Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.08.2018 | Seuratoiminta

Kaikenikäisille tarkoitettua Unified-toimintaa Loimaalla. Eri-ikäiset yhdessä liikkeellä!

Loimaalla pelataan toista kautta kehitysvammaisille tarkoitettua Unified-koripalloa. Unified-koripallossa kentällä on yhtä aikaa kolme kehitysvammaista sekä kaksi vammatonta partneripelaajaa. Unified-joukkueet pelaavat koripalloliiton alaista Special Olympics-sarjaa. Joukkueita kaikenikäisille tarkoitetussa sarjassa on yhdeksän.

– Säännöt poikkeavat normaalista koripallosta vain niin, että partnerit eli avustavat pelaajat eivät saa ottaa ratkaisijan roolia otteluissa, kertoo Loimaan Unified-joukkueen toinen valmentaja Seppo Taatila.

Taatila sai kimmokkeen Unified-toiminnan perustamiseen tehdessään lähihoitajan töitä kehitysvammaisten parissa sekä huomatessaan kuinka kovia koripallo- ja Loimaan Bisons -faneja useat kehitysvammaiset olivat.

– Ajatus toiminnan perustamisesta alkoi kyteä mielessäni noin viisi vuotta sitten. Halusimme tarjota kehitysvammaisille urheiluharrastuksen, jossa on myös kilpailutoimintaa.

Marraskuussa 2016 Taatila ja Loimaan Korikonkareiden puheenjohtaja Aapo Savo päättivät, että nyt on oikea aika aloittaa Unified-koripalloilu Loimaalla.

– On hienoa, että pystymme tarjoamaan kaikenikäisille kehitysvammaisille katsomoelämyksen lisäksi harrastustoimintaa koripallon parissa. He kuuluvat yhdenvertaisesti samaan Loimaan koripalloperheeseen, kertoo puheenjohtaja Aapo Savo.

Yhteisöllisyydestä kertoo myös se, että miesten 1A-divisioonassa pelaava LoKoKo Bisons on ollut mukana Unified-koriksen toiminnassa.

– Bisonsin pelaajat ovat käyneet harjoituksissa ja Unified-juokkue on päässyt pelaamaan näytösottelun Bisonsien pelitauolla, lisää Savo.

Loimaan Unified-joukkueessa on 12 urheilijaa. Heistä nuorin on10-vuotias ja vanhin 62-vuotias. Partnerit ovat 13-50-vuotiaita ja valmentajina toimii 44-vuotias Taatila sekä 16-vuotias Nico Sivén.

– Valmentamisen näkökulmasta eri-ikäisyydessä haasteellisinta on, että nuoret urheilijat ovat fyysisesti heikompia, vaikka ovatkin monesti vikkeliä. Siksi harjoituksissa ja peleissä pitää osata eriyttää sekä olla tarkkana, ettei satu vahinkoja. Aikuispelaajat puolestaan rohkaisevat nuorempia yrittämään ja iloitsevat heidän suorituksistaan, sanoo valmentaja Taatila.

Unified-joukkueella on harjoitukset kahdesti viikossa ja niissä tulee aina kunnolla hiki.

– Harjoitukset alkavat lämmittelyleikillä ja kuntopiirillä. Tämän jälkeen treeneissä harjoitellaan joko kuljettamista, syöttämistä tai heittämistä. Lopuksi kisaillaan ja pelataan. Urheilijat ovat kehittyneet hienosti. Koripalloharrastuksesta on tullut heille henki ja elämä, kertoo Taatila.

Taatila ja Sivén valmentavat urheilijoitaan talkoovoimin, mutta jaksavat silti aina lähteä vetämään harjoituksia.

– Joskus voi väsyttää ennen harjoituksia, mutta siitä ei ole enää tietoakaan, kun näkee kuinka innostuneita ja iloisia Unfied-pelaajat ovat. Valmentamisesta saa palkaksi äärettömän hyvän mielen, kertoo Taatila.

 

Ilmianna tosi tarina: Eri-ikäiset yhdessä liikkeellä!

Liikkujan polku -verkosto toteuttaa ilmiantokampanjan, jonka tavoitteena on julkaista eri-ikäisten yhdessä liikkumisesta tarinoita. Nyt voit ilmiantaa yksilön, yhteisön tai organisaation, joka sinun mielestäsi mahdollistaa eri-ikäisten kohtaamisen ja yhdessä liikkumisen esimerkillisesti.   

Ilmianna näin

Onko sinun lähipiirissäsi arjen tarina, joka mielestäsi ansaitsee tulla paljastetuksi rinta rottingilla ja hymyssä suin? Ilmianto voi kohdentua yksilön, yhteisön tai organisaation järjestämään jo olemassa olevaan toimintaan, joka mahdollistaa eri-ikäisten yhdessä liikkumisen. Tarinan aihe voi olla esimerkiksi pihapiirin tätimonika, taloyhtiön tsemppari, ikivireä pallotteluporukka, liikuntatreffit, paikallinen pop up -tempaus, urheiluseuran oivallus tai kotouttamista tukeva neronleimaus. Jokainen tarina on tärkeä.

Ilmiantaja on mukana huippupalkintojen arvonnassa ja sekä ilmiantaja että ilmiannettu kohde huomioidaan erityistunnustuksella. Bonuksena on ansaittua paistetta median ja kehujen keskipisteessä.

Ilmiannon voit tehdä  täällä.

 

 

Aiheesta lisää 

Mitä kuuluu viimeisille tossuille? (Pakilan GOL (grand old ladies) joukkue)

Suunnistusta monin silmin (Angelniemen Ankkurit)

TanssiDansin Aktiivipäivät kokoavat seuraväen samalle parketille

Perheenä pelaamaan (PePe) 

FC Kontun Perhefutis palvelee aikuisenkin liikkujan polkua

Uusi katsaus taustoittaa eri-ikäisten yhdessä liikkumisen polkua