiin  Darwinissa, Jakartassa, Singaporessa, Karachissa, Kalkuttassa, Bahrainissa, Beirutissa, Roomassa ja Lontoossa. Parikymppisille urheilijoille matka maailman ääriin oli myös matka unelmiin ja aikuisuuteen.

-Australia oli tuohon aikaan hyvin brittiläinen ja vanhoillinen yhteiskunta, ja suomalaisuus oli meille jotain hyvin erikoislaatuista. Suurimman vaikutuksen urheilijoihin teki suomalainen mentaliteetti, se hiljainen voima jolla omaa identiteettiä puolustettiin, John Treloar sanoo.

Menestystä urheilussa ja elämässä

Käpylä Clubin urheilijat saavuttivat Helsingin Olympialaisissa 6 kultaa, 2 hopeaa ja 3 pronssimitalia. Myös uran jälkeisessä siviilielämässä joukkueen jäsenet menestyivät erinomaisesti.

-Urheilijoista tuli tuomareita, lääkäreitä, tohtoreita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia. Naisten pikamatkojen olympiavoittajasta ja ME-naisesta Marjorie Jacksonista tuli Etelä-Australian osavaltion kuvernööri ja mailin ME-miehestä ja 1500 metrin olympiapronssimitalistista John Landysta Victorian  osavaltion kuvernööri. Uskon että Helsingin henki ja Käpylä Clubin yhteisöllinen voima auttoivat näitä ihmisiä eteenpäin myös siviiliurillaan, Treloar kiteyttää.

Käpylä Clubin rikkaan historian valossa on luonnollista, että Australian Olympiakomitea on kuvaillut ryhmää sanoilla ”one of Australia’s finest Olympic teams”.  Vaikka ajat muuttuvat ja sukupolvet vaihtuvat, Käpylä Clubin traditio pitää huolen siitä, että Helsinki 1952 ei unohdu.

-Olemme valmistelemassa kirjaa Helsingin joukkueen tarinasta ja haaveenamme on myös saada muistolaatta tämän talon seinään, jossa joukkueemme majoittui Käpylässä. Toivomme, että saisimme vielä yhteyden Suomen vuoden 1952 olympiajoukkueen urheilijoihin tai heidän jälkeläisiinsä, jotta voisimme jatkaa perinteen vaalimista yhdessä, John Treloar päättää.

(Kuva: Olympiatulta vartioidaan vuonna 1952 Helsingin Olympiakylän portilla osoitteessa Koskelantie 9. Paikalla sijaitsee nykyisin Old Sophie’s -ravintola. Kuva John Treloarin yksityiskokoelmasta.)

Lue lisää Käpylä Clubista: http://corporate.olympics.com.au/soc/nsw/kapyla-club