Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.08.2018 | Seuratoiminta

Rahapalkinto kannustaa jakamaan fiksuja käytäntöjä

Olympiakomitea ja Sitra kutsuvat seuroja jakamaan fiksuja toimintatapoja, jotka palvelevat sekä seuraa että ympäristöä. Nyt avautuvassa haussa etsitään käytännön ratkaisuja, joilla pienennetään esimerkiksi harrastajien kulkemiseen, välineisiin ja varusteisiin sekä muihin seura-arjen toimintoihin liittyviä ympäristövaikutuksia – seuralle ja harrastajille hyödyllisellä ja helpolla tavalla. Monesti kyse on pienistä asioista ja oivalluksista. Tavoitteena on kerätä malleja, jotka voisivat toimia muuallakin.

– Esimerkiksi käy varustekierrätys, joka alentaa harrastamisen kustannuksia ja kokeilijoiden kynnystä tutustua lajiin. Millä tavoin seura saa tavaran kiertämään tehokkaasti ja mitä asioita siinä on huomioitava? Parhaat toimintamallit ovat seuratoiminnassa testattuja ja hioutuneita, toteaa erityisasiantuntija Karoliina Ketola Olympiakomiteasta.

Vaikka ympäristövastuullisuuden huomioiminen on kouluissa ja työpaikoilla jo arkipäivää, seuroissa asiasta ei välttämättä ole paljoa puhuttu.

– Seuran arki täyttyy käytännön asioiden pyörittämisestä. Vaikka monessa seurassa haluttaisiin toimia myös ympäristön kannalta fiksusti, arjen toimintatapojen vaikutusta ja niihin sisältyviä mahdollisuuksia ei välttämättä tunnisteta, arvioi Ketola.

Olympiakomitea ja Sitra haluavat tukea ja helpottaa seuroja tässä muutoksessa ja kokoavat toimintamalleja seuran ympäristövastuullisempaan arkeen. Kyselyllä kerätään vinkkejä syksyn aikana rakennettavaan ympäristövastuullisen seuran työkalupakkiin, joka suunnataan kaikille seuroille sovellettavaksi. Tavoitteena on saada kokoon helppojakin ideoita ja vinkkejä, joilla omaa toimintaa voi kehittää fiksuun suuntaan ympäristönäkökulmat huomioiden.

– Fiksut toimintatavat kannattavat muutenkin kuin ympäristön vuoksi – toimivat kuljetusringit lisäävät yhteisöllisyyttä ja säästävät perheiden aikaa. Treenimatkan taittaminen auton sijaan fillarilla lisää tarpeellista omaehtoista liikuntaa, kuvaa Ketola.

Fiksuus kannattaa

– Fiksujen toimintamallien avulla tapahtuva ympäristön huomioiminen on seuroille ennen kaikkea mahdollisuus. Ympäristöä, rahaa ja aikaa säästäviä toimintatapoja arvostetaan ja siitä on ilo kertoa myös sidosryhmille, Ketola huomauttaa. Vaikka kaikkea ei olisi vielä ehditty tehdä ja ajatella, niin olemassa olevasta toiminnasta kannattaa myös kertoa. Kukapa seura ei haluaisi olla fiksu?, Ketola heittää hymyillen.

FIKSU SEURA -PALKINTO
Kerro fiksuista toiminnoista ja tienaa tonni tai pari!

Onko teillä hyvä malli varustekierrätykseen, kyyteihin tai miten olette saaneet harrastajat liikkumaan itse treeneihin?
Tai onko teillä jokin muu seuran arkeen liittyvä ympäristöä huomioiva toimintatapa?

Fiksu seura -haulla pyydetään kertomaan lyhyesti, miten seura toimi aiemmin ja miten muutos fiksumpaan suuntaan saatiin toteutettua. Toimintamalli voi liittyä liikkumiseen, varusteisiin, kulutukseen, ruokailuun, valmennukseen, jätteisiin – tai mihin vain! Kyseessä voi olla iso tai pieni uudistus, tärkeintä on fiksuus ja toimivuus. Jos idea fiksusta toimintatavasta on vasta syntynyt, käynnistäkää kokeilu ja ilmoittautukaa mukaan!

Kerro ja jaa omat kokemuksenne myös muiden avuksi: laitetaan ideat jakoon, toteutetaan pieniä askelia ja rakennetaan yhdessä maailman ympäristövastuullisin seurakentällinen!

Paras toimintatapa palkitaan 2 000 euron palkinnolla ja kaikkien kriteerit täyttävien ehdotusten välillä arvotaan 1 000 euron kannustuspalkinto.


Osallistu kyselyyn 16.9.2018 mennessä:

 

Jos olette Tähtiseura, osallistu täältä.

Jos seuranne on muu kuin Tähtiseura, vastaa kyselyyn tästä.

 

Lisätiedot: Anna Iso-Ahola, vastaava tuottaja, viestintä / Olympiakomitea: anna.iso-ahola(a)olympikomitea.fi, puh. 0400 269 294

Tutustu lisää Fiksun seuran työkalupakki -hankkeeseen täältä.

#olympiakomitea #sitra #fiksuseura #työkalupakki

 

Lue lisää aiheesta