Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.08.2018 | Olympiakomitea

Valtion budjettivarat avattava liikunnalle ja urheilulle

Suomen Olympiakomitea kannustaa hallitusta ja eduskuntapuolueita avaamaan jatkossa budjettia liikunnalle ja urheilulle. Siten voidaan luoda mahdollisuuksia uusille miljoonaluokan kohdennuksille koko kansan liikkumisen ja huippu-urheilumenestyksen mahdollistamiseksi.

 

Sopivia kokonaisuuksia siirrettäviksi liikuntabudjetin veikkausvoittovaraosuudesta normaalibudjettiin ovat esimerkiksi liikuntapaikkarakentamisen edistäminen (37,3 miljoonaa), kuntien liikunnan valtionosuudet (19,5 miljoonaa) tai liikunnallisen elämäntavan edistämisen määräraha (9,1 miljoonaa). Olympiakomitea kohdentaisi varoja erityisesti koko kansan terveysliikuntaan, liikuntajärjestöjen järjestämään kansalaistoimintaan ja huippu-urheilussa kansainvälisesti kilpailukykyisten toimintaympäristöjen – urheiluakatemioiden ja valmennuskeskuksien – sekä valmentautumisprosessien kehittämiseen.

 

– Liikuntaa ja urheilua ei voida edistää vain liikuntapolitiikalla. Liikkuminen liittyy sosiaali- ja terveystoimeen, ympäristöpalveluihin, liikenteeseen ja niin edelleen. Nykyisellä liikunta-aktiivisuuden tasolla maksamme yksilöinä ja yhteiskuntana suuria kustannuksia eri elämänalueilla, kuten terveydessä, oppimisessa ja tuottavuudessa. Nykyisellä huippu-urheilun tuella taas emme pysty pitämään menestyksen tasoa kansainvälisen kilpailun koventuessa. Näistä syistä on perusteltua avata valtion budjetti veikkausvoittovarojen ulkopuolelta liikunnalle ja urheilulle, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoo.

 

Liikunta- ja urheilujärjestöt ovat pitäneet budjetin avaamista tärkeänä myös lausunnoissaan liikuntapoliittiseen selontekoon. Lisäksi urheiluministeri Sampo Terho on pitänyt asiaa julkisuudessa myönteisenä. Salosen mukaan budjetin avaaminen on myös johdonmukaista suhteessa muihin toimialoihin ja tulee huomioida selonteossa.

 

– Muun muassa kulttuurin ja taiteen rahoitus ei rajoitu veikkausvoittovaroihin, vaan esimerkiksi tilakuluja tuetaan merkittävällä summalla veikkausvoittovarojen ulkopuolelta. Nyt valtion liikuntabudjetissa on kohteita, jotka kuuluvat pikemmin muiden hallinnonalojen normaaliin budjettirahoitukseen. Esimerkiksi STM:n hallinnonalan terveyden ja toimintakyvyn edistämisen määrärahaan kuuluisi luontevasti terveysliikunnan edistäminen, Salonen toteaa.

 

Valtiovarainministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön on määrä käydä tällä viikolla 15.-16.8. ministeriöiden väliset neuvottelut valtion talousarvioesityksestä. Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kuuluu myös liikuntabudjetti.

 

Lisätietoja:

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen

p. 040 541 0295

 

Muita lähteitä:

OKM:n talousarvioehdotus vuodelle 2019

https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/okm-n-talousarvioehdotus-vuodelle-2019

YLE: Hallituksessa kaavaillaan urheilun rahoitukseen täysremonttia – ”Tärkeää, että huippu-urheilukin kehittyisi”

https://yle.fi/uutiset/3-10258933

Lue lisää aiheesta